Casa si gradina

Capcane pentru soareci si sobolani – cele mai eficiente metode

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 09.10.2019, actualizat la 03.01.2020, in Casa si gradina Capcane pentru soareci si sobolani – cele mai eficiente metode

Soarecii si sobolanii sunt daunatori frecvent intalniti in randul oamenilor care locuiesc la casa, mai ales in mediul rural. Daca in trecut oamenii se bazau pe eficacitatea pisicii pentru a scapa de acesti inamici, in prezent exista solutii moderne si sigure pentru prevenirea si combaterea eficienta a acestor rozatoare.

Pentru a tine la distanta aceste rozatoare trebuie parcusi cativa pasi dupa cum urmeaza. Inspectia si protejarea cailor de acces in gospodarie

In timpul sezonului cald soarecii si sobolanii sunt prezenti in gradina unde distrug cutluri, iar pe timp de iarna, acestia cauta hrana si adapost in spatiile inchise.

Atat soarecii cat si sobolanii pot transmite diverse boli, un motiv principal pentru care trebuie tinute la distanta. Mai mult de atat, acestea pot cauza pagube considerabile rozand cablurile si mobilierul.

Inainte de a alege medelele de eliminare a rozatoarelor se analizeaza spatiul in care acestea se pot ascunde sau infiltra: gauri in ziduri, podele, gaurile destinate tevilor, cai de aerisire. Dupa identificarea locului in care acestia au gasit adapost, se curata locul si se astupa cu materiale de constructie, silicon, lemn, plase de sarma etc.

Soarecii, in special, se pot strecura prin spatii mult mai mici decat corpul lor, de aceea trebuie verificate toate crapaturile din ziduri sau podele pentru a elimina toate caile de acces. Nici sobolanii nu au nevoie de mai mult de 2,5 -5 cm pentru a patrunde intr-un spatiu.

Igienizarea gospodariei

Aparitia soarecilor si a sobolanilor poate fi prevenita prin pastrarea ordinei si curateniei in gospodarie si igienizarea spatiilor de stocare a alimentelor.

Soarecii si sobolanii sunt mai putin atrasi de o gradina si o casa curata si ordonata.

Lemnele, cutiile, sau oricare alte obiecte depozitate in curte, trebuie luate in considerare ca potential adapost al rozatoarelor. Acestea trebuie puse in ordine intr-un spatiu dedicat, foarte bine inchis si izolat. Iarba trebuie tunsa periodic pentru a nu fi un pasaj si un ascunzis propice sobolanilor si soarecilor.

De asemenea, trebuie tinut cont de pozitionarea cosului de gunoi. Acesta trebuie sa fie izolat si curatat periodic.

Deratizarea

Deratizarea este solutia finala in procesul de eliminare si reducere a numarului de soareci si sobolani.

Capcanele mecanice

Capcanele mecanice sunt modelele traditionale, din metal sau plastic, in care soarecele sau sobolanul se blocheaza datorita unei clapete, odata ce le atinge pentru a consuma ‘momeala’ de la suprafata.

Astfel, exista mai multe tipuri de solutii antidaunatori: cele care vatameaza sau ucid rozatoarele (capcane cu clesti), cele care raman lipite de dispozitiv (capcane adezive), si cele care pur si simplu le blocheaza fara a le rani.

Indiferent de metoda aleasa, indata ce se constata prinderea unui inamic, acesta se indeparteaza imediat.

Acest tip de capcana curata si casa si curtea de daunatori. Pentru primele cateva zile, se pot plasa dezactivate, doar pentru a vedea daca sunt pozitionate in spatiul corect si pentru a lasa soarecii sa se familiarizeze cu ele.

Capcane electrice

Capcanele electrice au un principiu de functionare similar cu cele mecanice, doar ca intrusul moare prin electrocutare odata ce atinge capcana. Acestea sunt o solutie mai rapida, curata si sigura.

Dispozitive cu ultrasunete

Dispozitivele cu ultrasunete functioneaza prin emiterea anumitor ultrasunete pe care omul nu le poate percepe, dar care sunt extrem de neplacute pentru rozatoare. Practic, datorita zgomotului, acestea se sperie si fug. Dispozitivele cu ultrasunete pot fi alimentate electric, prin baterii traditionale sau prin baterie solara.

Tipuri de raticide impotriva rozatoarelor

Raticidele contin substante chimice care ucid daunatorii prin otravire. Otrava pentru soareci sau sobolani poate avea diverse forme, culori si consistenta.

Sub forma de granule, gel, pasta, peleti, cubulete, ea tinde sa atraga rozatoarele ca o sursa de hrana insa, odata consumata, va provoca decesul acestora. Aceasta isi dovedeste eficacitatea dupa circa o saptamana.

Momeala sub forma de otrava se poate plasa in interiorul statiei de intoxicare (cutii din plastic, carton sau alt material) in care pot patrunde rozatoarele. Odata intrate in statie, rozatoarele consuma substanta din interior, se otravesc si mor.

Prin tuilizarea statiilor de intoxicare, se protejeaza celelalte animale din gospodarie. Statiile de intoxicare pot fi folosite atat in interior, cat si in curte sau gradina.

Dezavantajul folosirii otravii este faptul ca rozatoarele, inainte sa moara, se pot ascunde intre pereti sau in alte spatii de unde este aproape imposibil sa fie depistate, emanand insa la ceva timp mirosul neplacut, care indica prezenta cadavrului acestora.

De asemenea, exista riscul ca alte animale sa se otraveasca daca consuma un soarece sau sobolan otravit, dar folosind statiile de intoxicare, animalele de companie nu pot avea acces la continutul acestora.

Pe piata exista si solutii organice de combatere a rozatoarelor, care au la baza extras de plante pe care rozatoarele nu le tolereaza (ulei de menta, ceapa, piper) sau alte alternative non-toxice: balegar, pe care il vor consuma si se vor otravi, fire de par uman (rozatoarele il inghit si mor), pudra de talc.

Cea mai buna capcana anti rozatoare

Asadar, pentru a face o alegere eficienta, iata de ce trebuie sa tii cont:

1. Cursa mecanica

Cursele mecanice pentru soareci, in special variantele din lemn, reprezinta cea mai veche si cea mai eficienta metoda de a controla populatia rozatoarelor. In general, toate cursele mecanice vin dotate cu un dispozitiv ce rupe gatul rozatoarei printr-o miscare declansata rapid si puternic.

Modelele mai moderne, au cateva imbunatatiri care cresc eficienta capcanei si accelereaza procesul pentru a garanta moartea instant a daunatorului, fara ca acesta sa aiba timp sa simta multa durere si sa sufere.

In prezent cursele sunt fabricate din plastic care nu are proprietatea de a absorbi nimic, sau din inox anti aderent, ambele solutii fiind usor de curatat.

Acest tip de capcana anti rozatoare are urmatoarele avantaje:

 1. Valabil in doua forme: de unica folosinta sau reutilizabile.
 2. Poate fi plasat atat afara cat si in interior.
 3. posibilitatea de a vedea rozatoarea dupa ce a murit.
 4. Poate fi utilizata o cursa mecanica ce emana miros de branza, astfel ne maifiind nevoie de momeala.
 5. Nu este necesara folosirea otravii pentru soareci sau alte substante chimice.
 6. Sunt dotate cu un mecanism de ucidere, ceea ce face prinsul soarecelui sigur.
 7. Este o metoda foarte economica de a prinde un soarece.

Dezavantaje:

 • Se poate prinde doar un soarece de fiecare data.
 • In cazul in care se utilizeaza o varianta reutilizabila, va trebui sa se curete capcana de urmele lasate de șoarece sau șobolan, ceea ce poate fi destul de neplacut.
 • Exista riscul de ranire atunci cand se pregateste capcana. De asemenea, daca aceasta capcana se aseaza in zone accesibile animalelor de companie sau a copiilor, acestia se pot rani usor.

2. Capcana electronica

Desi relaitv noi pe piata capcanele anti rozatoare electronice sunt foarte eficiente in eliminarea daunatorilor. Acestea cauzeaza o moarte imediata prin electrocutare, folosind un soc electric de mare voltaj. Sunt usor de folosit si cauzeaza o moarte instant fara suferinta.

Capcanele anti rozatoare electronice sunt reutilizabile, curate si igienice. Sunt recomandate in locurile afectate de o invazie puternica a rozatoarelor. Pentru functionare este nevoie de baterii sau de o priza pentru a pune in functiune capcana.

Avantaje:

 • eliminarea rozatoarelor rapid si intr-un mod mai uman
 • usor de instalat
 • soarecii morti pot fi indepartati usor, fara a fi necesar sa ii vezi sau sa ii atingi.

Dezavantaje:

 • cost mai ridicat, in mod deosebit daca ai mai multi daunatori de eliminat.
 • decesul rozatoarei este iminent, si nu exista sanse de a-l elibera in viata.

3. Capcanele de capturare

Capcanele de tip capturare sunt cea mai umana modalitate de a indeparta rozatoarele din locuinta. Acestea permit eliberarea ulterioara a rozatoarei in natura, departe de casa.

Capcanele de capturare sunt o metoda economica deoarece cu ajutorul acestora pot fi prinsi mai multi soareci in acelasi timp cu un singur dispozitiv. Cele mai bune modele au o capacitate de capturare de maxim 30 de soareci.

Nu sunt dotate cu mecanism de ucidere, intrucat nu sunt menite sa omoare rozatoarele, ci doar sa le momeasca si sa le captureze inauntru.

Majoritatea modelelor sunt suficient de mari pentru a permite prinderea mai multor tipuri de rozatoare printre care chitcani veverite sau cartite. Capcanele pot fi folosite in siguranta si in locuintele cu copii deoarece nu sunt contaminate cu niciun fel de substanta chimica.

Avantaje:

 • metoda umana de a prinde un soarece.

Dezavantaje:

 • Capcana trebuie verificata cu regularitate, deoarece altfel soricelul nu va supravietui mult.
 • Capcana trebuie manipulata si rozatoarea necesita deplasarea intr-un loc indepartat pentru eliberarea vietatii.

4. Capcane cu lipici

Capcanele cu lipici sunt utilizate pentru prinderea soriceilor sau a altor rozatoare de talie mica. Capcana cu lipici presupune o suprafata plana din carton „unsa” cu o solutie foarte lipicioasa, de care se vor prinde micii soricei. Este usor de folosit si de monitorizat.

Aceasta capcana se gaseste pe piata in doua variante: bucati de carton care sunt gata unse cu lipici, sau tub cu lipici care se aplica pe suprafetele dorite. Tot ce trebuie sa faci este sa pui cartonul intr-un loc strategic, in traseul obisnuit al soricelului, sau sa asezi putina momeala pe carton.

Acestea sunt metode foarte eficiente si ieftine, dar indepartarea soarecelui de pe carton poate fi o operatiune foarte neplacuta.

Avantaje:

 • usor de instalat
 • plasata strategic, capcana va fi foarte eficienta chiar daca nu se foloseste deloc momeala.
 • soarecele poate fi scos afara fara sa fie necesar sa fie atins.

Dezavantaje:

 • metoda ce denota multa cruzime.
 • In cazul variantelor gata pregatite, capcana va putea fi folosita o singura data.
 • trebuie amplasata intr-un loc ferit de copii si animale de companie.

Care este cea mai umana capcana anti rozatoare

Chiar daca intra la categoria dauantori, moartea soarecilor si sobolanilor nu este deloc placuta. De aceea se ia in considerare si capcana care elimina rozatoarele cu cea mai putina cruzime. Variantele de capturare sunt evident cea mai umana solutie.

Captura rozatoarei se face foarte usor si fara sa raneasca vietatea in niciun fel. Dupa ce intra in capcana, soarecele pur si simplu nu are nicio sansa sa iasa afara.

Capcanele mecanice bine facute si cele electronice sunt si ele o metoda lipsita de cruzime de eliminare a daunatorilor, atata timp cat decesul survine instant si creatura nu are timp sa sufere din cauza durerii. Ambele variante necesita folosirea unei momeli, si permit eliminarea soricelului mort fara a fi nevoie sa il atingi.

Material

Materialul din care este fabricata capcana, ofera indicii cu privire la eficienta si durabilitatea acesteia. In primul rand, materialul ar trebuie sa fie unul dur, rezistent la socuri, si durabil.

Cele mai bune variante sunt inoxul si plasticul dur. O capcana anti rozatoare durabila si reutilizabila te ajuta sa faci economii pe termen lung. In al doilea rand, ai nevoie de un material care sa fie non-absorbant, curat si care sa se poata curata usor si sa ramana uscat.

O capcana mecanica fabricata corect din metal sau plastic, ar trebui sa isi faca treaba fara a lasa pete sau taieturi.

Ergonomie

Cea mai buna capcana anti rozatoare trebuie sa fie foarte usor de folosit, instalat, sa permita indepartarea soarecilor fara ai atinge.
Daca ai copii sau animale de companie este recomandat să optezi pentru capcane care nu implica substante chimice, lipici sau momeala otravitoare.

Alege capcanele reutilizabile si care se pot reinstala rapid si usor. Capcanele care prind rozatoarele in cel mai uman mod posibil sunt si cel mai ușor de curatat, si nici nu fac mizerie in jur.

Eficienta

Sucesul unei capcane pentru rozatoare depinde si de modul in care se foloseste si de exactitatea cu care se identifica tipul de daunator. Iata de ce trebuie sa tii cont:

Locatia

Capcanele se amplaseaza langa perete in apropierea fisurilor sau a gaurilor atunci cand acestea sunt prezente.

• Momentul

Rozatoarele tind sa fie mai active noaptea pe intuneric. De aceea este cel mai probabil ca cea mai mare captura sa o inregistrezi in prima noapte in care ai instalat capcana.

Momeala

Foloseste portii mai mici de momeli pentru ca soricelul sa se poata misca mult in jurul lor. Printre cele mai preferate „preparate” se numara: untul de arahide, fulgii de ovaz, ciocolata, baconul sau nucile.

Dimensiunea capcanei

Marimea conteaza in cazul capcanelor pentru rozatoare.
Astfel, asigura-te ca ai identificat corect tipul de rozator cu care te confrunti, si alege apoi o capcana cu o dimensiune corespunzatoare.

Capcane electronice cu acumulator sau fara

In cazul in care se alege o capcana electrica, se verifica alimentarea pe baterii, priza, sau ambele variante. Acest tip de capcana functioneaza cel mai bine atunci cand bateriile sunt incarcate la maxim.

Producatorii de aceste dispositive pot indica si numarul de socuri pe care le poate elibera o baterie la o singura incarcare completa. Cele mai bune modele pot ucide pana la 50 de rozatoare cu o singura incarcare.

Realitatea este insa ca performanta capcanei si intensitatea socului care cauzeaza moartea rozatoarei scade pe masura ce nivelul bateriei devine tot mai redus. De aceea, se recomanda utilizarea unui model ce poate fi conectat la o priza in apropiere.

Design

Designul depinde in mare parte de tipul de capcana pe care o vei alege. Indiferent de modelul ales opteaza pentru un design ce permite eliberarea soarecilor morti fara a fi nevoie sa il atingi.

Eliberarea fara atingere este igienica, si previne riscul de contaminare cu boli. Se cunosc aproximativ 20 tipuri de boli care sunt transmise frecvent prin intermediul daunatorilor.

In cazul in care se opteaza pentru o capcana mecanica, se verifica tensiunea necesara pentru a prinde ferm soarecele si a nu-i permite acestuia sa se miste sau sa se elibereze.

Un model de capcana electronica, ar trebui sa fie dotata cu un bec LED care te alerteaza atunci cand a avut loc o captura.

Cat despre modelele ce doar captureaza rozatoare, exista variante care au colturi si margini rotunjite pentru a evita ranirea soarecului agitat atunci cand acesta este inauntru. Usa si menerele acestor tipuri de capcane trebuie sa fie ferme si trainice pentru a permite transportarea cu usurinta a soarecilor.

Cel mai bun aparat cu ultrasunete anti rozatoare
Asadar, pentru a alege cel mai bun aparat cu ultrasunete anti rozatoare, acorda atentie urmatoarelor informatii importante.

Avantaje

 • Investitie unica – desi pretul de achizitie este ceva mai mare, in general nu este nevoie sa inlocuiesti aparatul cu ultrasunete deoarece te poate servi toata viata.
 • Electricitate – modelele simple nu consuma multa electricitate
 • Ușor de folosit – si este insotit de instructiuni clare, acestea pot functiona pe baza de baterii sau direct conectate la o priza.
 • Siguranta – in comparatie cu alte forme de eliminare a rozatoarelor nedorite, cum ar fi substantele chimice sau otrava, un astfel de dispozitiv nu este daunator pentru animalele de companie sau pentru oameni.
 • Pret – nu sunt foarte scumpe si pot fi gasite foarte usor online.
 • Mediul inconjurator – nu este afectat de folosirea unui astfel de aparat deoarece nu se emit substante chimice.
 • Diversitate – cele mai bune aparate cu ultrasunete anti-rozatoare, pot functiona si impotriva insectelor precum: gandacii de bucatarie, mustele sau chiar tantarii.

Dezavantaje

 • Eficienta – unele aparate nu pot elimina total toti daunatorii.
 • Adaptare – Unii sustin ca animalele se pot obisnui cu sunetele in timp si devin imune la actiunea lor.
 • Raza de acoperire – unii utilizatori sustin ca aparatul este eficient doar acolo unde banda de frecventa este activa. Deci daca ai rozatoare in mai multe zone ale locuintei este posibil sa fie necesar sa investesti in mai multe aparate.

Mecanism de functionare

Ideea de a indeparta daunatorii cu ajutorul sunetelor a fost inventata acum secole in urma de catre chinezi care aveau un aparat activat manual pentru a emite sunete cu scopul de a indeparta insectele de pe cadavre.

Aceste aparate emit sunete la frecvente foarte mari, intre 25 si 65 de kHz, sunete ce nu pot fi percepute de urechea umana, dar care sunt deranjante pentru rozatoare.

De asemenea, nici cainii, pisicile sau pasarile, nu vor fi afectate de actiunea acestor unde sonore.

Efectul ce poate fi provocat daunatorilor poate fi drastic. Sunetul va cauza confuzie, convulsii sau chiar moarte in unele cazuri. Acesta este motivul pentru care in primele 10 zile de la activarea aparatului, rozatoarele care si-au facut cuiburi ar putea fi agitate si ar cauza mai mult zgomot in disperarea de a parasi locatia pentru a gasi una mai prietenoasa.

Cel mai bun dispozitiv cu ultrasunete anti rozatoare are incorporat si un sistem cu unde electromagnetice. Avantajul acestor aparate este acela ca au capacitatea de a patrunde prin cablurile de curent.

Numarul de difuzoare si emisia sunetului

Pe piata exista aparate care pot avea unul sau mai multe difuzoare. Acest aspect este foarte important in determinarea eficientei aparatului.

Modelele mai ieftine cu un singur difuzor, sunt bune doar atunci cand spatiul este liber. Asta deoarece sunetul se va impiedica in fiecare obiect de mobilier, ajungand mai greu si cu o intensitate mai mica la tinta.

Pe de alta parte, modelele cu doua sau mai multe difuzoare, emit sunete la un unghi mai mare, uneori chiar de 260 de grade. Astfel sansele ca daunatorii sa fie deranjati sunt mult mai mari.

Nu doar numarul de difuzoare variaza, ci si stilul in care este emis sunetul. Unele aparate emit sunet continuu, in timp ce altele functioneaza prin alternare.

Cele mai bune aparate cu ultrasunete anti rozatoare folosesc simultan ambele tipuri de emisie, efectul fiind mai deranjant pentru daunatori.

Tipul de alimentare

Modul de alimentare este important deoarece influenteaza mobilitatea precum si modul de functionare al aparatului. Pe piata se gasesc aparate cu fir, cu priza, pe baterii si cu incarcare solara.

Modelele care se conecteaza la o sursa de curent sunt cele mai usor de gasit si cele mai eficiente. Asta deoarece, atata timp cat nu exista pene de curent, fluxul de functionare va fi continuu, ceea ce inseamna ca si protectia va fi permanenta.

Variantele cu acumulatori sau baterii nereincarcabile, sunt potrivite pentru cei care au nevoie de aparatul cu ultrasunete anti rozatoare in vacante, sau pentru cei care locuiesc intr-o zona fara acces la electricitate.

Bineinteles ca va trebui verificata autonomicapcane a bateriei precum si perioada de incarcare. Multi au gasit util un astfel de aparat pentru camere de hotel, rulote, cabane sau camping ori masini.

Ultima varianta si cea mai prietenoasa cu mediul, dar si cea mai putin eficace este aparatul cu ultrasunete anti rozatoare cu incarcare pe baza de energie solara, eficient in limita energiei pe care o poate procura peste zi, nu emite un semnal foarte puternic, si depinde foarte mult de vreme.

Distanta acoperita

Se folosesc aparate impotriva rozatoarelor care sa aiba o acoperire cat mai mare. Astfel se va face economie si eficienta va creste.
Cele mai bune aparate sunt cele cu fir ce pot fi instalate in pod sau in beci si pot acoperi o suprafata mai mare de aproximativ 450 mp.

Modelele de capcane care se alimenteaza direct in priza au o acoperire mai mica fiind astfel nevoie de mai multe aparate pentru eficienta.

Cele mai ieftine modele pot acoperi doar o distanta de aproximativ 1-2 mp, in timp ce modele de mijloc pot acoperii o raza de 120 mp. In cazul aparatelor cu priza, eficienta este data de inaltimea la care poate fi amplasat.

Puterea sunetului

Cele mai bune aparate emit un sunet cat mai intens. Astfel se poate alege intre variante care incep de la 65 dB si pot ajunge la 135 dB.

Semnal luminos

Aparatele performante sunt dotate cu sisteme de semnal vizual, LED-uri, care indeplinesc mai multe roluri, indeparteaza daunatorii asigura o buna functionare a aparatului.

Cele mai bune aparate cu ultrasunete anti rozatoare sunt echipate cu LED-uri ce emit semnal luminos intermitent la o frecventa de 2-3 secunde. Aceste lumini puternice sunt foarte deranjante pentru rozatoare si au rolul de a le orbi, speria si de a cauza confuzie.

Luminile LED au rolul de a indica functionarea corespunzatoare.
Asadar unii producatori perspicace au inclus LED-uri care sa indice ca aparatul functioneaza, sa semnaleze eventualele defectiuni sau nivelul bateriei atunci cand vorbim despre un model cu acumulator.

De asemenea, daca lumina este destul de puternica, poate fi folosita pe post de lumina de veghe.

Lumina UV

Aparatul este dotat cu un grilaj de protectie si o zona de inalta tensiune.

Interior sau exterior

Majoritatea modelelor de pe piata sunt gandite pentru interior. Se conecteaza de cele mai multe ori la o priza joasa, au o putere mica de acoperire la exterior si sunt sensibile la intemperii, mai ales la umiditate.

Cu toate acestea, pentru masuri de deratizare mai puternice, exista modele special concepute pentru exterior. Acestea au dimensiuni mai mari, sunt dotate cu acumulatori sau cu energie solara si pot fi instalate in medii improprii precum beciuri, canale, pivnite, unde umiditatea este de cele mai multe ori crescuta. Pot acoperi o zona mare intre 300 mp si 650 mp.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Iubitorii de animale inteleg comportamentul si nevoile animalelor de com...

Citeste tot articolul
pestre

Cantarul este un instrument pentru determinarea masei corpurilor. Acesta...

Citeste tot articolul
pestre

Oala sub presiune ofera siguranta in desfasurarea mai rapida a procesulu...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.