Pestre Blog

Cand se culeg si cat se pot pastra gutuile

Autor: Silviana Matei | Publicat pe 15.09.2016, actualizat la 16.05.2019, in Pestre Blog Cand se culeg si cat se pot pastra gutuile

Cand se culeg gutuile

Gutuiul este originar din insula Creta şi Asia de Sud Vest. Gutuile au fost raspandite din Grecia Antica in toata Europa si în Asia ca “fructe magice”. In tarile de origine a fost luat in cultură cu cca 4000 de ani în urma.

Produse recomandate

Se cultivă în China, Iran, Asia. Din aceste regiuni, cultura lui a patruns in Asia Centrala, Caucaz, Crimeea, sud-estul şi estul Europei, nordul Africii.

 gutui de gradina

Perioada optima pentru a culege gutuile este sfarsitul lunii octombrie atunci cand sunt inca in parga pentru a se coace ulterior.Daca gutuile vor fi lasate sa ajunga la maturitate in copac  se vor intari si isi vor pierde din gust.

Pot fi pastrate si timp de cateva luni desin nu sunt foarte rezistente dacă sunt asezate intr-un loc racoros si uscat pe rafturi acoperite cu hartie curata sau în ladite.

 gutui_c

De la gutui se pot folosi in diverse scopuri terapeutice si frunzele ce se recoltează cu cateva zile inainte de caderea lor din pom, cand culoarea lor devine galben-ruginie. Acestea se lasă la uscat in spatii bine aerate, in strat subtire asezate pe coli de hartie.

O cana de ceai facut din frunze de gutui si flori de tei poate face minuni atunci cand in sezonul rece ne incearca o raceala. Ceaiurile caldute sunt nelipsite din  tratamentele acestor afectiuni.

 ceai de gutui

Ceaiul se poate prepara  O cana de apa (250 ml ) se pune la fiert cand da in clocot se  adauga 2 linguri frunze uscate de gutui si se lasa cateva minute, apoi 2 linguri flori de tei şi se lasă la infuzat 10-15 minute. Se poate  indulci cu miere.

infuzie de frunze gutui

Infuzia de frunze se poate face din 250 ml de apă clocotita in care se pune 2 linguri de frunze uscate, mărunţite şi se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se poate îndulci după gust, cu miere.

Despre autor

Silviana Matei

Experienta de aproximativ 20 ani in cresterea si protectia plantelor, tratamente fitosanitare, solutii combatere daunatori si boli. Pasionata de cele mai noi tehnologii in agricultura.

Produse recomandate

Este un comentariu la acest articol

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X