Pestre.ro - Produse si Accesorii pentru Gradina si Ferma - Intoarce-te in magazin

Bio

Cand se pot pune semintele la incoltit

Publicat pe 29.01.2017 in Bio Cand se pot pune semintele la incoltit

Se apropie perioada pregatirii rasadnitelor, si adeseori ne punem intrebarea: Cand se pot pune semintele la incoltit?

Germinatia semintelor reprezinta procesul  prin care acestea initiaza un nou ciclu  de dezvoltare genetica, in conditii favorabile de mediu. Pentru a germina, semintele trebuie semanate, iar in urma  contactului cu solul incep sa se hidrateze.

Oricare ar fi sursa de procurare, semintele trebuie sa indeplineasca unele conditii: sa provina din soiuri valoroase si adaptate conditiilor din zona in care locuiti, sa fie libere de boli (semintele provenite dintr-o cultura bolnava vor transmite boala mai departe, daca nu sunt tratate), sa aiba putere mare de germinare si vechimea lor sa se inscrie in limitele proprii ale fiecarei specii in parte. Se tot vehiculeaza vechimea nu mai mare de 2 ani, generalizand pentru toate plantele, ceea ce nu este corect. Semintele de rosii, de exemplu, isi pastreaza puterea germinativa timp de 4-6 ani, ardeii si vinetele 4-5 ani iar dovleacul, pepenele si castravetele germineaza chiar si dupa 6-8 ani.

 

pat germinativ                                           seminte tomate

 

seminte ardei                                                     seminte vinete

 

  

Dezinfectarea semintelor:

semintele introduse intr-un saculet de tifon sunt scufundate pentru 20-30 de minute in apa oxigenata (peroxid de hidrogen 30% diluat cu apa 1:10 ). Se clatesc semintele cu apa si se pun la zvantat.

semintele sunt inmuiate timp de 60 de minute in solutie 1% de permanganat de potasiu, apoi se clatesc si se usuca. Din pacate permanganatul de potasiu nu se mai vinde sub forma de comprimate in farmacii, dar cred ca solutii diluate se mai pot cumpara.

se scufunda semintele pentru 30 de minute in apa la temperatura de 52°C. Respectati cu strictete temperatura apei si pentru a va fi mai usor puteti folosi un termos.

Dupa aceste tratamente semintele vor fi dezinfectate impotriva diferitelor boli bacteriene si criptogame (fungice, produse de ciuperci).

Pentru a obtine cele mai bune rezultate din seminte, este bine sa intelegem nevoile lor. In general este mai indicat sa semanati semintele putin mai tarziu fata de perioada optima, decat prea devreme.

Una din cauzele cele mai obisnuite ale esecurilor in cazul semanarii semintelor , este semanatul prea profund. Samanta contine hrana suficienta doar pentru o perioada de crestere limitata, iar semanatul prea adanc va consuma repede energia semintei si aceasta va muri inainte de a putea ajunge la suprafata.

O alta cauza a negerminarii semintelor este udarea incorecta. Pastrarea unui sol prea umed inlatura aerul din sol si semintele vor putrezi rapid. Pe de alta parte, apa insuficienta determina uscarea si moartea rasadului.

Temperatura

Pentru a rasari uniform și într-un timp anume, plantele au nevoie de temperatură optimă specifică.

În timpul germinării semințelor și până la rasarirea plantelor, este necesară o temperatură constantă a substratului, apropiată de limita superioară a valorii temperaturii optime pentru fiecare specie legumicolă.

Daca se menține o temperatură a substratului mai scazută timp îndelungat după declanșarea procesului de germinare sau sunt variații mari ale valorilor de temperatură, semințele pierd cantități mari de substanțe hrănitoare de rezervă, iar timpul de germinare se prelungește, întârziind răsărirea  cu  până la 10-14 zile.

Asigurarea unei temperaturi constante la nivelul substratului (22-26 grade C), este sufiecientă pentru majoritatea culturilor de legume, în aceste condiții răsărirea se încheie 3-6 zile, excepție făcând cultura de salata verde, la care, temperatura optimă de germinare este de 18 grade Celsius.
Fiecare specie legumicolă are anumite pretenții fată de temperatură, iar dirijarea acesteia trebuie facută diferențiat, motiv pentru care se recomandă ca în același spațiu să se producă simultan numai răsaduri din specii cu cerințe asemănătoare (de exemplu, ardei cu vinete sau varza cu salata).
Lumina

Pe parcursul producerii rasădurilor, lumina se dirijeaza diferit. Astfel, germinarea semințelor de legume trebuie să se desfășoare la întuneric, lumina nu este necesară, iar acest lucru se realizează prin acoperirea cu ziare sau carton din hârtie a patului germinativ sau a tavițelor alveolare.

Umiditatea
Umiditatea necesară pentru germinare este de 100%. Umiditatea se sigură prin umectarea completă a substratului de semănat (înainte de semănare substratul pe baza de turbă se asează într-un recipient și se udă foarte bine, atunci când se strânge în mână, să curgă câteva picături de apă).
Totodată, peste patul germinativ sau tavițele alveolare acoperite cu ziare sau cartoane de hartie, se pune o folie de polietilenă (poate fi albă sau neagră), aceasta având rolul de a reține umiditatea optimă germinării. Atenție, însă, această metodă  cu folie pentru acoperirea patului germinativ se aplică numai pentru semănatul culturilor din timpul iernii, când intensitatea soarelui este mică și nu creează probleme; în timpul primăverii și mai ales în timpul verii, nu se utilizează sub nicio formă acoperirea cu folie, deoarece conduce la sufocarea și moartea plantuțelor.

 

Parametrii și condițiile necesare germinării optime a semințelor de legume
CULTURA PERIOADA TEMPERATURA SUBSTRATULUI
Grade Celsius
LUMINA UMIDITATEA
Tomate Până la răsărire 22-24 Lipsa completă a luminii 100%
Ardei
Vinete
24-26
Varză
Conopidă
20-22
Castraveți
Dovlecei
25-30

 

Echipa Pestre va doreste recolte bogate.

 

 

 

 

 

 

Despre autor

Otilia Dovancescu

Agronom, cu experienta de 20 ani in tratamente fitosanitare, in pomicultura, cultura mare, viticultura.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

Articole asemanatoare

pestre

Triticale, denumit uneori si Triticosecale, este un hibrid intre grau si secara. Dupa aspectul general tritica...

Citeste tot articolul
pestre

Ce tip de planta este papadia Papadia, banutul auriu cae face concurenta florilor ...

Citeste tot articolul
pestre

Orhideele provenite din comerţ , deşi par înghesuite în ghiveci, nu trebuie transplantate...

Citeste tot articolul