Casa si gradina

Cand si cum plantam bulbii de toamna

Autor: Adrian Dogaru | Publicat pe 23.10.2017, actualizat la 06.08.2019, in Casa si gradina Cand si cum plantam bulbii de toamna

Lucrarile de primavara incep inca din toamna, in gradina – mai exact, in perioada septembrie-decembrie, daca ne referim la bulbii de toamna, carora le priesc temperaturile specifice acestui interval.

Acum este momentul plantarii lalelelor, narciselor, zambilelor, branduselor, irisilor, freziilor, lacramioarelor, ghioceilor sau crinilor – plante care vor inflori in perioada februarie – mai.

 1. Bulbi de toamna, flori de primavara
  1. Ce sunt bulbii de toamna
  2. Flori ce se obtin prin plantarea bulbilor de toamna
  3. Obtinerea bulbilor din propria gradina si pastrarea bulbilor de toamna
  4. Alegerea bulbilor de toamna pentru plantat
 2. Cum se planteaza bulbii de toamna
  1. Alegerea timpului potrivit pentru plantarea bulbilor de toamna
  2. Pregatirea pamantului pentru plantarea bulbilor de toamna
  3. Plantarea bulbilor de toamna
   1. Plantarea bulbilor de lalele
   2. Plantarea bulbilor de zambile
   3. Plantarea bulbilor de branduse
   4. Plantarea bulbilor de ghiocei
   5. Plantarea bulbilor de narcise
   6. Plantarea bulbilor de irisi
   7. Plantarea bulbilor de frezie
   8. Plantarea bulbilor de lacramioare
  4. Ingrijirea bulbilor de toamna dupa plantare
  5. Protejarea de ger a bulbilor de toamna plantati in gradina
  6. Protejarea bulbilor de toamna de rozatoare

Bulbi de toamna, flori de primavara

Desi pare ca nu mai sunt multe de facut in gradina odata ce toamna si-a intrat in drepturi, solul este inca activ pana la sosirea inghetului si asta ne permite sa ne ingrijim de cateva lucrari de care va depinde productia din anul urmator.

Una dintre activitatile specifice acestei perioade este plantarea bulbilor care vor inflori in primavara, dupa ce, in timpul iernii, vor intra in repaus vegetativ.

Ce sunt bulbii de toamna

Bulbul reprezinta tulpina subterana a anumitor plante, in special monocotiledonate perene, de care sunt prinse frunze.

Are o forma globulara, asemanatoare unei cepe, si reprezinta, de fapt, stadiul latent al plantei respective.

Flori ce se obtin prin plantarea bulbilor de toamna

Principalele flori care se planteaza toamna, prin bulbi, sunt lalelele, zambilele, narcisele, crinii, ghioceii, brandusele, irisii, freziile si lacramioarele, adica marea parte a florilor care isi fac aparitia in primele zile calduroase ale primaverii.

Obtinerea bulbilor din propria gradina si pastrarea bulbilor de toamna

Cel mai important pas in plantarea bulbilor il reprezinta, de fapt, alegerea acestora.

Alegerea bulbilor de toamna pentru plantat

Regula este simpla, daca ne dorim cele mai bune rezultate, este de dorit sa evitam bulbii de dimensiuni reduse, la cel mai mic pret, care cel mai probabil nu vor oferi un procent de inflorire multumitor, si sa alegem, in schimb, bulbi mari, sanatosi, fara parti moi, pentru ca acestia ne vor aduce in primavara o inflorire abundenta.

Iata de ce alte criterii mai trebuie sa tinem seama, in alegerea bulbilor:Alegerea bulbilor de toamna pentru plantat

 • suprafata bulbilor trebuie sa fie neteda, iar tesutul ferm
 • bulbii incoltiti nu sunt potriviti pentru plantare

Cum se planteaza bulbii de toamna

In sfarsit, odata alegerea facuta, ne putem indrepta spre gradina, mai intai pentru a pregati solul.

Alegerea timpului potrivit pentru plantarea bulbilor de toamna

Primul lucru de care trebuie sa tinem cont, insa, este cand alegem sa plantam bulbii de toamna. Intervalul recomandat este septembrie-noiembrie, sau chiar decembrie, daca nu s-a instalat inghetul, insa va trebui sa tinem cont si de cerintele fiecarei plante.

Pregatirea pamantului pentru plantarea bulbilor de toamna

Lucrarile care pregatesc solul pentru plantare sunt simple: este vorba despre realizarea de gropi cu adancimi care pot varia de la 10, la 20 de centimetri, in functie de florile pe care am ales sa le cultivam, in multe cazuri, fiind necesara si o maruntire a pamantului la baza gropii.

Plantarea bulbilor de toamna

Mai departe, vom vedea care sunt regulile ce se aplica in cazul fiecarei plante, in special in ceea ce priveste adancimea la care se fixeaza bulbii, distanta necesara intre flori si modul de intretinere de-a lungul etapelor de vegetatie.

Plantarea bulbilor de lalele

Plantarea bulbilor de lalele

In cazul lalelelor, bulbii pot fi plantati din septembrie pana in decembrie, in zile insorite sau partial insorite. Se sapa gropi de 10-12 cm, cu pamantul bine maruntit la baza, dupa care se fixeaza bulbii, distanta recomandata intre acestia fiind de aproximativ 10-20 cm.

Scoaterea bulbilor din sol se va face cand planta matura prezinta frunze uscate. Acestia vor fi curatati de pamant si depozitati in spatii racoroase si aerisite, precum pivnitele.

Plantarea bulbilor de zambile

Bulbii zambilelor se planteaza la o adancime de 12-15 cm, in functie de marimea bulbilor, si o distanta de aproximativ 10 cm, un detaliu important fiind plantarea acestora cu discul in jos.

Plantarea bulbilor de zambile

Plantarea bulbilor de branduse

Acestia pot fi plantati in perioada septembrie-noiembrie, la adancimea de 7-10 cm, intr-un sol de preferinta faramitat si cu un adaos de nisip.

Plantarea bulbilor de branduse

Plantarea bulbilor de ghiocei

Ghioceii au nevoie de o adancime de 8-10 cm si de un sol fertil si bine drenat, pentru a evita putrezirea bulbilor.

Momentul ideal pentru plantare este toamna timpurie, iar locul plantarii trebuie sa asigure conditii similare cu cele din paduri, adica umbra si umezeala.

Plantarea bulbilor de ghiocei

Plantarea bulbilor de narcise

In cazul narciselor, bulbii trebuie plantati la inceputul toamnei, in locuri insorite sau partial insorite. Adancimea ideala este de 12-15 cm, iar distanta intre plante de 5-10 cm.

Plantarea bulbilor de narcise

Plantarea bulbilor de irisi

Bulbii se planteaza la o adancime de cel putin 15 cm si o distanta de aproximativ 30 cm, adaugand la nivelul solului nisip si turba, deoarece acestia au o sensibilitate mai mare.

Plantarea bulbilor de irisi

Plantarea bulbilor de frezie

Din nou, este esential ca solul sa fie bine drenat, in asa fel incat bulbii sa se dezvolte sanatos, dar si maruntit si udat inainte si dupa momentul plantarii. Freziile iubesc lumina si pot avea nevoie de ingrasamant.

Plantarea bulbilor de frezie

Plantarea bulbilor de lacramioare

Cu toate ca ii priesc conditiile din paduri, unde exista umbra si umiditate, lacramioara are nevoie de un sol bine drenat, care nu retine apa pentru multa vreme. Locul ideal pentru plantarea bulbilor este unul racoros si umbros.

Plantarea bulbilor de lacramioare

Ingrijirea bulbilor de toamna dupa plantare

Odata plantati, bulbii vor intra in repaus vegetativ pe perioada iernii, primele semne de vegetatie fiind vizibile incepand cu lunile februarie-martie.

Multe dintre aceste plante sunt rezistente la ger (de exemplu, narcisele), mai important, ca metoda de ingrijire, fiind ca la momentul plantarii solul sa fie bine drenat, pentru a evita putrezirea bulbilor. In unele cazuri, putem adauga nisip si ingrasamant.

Protejarea de inghet a bulbilor de toamna plantati in gradina

Florile plantate toamna nu sunt foarte pretentioase, insa este important sa alegem un moment prin care sa evitam inghetul, pentru a da bulbilor timp sa se fixeze in sol.

De asemenea, cu toate ca aceste plante rezista la temperaturi joase, in cazul gerurilor puternice, este recomandat sa acoperim suprafata plantata cu frunze uscate, crengi, rumegus sau nailon, care au rol de protectie.

Protejarea bulbilor de toamna de rozatoare

Rozatoarelor le plac bulbii, asa ca prezenta lor in gradina noastra trebuie sa ne alarmeze. Un mod eficient de a evita pericolul il reprezinta plantarea bulbilor in cosuri.

Surse foto: Shutterstock

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Manusile de protectie sunt componente oblig...

Citeste tot articolul
pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.