Casa si gradina

Cactusi – tot ce trebuie sa stii

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 29.05.2017, actualizat la 16.06.2020, in Casa si gradina Cactusi – tot ce trebuie sa stii

Cactusii sunt plante perene, cu o varietate de forme, marimi si nuante. Au un aspect carnos, cu tepi in loc de frunze. Infloresc rar, de obicei avand o singura floare. Cactusii cu flori pot avea inflorescente in culori variate: albe, galbene, rosii sau violet. Exista foarte multe tipuri de cactusi peste 2500 de specii de cactusi, care fie cresc pe verticala, fie raman pitici si cresc in diametru. Se dezvolta foarte incet, pe parcursul mai multor ani.

Cactusi - tot ce trebuie sa stii

Informatii despre cactusi – morfologia plantei

Cactusii sunt plante cu tulpini suculente de forma cilindrica, globuloasa, ovoidala, ovala, turtita. Lungimea lor masoara de la cativa centimetri la 20-30 m, in tara de origine.

Frunzele sunt transformate in spini. Pe suprafata tulpinii se afla numerosi muguri care la cactusi se numesc areole. Din areole iau nastere spinii, florile, ramificatiile laterale.

Florile sunt mari, la multe specii chiar uriase, de diferite forme, intens colorate si de durata scurta. Parfumul este prezent numai la cateva specii. Fructul este o baca ce contine numeroase seminte (la unele specii este comestibil).

Cactusi - tot ce trebuie sa stii

Cactusii cu flori au crestere lenta. Perioada de inflorire este primavara si vara pentru majoritatea speciilor. Inflorirea este strans legata de ingrijirea acordata fiecarui tip de cactus.

Informatii despre cactusi – factori de mediu

Lumina si caldura
Unii cactusi prefera lumina, altii umbra. Cactusii de Craciun sunt printre cei care prefera umbra, insa marea majoritate se simt bine la lumina cat mai multa.
Lumina intensa este absolut necesara pentru aceste plante. Ele trebuie plasate pe cat posibil la fereastra. Daca fereastra are expozitia sudica este cu atat mai bine.

Aceleasi locuri insorite, dar racoroase si uscate, trebuie asigurate iarna. In acest sezon sunt suficiente temperaturi de 8-10°C ziua si 4-6°C noaptea.
Cat despre caldura, aceasta le face bine cactusilor, dar nu au probleme nici cu frigul. Insa, pe timp de iarna sau daca e mai frig, este bine sa-i uzi mai rar

Cactusi - tot ce trebuie sa stii

Caldura putina corelata cu umiditatea redusa face ca planta sa treaca printr-o perioada de repaus care poate dura 4-5 luni. Nerespectarea repausului constituie cauza neinfloririi si dobandirii unui aspect necaracteristic, nefiresc.

Apa
Cactusii nu trebuie udati des. Cum provin din medii toride, uscate, cactusii sunt obisnuiti sa nu primeasca apa des si isi stocheaza singuri rezervele. Este chiar contraindicat sa-ti uzi cactusul prea des – va putrezi din cauza excesului de apa si va muri. Uda-l atunci cand vezi ca pamantul s-a uscat.

Excesul de umezeala este foarte daunator, in special iarna, daca se asociaza cu temperatura scazuta. In lunile noiembrie-decembrie sunt suficiente 2-3 udari, in luna ianuarie nu se uda, udarea reluandu-se in februarie.
Cantitatea de apa si frecventa se cresc treptat, pe masura ce apar cresteri vegetative noi.

Cactusi - tot ce trebuie sa stii

Vasul
Exista mai multe tipuri de cactusi care cresc pe vertical sau orizontala. La cei cu crestere pe verticala este necesar un vas cu diametrul de cel putin jumatate din inaltimea plantei. Radacinile cactusilor cresc foarte mult in lungime si se extind, iar de aceea nu sunt indicate pentru ei vasele inalte si inguste. In cazul plantelor ce raman mici se alege un vas cu 5 centimetri mai larg decat diametrul plantei sau al grupului de plante.

Este indicat sa eviti vasele din email sau plastic. Alege un vas de lut pentru cactusul tau, pentru ca acesta va retine din umezeala si astfel nu va fi nevoie de multa apa.
Vara, cactusii se trateaza ca orice planta. Incepand cu partea a doua a toamnei, pamantul se tine mai mult uscat decat umed, se da numai atata apa cat sa se previna zbarcirea. Aerisirea camerei in care sunt asezati cactusii este obligatorie.

Pamantul

Cactusul nu e chiar pretentios in acest sens, dar un sol convenabil poate face minuni pentru dezvoltarea lui In general ii face bine plantarea intr-un amestec de nisip si turba, iar deasupra, un strat de pietris.
Este de preferat sa nu replantezi cactusul prea des. In plus, nu are nevoie de ingrasamant, pentru ca nu este deloc pretentioasa si se poate dezvolta fara ajutor.

Cactusi - tot ce trebuie sa stii
Pamantul in care se cultiva cactusii trebuie sa lase apa sa se scurga bine si sa nu fie prea bogat in componente organice.
De exemplu, un amestec alcatuit din pamant de telina sau de gradina, pamant de frunze, turba fibroasa si nisip, la care se adauga spartura de ghivece, poate fi foarte bun.

Inmultirea
Cactusii se inmultesc in mod obisnuit prin seminte si butasi. Semanatul se poate face oricand, dar cel mai bine este primavara.
In acest scop se folosesc ladite sau ghivece nu prea inalte si bine dezinfectate.

De asemenea, dezinfectia pamantului si chiar a semintelor cu hipermanganat de potasiu nu trebuie omisa. La udare este bine sa se foloseasca apa de ploaie. Repicarea rasadurilor se face numai daca sunt prea dese.

Momentul optim este la aparitia primelor rozete de spini. Abia dupa circa 6-8 luni, plantele sunt trecute in ghivece foarte mici, de 4-6 cm in diametru.

Cactusi - tot ce trebuie sa stii

Butasirea
Butasirea este mai simpla si rapida. Ea se executa primavara si vara (mai-iulie). Se fac butasi de varfuri sau fragmente de tulpina sau pur si simplu se desprind lastarii de la baza plantei sau de pe ramificatiile mai mari. Dupa taiere, butasii nu se planteaza imediat. Ei se tin cateva zile sau saptamani intr-un loc calduros, aerisit si umbrit, pentru ca ranile facute sa se cicatrizeze (sa formeze crusta).

Dupa aceea se planteaza la circa 2 cm adancime pe substratul de nisip ceva mai grosier sau in perlit. La aparitia primelor radacini se face trecerea in ghivece cu pamant.

O alta metoda de inmultire a cactusilor este altoirea folosita insa numai la speciile care au un sistem radicular foarte slab si o crestere extrem de lenta.
De asemenea, la cactusi se fac o serie de altoiri decorative, in care caz este vorba de combinatii executate strict in scop ornamental (de exemplu: Peireskia cu Zigocactus, Cereus cu Echinocactus etc).

Metodele de altoire sunt: in despicatura, in copulatie si prin alipire. Cel mai bun moment pentru altoire este vara.

Parazitii
Acesta este alt motiv pentru care cactusii sunt plante “comode”: rareori se intampla sa aiba probleme cu daunatorii, asta daca este expus. Fiind in general tinuta ca planta de interior, cu atat mai putin este predispus unor asemenea probleme.

VIROZE:

Cactusi - tot ce trebuie sa stii

Mozaicul cactaceelor. Aceasta viroza se manifesta prin aparitia unor pete difuze de culoare galbena. Dezvoltarea bolii este favorizata de umiditate ridicata, temperaturi scazute si luminozitate redusa.

Petele alterneaza cu tesuturile sanatoase ale plantei formand un mozaic. Plantele se deformeaza datorita cresterii inegale a tesuturilor atacate. Boala evolueaza, petele se unesc si apar portiuni intinse cu aspect mozaicat. In cazuri grave, zonele mozaicate se brunifica, tesuturile mor, iar planta nu mai produce flori. Virusul este transmis de la o planta la alta de afide sau de om prin lucrarile de intretinere.

Metode de prevenire si combatere:

  • combaterea afidelor;
  • utilizarea materialului vegetativ sanatos pentru inmultirea (altoire, butasire);
  • dezinfectarea uneltelor cu alcool sanitar sau formol;
  • plantele atacate se vor separa de cele sanatoase, iar daca in cateva zile nu isi revin acestea se vor arde;

BACTERIOZE:

Cactusi - tot ce trebuie sa stii

Putregaiul umed al cactaceelor produs de bacteriile din genul Erwinia. Pe tulpina apar initial pete de diferite marimi, de culoare bruna. Boala evolueaza si tesuturile brunificate se inmoaie. Daca nu se iau masuri, tesuturile se transforma intr-un lichid vascos urat mirositor.

Metode de prevenire si combatere:

    • cand boala este intr-un stadiu initial, se elimina zonele atacate si se aplica unul din urmatoarele produse: Captan, Copernico Hi-Bio, Champ, Zeama bordeleza, Melody compact.
    • daca boala se afla intr-un stadiu avansat, tesuturile atacate se elimina impreuna cu o buna parte din tesutul sanatos pentru a elimina riscul patrunderii bolii in vasele conducatoare. De asemenea, se aplica urmatoarele produse pentru a dezinfecta rana produsa: Captan, Copernico Hi-Bio, Champ, Zeama bordeleza, Aliette;
  • in caz de atac grav, plantele atacate se ard;

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X