Casa si gradina

Cantar de bucatarie mecanic sau electronic?

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 27.05.2020, actualizat la 27.05.2020, in Casa si gradina Cantar de bucatarie mecanic sau electronic?

Cantarul este un instrument pentru determinarea masei corpurilor. Acesta este compus dintr-o parghie cu brate egale si doua talere, care echilibreaza cu greutati etalonate.

Primul aparat de cantarit a fost o balanta utilizata de egipteni in mileniul al patrulea î.Hr. Aceasta avea o forma extrem de simpla, bratul orizontal fiind sustinut la mijloc de un pivot si dispus pe laterale, la distante egale, cu doua talere suspendate cu sfoara.

Istoria pe scurt a cantarului

Initial, balanta era utilizata pentru cantarirea si compararea diverselor produse destinate trocului si a prafului de aur pe care il primeau, vanzatorii in schimbul bunurilor. Desi se numara printre primele modele, balanta egiptenilor avea o acuratete de aproximativ 99%. Egiptenii au fost cei care au introdus si conceptul utilizarii greutatilor pentru a afla masa unui produs în urma echilibrarii balantei.

Produse recomandate

Acest tip de masuratoare a masei corpurilor a fost imbunatatit in mod semnificativ de romani, de la care a ramas mostenire “cantarul roman”, inca din perioada primului mileniu.

Noua balanta avea, pe una dintre jumatatile bratului, o singura contragreutate etalonata, care putea fi deplasata de-a lungul parghiei, pana cand aceasta statea in echilibru. Romanii au fost aceia care au confectionat balanta astfel incat, portiunea punct de sprijin sa fie sprjinita pe un pivot ascutit la capatul de sprijin, pentru a oferi o balansare cat mai exacta in momentul cantaririi.

Acest model ar putea fi intalnit si in zilele noastre, insa pentru asigurarea obiectivitatii masurarilor, cantarele electronice prezinta avantaje considerabile.

Deoarece cantarirea obiectelor grele precum materialele de constructie nu era posibila cu balanta, inventatorii fizicieni au descoperit ca se poate determina masa exprimand-o prin forta aplicata de macarale sau scripeti.
In secolul al XVIII-lea, guvernul britanic a introdus anumite restrictii privind circulatia autovehiculelor.

Conducatorii acestora erau obligati sa plateasca taxe de drum in functie de ponderea masinii. Aceasta reglementare, numita Decretul Barierelor, a constituit motivul de baza pentru care a aparut necesitatea unui alt tip de cantar.

Deoarece vehiculele au o masa destul de mare, balanta cu brate inegale nu putea fi folosita, iar echipamentul a fost inlocuit cu cantarul-platforma sau podurile-bascula. Astfel, procesul de determinare a masei a devenit nu doar mai comod, ci si mai rapid.

Circa 200 de ani mai tarziu, metodele mecanice de cantarire cedeaza locul celor electronice. Capsula dinamometrica, continand numeroase folii de metal, sta la baza principiului de functionare a cantarului digital.

In anul 1959 cercetatorul G. Sauerbrey a proiectat un cantar bazat pe proprietatile rezonatoarelor cu cristal de cuart. Astfel a aprarul microbalanta cu cristale de cuart, care ofera o precizie de circa 100 de ori mai mare decat un cantar electronic de inalta precizie.

Ulterior, cercetatorii Universitatii din Boston, Kamil Ekinci si Todd Murray au descoperit metoda de cantarire a particulelor de rangul virusilor.
In zilele noastre cantarele folosesc tehnologia imprimantelor si sunt foarte raspandite: pe orice eticheta, la medic, la farmacie, in laborator sau in timpul inregistrarii unui bagaj. Iata de ce este extrem de important ca echipamentele de masura sa fie corect etalonate.

Cantarul de bucatarie

In bucatarie cantarul joaca un rol esential in reusita retetelor. In SUA se folosesc canile gradate, mai putin precise dar mai usor de folosit cand retetele sunt exprimate in unitati de masura imperiale englezesti. In Europa cantitatile de regula sunt exprimate in sistemul metric, folosirea acestora fiind foarte practica.

 

Insa ce cantar ti se potiveste tie si cum il alegi corect, aflii in continuare. Fiecare alegere trebuie sa aiba la baza criterii bine definite care sa corespunda cerintelor utilizatorului.

Cantar mecanic sau electronic

Initial in bucatarie erau utilizate cu precadere cantarele mecanice, insa, in ultimi ani cantarele de bucatarie digitale s-au impus in fata celor traditionale, mecanice. Cantarele electronice au multiple avantaje de la spatiul ocupat si usurinta utilizarii acestora pana la precizia superioara comparativ cu cele mecanice, in special cand este vorba despre cantitati mici.

Produse recomandate

Cantarele de bucatarie digitale, dincolo de functia de baza vin cu o serie de functii suplimentare, unele extinzandu-i posibilitatile ca si cantar, altele transformandu-l intr-un aparat multifunctional, util si la alte activitati.

Formatul cantarelor de bucatarie

Cantarele de bucatarie electronice, pe langa senzorul de greutate de mici dimensiuni, au o forma constructiva bine adaptata destinatiei lor, spre deosebire de rigiditatea standard a vechilor cantare mecanice. Formatele cele mai intalnite sunt:

cu platforma plata – acest tip de cantar este potrivit pentru cantarirea produselor solide, dar poate fi utilizuzat si pentru cantarirea vaselor cu pulberi sau substante lichide.
cu bol – cantarul include si un vas propriu, perfect integrat.
cana gradata – cu afisajul si comenzile integrate in maner, recomandat celor care cantaresc in mod constant lichide.
lingura – pentru masurarea cantitatilor mici la un nivel de precizie superior celorlalte cantare.

Capacitate maxima si diviziune cantarire (precizie)

Marea majoritate a cantarelor de bucatarie au o capacitate de 3 sau 5 kg. Un numar mai redus de modele au capacitatea maxima de 10 sau chiar 20 kg. Exceptie lingurile-cantar, care au capacitati de pana la 300 sau 500 grame.

Diviziunea de cantarire este de 1 gram in cazul tuturor cantarelor de bucatarie. Asta inseamna ca nu poate cantari greutati de sub un gram si nu poate afisa diferente mai mici de un gram.

Pentru o precizie mai mare, de zecimi de gram, poate fi folosita o lingurita-cantar. Pentru o precizie extrem de mare, de sutimi de gram sau chiar miimi de gram (miligrame), se folosesc cantarele de bijutier. Acestea sunt aparate mici, compacte, de buzunar si se impart la randul lor in 3 clase de precizie:

Cantarele de bijutier cu precizie de miimi de gram au de regula un capac transparent care acopera platanul si produsul cantarit, deoarece la nivelul acesta de precizie, curentii de aer din incapere pot influenta greutatea afisata. Ce-i drept, in bucatarie nu vom avea nevoie de asemenea grad de precizie, dar este bine de stiut.

Sursa de alimentare

Cantarele de bucatarie se alimenteaza la baterii, de diferite formate. Cele mai frecvente variante sunt:

  1. baterie litiu 3V CR2032 – mici, compacte, dar mai scumpe, mai greu de gasit si cu o autonomie mai scazuta
  2. baterie de 9V tip 6F22 – usor de gasit, dar mai scumpe si de capacitate mica
  3. 2, 3 sau 4 baterii AAA de 1,5 V (numite si R3) – ieftine, foarte usor de gasit in magazine
  4. 2, 3 sau 4 baterii AA de 1,5V (numite si R6) – mai mari decat cele precedente dar la fel de ieftine si de usor de gasit. Acestea au cea mai mare capacitate energetica si deci ofera cea mai mare autonomie de functionare.

Daca suntem intr-o localitate mai slab aprovizionata ar fi preferabil sa alegem un cantar alimentat cu baterii mici rotunde, AA sau AAA, cele mai usor de gasit (sunt folosite si de telecomenzile TV).

Exista si modele de cantare electronice care folosesc alimentare solara. Pentru a functiona, acestea au nevoie de un grad de iluminare de minim 100 de lucsi. Intr-o bucatarie normal luminata avem in jur de 700 de lucsi, iar cantarele de bucatarie solare pot functiona perfect.

Montaj

Majoritatea cantarelor de bucatarie sunt aparate mobile sau portabile care pot fi mutate si folosite oricand, oriunde si pot fi depozitate in orice pozitie. Exista insa si doua exceptii:

  • cantare incorporabile – cu suprafata tip placa vitroceramica.
  • cantarele de perete se monteaza, evident, pe perete. Sunt rabatabile si au avantajul de a fi mereu la indemana, fara a ocupa spatiu pe masa de lucru.

Functiile de baza ale cantarelor de bucatarie

  • TARA (sau TARE) este de departe cea mai importanta functie a cantarului digital. Termenul vine din araba si inseamna „a scadea”. Permite aducerea la zero ori de cate ori este necesar. De exemplu, punem pe platanul cantarului vasul in care vom adauga ingredientele. Cantarul indica greutatea vasului. Apasam TARA si afisajul va reveni la zero, ignorand greutatea proprie a vasului.

Adaugam primul ingredient, iar cantarul va indica greutatea sa. Apasam TARA si afisajul revine din nou la zero, pentru adaugarea cantitatii necesare din al doilea ingredient. Prin aducerea succesiva la zero, putem cantari ingredientele adaugate fara a fi nevoie de calcule mintale complicate, ca in cazul cantarelor mecanice.

  • oprire automata, in vederea economisirii bateriei. In momentul in care cantarul digital este oprit, ecranul ori va fi stins, ori va afisa ora sau alte date utile, fiind insa deconectata alimentarea mecanismului de canarire. Pe functia ceas consumul este neglijabil.
  • indicator de suprasolicitare sau de supraincarcare, avertizeaza daca greutatea pusa spre cantarire este mai mare decat capacitatea maxima admisa.
  • SUM este o functie specifica cantarelor -lingura, dar poate fi intalnita si la alte modele. Datorita limitei mici a greutatii maxime, de numai 300 grame, este mai complicat de cantarit cantitati mai mari. Functia SUM cumuleaza cantitatile de ingrediente pe masura ce sunt adaugate.
  • Daca este necesar, operatia poate fi repetata de mai multe ori. Practic functia SUM este inversul functiei TARA, astfel, in loc sa scada greutatea curenta, o aduna. Valoarea maxima a greutatii cumulate este de 3000 grame. La final pentru a reveni la zero se goleste lingura si se apasa butonul TARA.
  • HOLD este o alta functie specifica cantarelor-lingura. Daca este apasat scurt, retine valoarea afisata. Chiar daca alimentele, condimentele sunt indepartate ecranul va arata greutatea memorata. Se apasa din nou tasta „HOLD” pentru a reveni la modul normal de cantarire sau se asteapta 10 secunde pana cand ecranul va reveni automat la modul normal.

Functii suplimentare

Deoarece cantarul de bucatarie este un instrument utilizat doar in anumite momente ale zilei ca ajutor la prepararea si reusita retetelor, de obicei este dotata si cu alte fucntii suplimenatre.

Acesta poate indeplini functia de ceas. Iata care sunt cele mai intalnite functii suplimentare ale cantarelor de bucatarie:

  • ceas – utilitatea este evidenta, ceasul fiind aproape indispensabil in bucatarie
  • timer, alarma, temporizator, cronometru – aceeasi functie, prezentata sub denumiri diferite de la un producator la altul. Este vorba despre un cronometru invers. De exemplu trebuie sa fierbem ceva pentru un timp de 5 minute? Fixam timerul la 5 minute si incepe numaratoarea inversa. Cand ajunge la zero, suna alarma.
  • senzori fara atingere – poate fi util daca avem mainile manjite si nu putem atinge cantarul. Insa pe de alta parte exista riscul de a ationa comenzile cantarului si neintentionat, daca intamplator ne-am trecut mana prin fata senzorilor.
  • statie meteo – unele modele afiseaza numai temperatura din bucatarie, altele au incorporata o statie meteo completa, care afiseaza temperatura, umiditatea, presiunea atmosferica (toate acestea separat pentru interior şi exterior), ora exacta, data, fazele lunii, starea vremii, eventual si un calendar cu luna in curs.
  • analizator parametri nutritionali ai alimentelor – respectiv calculator de calorii, procente proteine, carbohidrati, sare, fibre, colesterol, grasimi, kilocalorii, kilojoules, cu functii de memorare. Potrivit si util in cazul unei diete cand se urmareste cu atentie consumul caloric. O utilitate aparte poate avea pentru cei diabetici sau cu alte restrictii alimentare de natura medicala.
  • multimedia – da, nici cantarele de bucatarie nu au scapat de nebunia multimedia. Functia se poate referi de la un simplu dock station pentru iPod sau iPhone, un player audio, pana la unul video, rama foto digitala, eventual chiar un mic televizor. Atat de mic incat utilitatea sa este discutabila.

Bine de stiut

In cazul in care cantarul de bucatarie nu are indicator privind starea bateriei si se constata disfunctionalitati, respectiv afisarea unor cifre aleatorii in locul greutatii, este posibil sa fie din cauza bateriilor descarcate, fiind necesara inlocuirea acestora.

La unele modele de cantare digitale cu butoane de tip senzor prin atingere este posibil ca acestea sa nu reactioneze daca sunt atinse cu degetele pline de faina sau manjite cu ulei.

In cazul in care cantarul nu sesizeaza adaugarea unor cantitati mici, de 1-2 grame de produs, se apasa usor cu degetul pe suprafata lui. La revenire va indica greutatea actualizata cu acele grame.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Bamele sunt din ce in ce mai cautate de micii fermieri care se orienteaz...

Citeste tot articolul
pestre

Plantele medicinale castiga tot mai mult teren atat pe piata interna cat...

Citeste tot articolul
pestre

Stevia dulce, denumita stiintific Stevia rebaudiana face parte din Famil...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.