Amenajari gradini

Bujorul – tot ce trebuie sa stii

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 16.07.2016, actualizat la 30.09.2021, in Amenajari gradini Bujorul – tot ce trebuie sa stii

Bujorii de gradina, vedetele lunii mai, sunt colorati, simpatici, parfumati si iubiti nu doar de oameni, dar si de albine si fluturi. Bujorii de gradina sunt extrem de decorativi, rezistenti si au avantajul ca, dupa plantare, infloresc an de an, cu minimum de ingrijire.

Bujorii de gradina sunt cel mai des roz, dar exista si bujori albi, rosii sau galbeni. Au fost bujori care au facut flori din aceasi radacina chiar si 50 de ani la rand. Bujorii de gradina au flori luxuriante, inalte si relativ rezistente.

Bujorul este o planta perena, care infloreste de la inceputul primaverii, pana toamna, in valuri, zeci de ani. Daca sunt plantati corect, in solul potrivit, bujorii de gradina vor creste singuri cu apa de ploaie, caldura si lumina si te vor bucura toata vara.

Culoarea florilor de bujori variaza de la alb pana la roz, rosu, visiniu, coral si chiar galben. Exista varietati bicolore, cu nuante palide sau cu stamine aurii ori de alte culori contrastante. Multe flori isi schimba culoarea de cand se deschid si pana se scutura; astfel, florile din aceeasi tufa dau impresia ca aceasi planta are boboci de nuante diferite.

Clasificarea florilor de bujor se schimba de-a lungul anilor. Unele carti din 1950 spun ca exista 5 tipuri, cele din 1980, opt, iar un articol publicat recent anuleaza ambele surse.

Foliajul bujorului variaza considerabil in ceea ce priveste inaltimea si textura. Varietatile mai pitice ating inaltimi de 35 de cm, insa majoritatea ajung la 90 cm. Culoarea foliajului variaza de la verde deschis, oliv, pana la verde inchis, stralucitor. Un lucru interesant este ca frunzele sunt unice pentru fiecare planta. Primavara, la unele varietati frunzele sunt deschise la culoare sau au tente rosiatice, dar in timp acestea se inchid, ajungand la maturitate sa aiba o nuanta verde inchis. Frunzele au mai multe forme – asemenea ferigii sau lunguiete si late.

Bujorul – scurt istoric

Floarea de bujor, cunoscuta sub denumirea botanica de Paeonia romanica peregrina este cea mai veche floare din Romania. In tara exista cinci rezervatii naturale de bujori romanesti, in Teleorman, Mures, Olt, Dolj si Giurgiu.

Bujorul are o istorie fascinata care incepe dinaintea erei glaciare. Specialistii o numesc floare relict glaciar”. Bujorul romanesc, este o floare rara si veche.

Legendele bujorului

Bujorul, simbol al prosperitatii si luxului apare in mitologia greaca cu numele latin ”paeon” care provine de la doctorul Paeon din mitologia greaca. Se spune ca, in perioada razboiului Troian, Ares a fost ranit in lupta cu Diomede. Doctorul Paeon, pus de Zeus, l-a vindecat folosind un extract de plante si lapte.

Romanii au dezvoltat o serie de superstitii se spune ca cei care rup florile de bujor vor fi atacati de ciocanitori. Desi este atestat faptul ca bujorul este toxic si nu are proprietati tamaduitoare, exista o veche superstitie potrivit careia planta are proprietati miraculoase daca radacina este culeasa noaptea.

Specii de bujor

Bujorii sunt plante care se gasesc in diferite specii si varietati de talie mica, mijiocie sau arbustiforme, cu flori parfumate inconfundabil, simple sau involte (batute), acoperind o paleta larga de culori si nuante de la alb, rosu, purpuriu, roz, galben, pana la violet.

Exista, de asemenea si soiuri cu flori bicolore. Indiferent de tipul de floare, bujorul face o prezenta buna in orice gradina si mai ales intr-una conceputa rustic.

Bujorii se clasifica in 3 categorii: unii infloresc la inceputul sezonului, unii la mijloc si altii tarziu. Astfel, pentru a avea bujori infloriti in gradina pe toata perioada calda, alege varietatitile potrivite.

Bujorul – de – munte (bujorul galben)

Exista numeroase specii ce alcatuiesc familia bujorului (familia Paeoniaceae), dintre care cea mai cunoscuta este bujorul de gradina (Paeonia officinalis).

Bujorul romanesc ocrotit prin lege, il intalnim in Parcul National Comana, in padurile de campie sau la marginea acestora, in Dobrogea, Muntenia si sudul Moldovei. Floarea, de culoare rosie are petale mai putine decat bujorul de gradina si este toxica.

Bujorul de munte

Bujorul romanesc, considerat specie pe cale de disparitie, este protejat pe suprafata de 71 de hectare in Padurea Troianul. Zona a fost declarata rezervatie naturala de tip floristic si forestier printr-o hotarare de guvern, emisa in 2004, cu scopul de a proteja bujorul romanesc, floarea fiind inclusa pe Lista Rosie a

Plantelor Superioare din Romania. Astfel, ca in padure, pentru a favoriza si proteja specia de bujor s-au redus caile de acces, au fost interzise plantari de salcam si desfasurarea oricaror activitati care ar putea provoca distrugerea bujorului romanesc. In zona este interzis pasunatul, folosirea focului sau aruncarea gunoaielor.

Paeonia lactiflora ajunge la 90- 100 de cm, inaltime. Tufa este ramificata in partea superioara, frunzele sunt de culoare verde inchis, florile au un parfum deosebit.

Bujorul - tot ce trebuie sa stii

Paeonia humilis are frunzele lucioase, infloreste primavara, florile sunt mari, de culoare rosie sau galbena.

Paeonia humilis

Cum se planteaza bujorul

In primavara, bujorii nu au nevoie neaparata de apa, dar au nevoie sa fie feriti de baltirea apei, pentru ca radacinile lor sunt foarte sensibile si planta moare in cateva zile daca este exces de apa.

Solul trebuie fertilizat toamna, inainte de inghet si primavara inainte sa rasara. Planta nu se atinge cu ingrasamant iar fertilizarea se realizeaza doar pe solul din jurul plantei.

Bujorii de gradina nu trebuie rupti dupa ce infloresc, pentru ca nu vor mai creste si nici nu vor mai inflori. Florile bujorilor pot fi rupte, doar dupa ce acestia infloresc de cateva ori, dar niciodata in primii 2-3 ani.
Bujorii de gradina cresc repede, astfel ca semintele puse toamna vor face flori in mai iunie, anul urmator, dar numai daca nu balteste apa, daca au soare si daca pamantul este bine afanat.

Bujorii de gradina – Cand si cum ii plantam

Ideal bujorii de gradina se planteaza la inceputul toamnei, din septembrie pana la mijlocul lui octombrie. Plantati toamna bujorii au timp sa-si formeze reteaua de radacini si sa explodeze in primavara urmatoare. Bujorii de gradina pot fi plantati si la inceputul primaverii, dar atunci este recomandat sa folosesti rasaduri.

Cand plantezi bujorii de gradina este recomandat sa nu inghesui plantele pentru ca altfel, se va stopa dezvoltarea radacinilor. Alege un loc luminos, pentru ca bujorii au nevoie de cel putin 6-8 ore de soare pe zi.

Locurile cele mai indicate pentru cultura bujorilor sunt spatiile largi, insorite, locuri ce permit plantei sa se desfasoare liber. Locurile umbrite sau cele din apropierea copacilor sunt total nepotrivite stilului de vita al bujorului.

Daca este amplasat nepotrivit bujorul fie va inflori anemic, fie nu va inlfori deloc si va muri. Trebuie mentionat ca popularitatea bujorilor se datoreaza si vivacitatii lor, avand nevoie doar de un sol de calitate medie.

Ultima conditie este sa afanezi bine pamantul in care ii vei planta si sa ai grija sa-l sapi intre randuri o data pe an, pentru ca bujorii de gradina au nevoie de un sol bine afanat.

Este de preferat sa fie la adapost de vanturi puternice, asa ca cel mai bine ii plantezi pe langa garduri insorite sau la marginea gradinii. Dupa plantare trebuie udati de cateva ori, recomandat in miezul zilei cand este mai cald.

Poti stimula productia de flori daca rupi frunzele. Oricum bujorii de gradina au frunze multe, asa ca, daca rupi frunze circulatia aerului este imbunatatita iar apa din sol este mai bine gestionata. Bujorii de gradina infloresc in primul an dupa plantare, dar fac mai multe randuri de flori abia din al treilea an de viata.

Cum se inmulteste bujorul

Bujorul poate fi inmultit prin 3 metode: separarea tufei, marcotaj si butasire.

Inmultirea bujorului prin separarea tufei

Inmultirea bujorului prin desfacerea tufei este o metoda simpla si cu rezultate garantate. Aceasta operatiune se realizeaza toamna la sfarsitul lunii august, moment cand plantele se scot cu hraletul, cu mare atentie.

O tufa de bujor de 5-7 ani poate fi divizata in 7-8 parti, astfel incat, fiecare parte sa aiba 3-4 muguri.

Gropile de plantare se realizeaza la o adancime, astfel incat, mugurii sa ramana deasupra nivelului solului cu 1 cm.

In groapa de plantare se pune gunoi de grajd, 50 g superfosfat care se amesteca cu pamant.

Inmultirea bujorului prin marcotaj

Inmultirea bujorului prin marcotaj in ghiveci se executa corect primavara, cand se aleg lastarii cei mai vigurosi Acestia se trec prin orificiul largit al unor vase, in care se adauga pamant pe masura ce lastarul se inalta.

Pana in toamna acestia formeaza radacini iar, in septembrie – octombrie planta poate fi asezata la locul definitiv.

Inmultirea bujorilor prin butasire

Inmultirea prin butasire se realizeaza atunci cand se doreste obtinerea unui numar mare de plante de bujori.

Metoda se aplica in luna mai, cand lastarii tineri se taie de la suprafata pamantului si se pun la inradacinat in rasadnite cu nisip in locuri ferite de soare direct.

Pna in toamna, plantele formeaza radacini moment in care se realizeaza plantarea la locul definitiv.

Daca unii butasi infloresc, ciupeste bobocul deoarece planta nu va putea sa se dezvolte corespunzator. In cazul acestei metode de inmultire butasii au o crestere incetinita, inflroind dupa 3 ani.

Inmultirea bujorului mai poate fi realizata prin: seminte bujor sau bulbi bujor.

Cum se ingrijeste bujorul

Ingrijirea bujorului necesita o atentie deosebita. Bujorul este prin excelenta o planta rustica, asa explicadu-se si faptul ca se mentine si in momentul de fata in stare salbatica in Asia, Europa si America.

La noi, in mai multe zone ale tarii, sunt protejati prin lege, iar in perioada infloririi se tin adevarate serbari campenesti traditionale, in semn de respect pentru nobletea si tenacitatea lor.

Cu toate acestea, cel mai adesea dupa ce se trece floarea, bujorii sunt neglijati ori din uitare, ori din necunoastere.

ingrijirea bujorului

Cateva date foarte importante privind tehnica de cultivare si ingrijirea bujorului. Daca nu sunt respectate, bujorii nu infloresc!

 • Cea mai buna perioada pentru plantarea bujorului este inceputul toamnei, din septembrie pana la mijlocul lui octombrie. Astfel, planta va avea suficient timp sa se aclimatizeze pe timpul iernii.
 • Bujorul poate fi plantat si la inceputul primaverii, avand grija sa astepti ca substratul sa se incalzeasca suficient (mai). Daca bujorul este achizitionat in ghiveci, atunci plantarea se poate face oricand, incepand cu luna mai pana toamna, in octombrie.
 • Tufele de bujori se amplaseaza in spatii insorite sau, in caz de forta majora, in locuri semiumbrite, dar aerisite. Este bine sa nu fie plantati in apropierea imediata a zidurilor casei, gardurilor compacte sau a pomilor.
 • Solul cel mai bun este cel argilos imbogatit cu mranita bine putrezita, cu un drenaj normal, fara apa stagnanta.
 • Mentine solul din jurul tufelor liber si afanat;
 • Fertilizeaza anual cu mranita sau pamant de frunze bine descompuse – plantele se vor fortifica, devenind mai rapid puternice si chiar daca vei avea probleme cu aparitia unui procent mai mare de buruieni, merita efortul.
 • Cat sunt inca in faza de boboci, se vor instala sisteme de sustinere a tijelor florale care se apleaca pana la pamant sub greutatea proprie.
 • Udarea nu trebuie neglijata in cursul verii, mai ales in iulie-august, cand plantele isi formeaza mugurii florali incipienti pentru anul urmator.
 • Radacinile de bujori nu se deranjeaza, decat la 4-5 ani de la plantare si numai daca este nevoie, pentru ca inflorirea va avea de suferit o perioada mai indelungata, atat cantitativ, cat si calitativ.
 • Daca se doreste inmultirea prin divizarea tufei, atunci este de preferat ca aceasta operatiune sa se faca toamna, in septembrie-octombrie, cu mare atentie la mugurii subterani, care sunt fragili.
 • Fiecare radacina recoltata pentru inmultire trebuie sa aiba cel putin doi asemenea muguri bine dezvoltati. Plantarea nu se face mai adanc de 5-10 cm, nici macar in zonele mai geroase, deoarece intarzie inflorirea cu 2-4 ani. Unde este cazul, dupa plantare, se va face o musuroire usoara cu mranita sau pamant de frunze, iar primavara se niveleaza la loc.
 • Nu se taie frunzisul bujorului dupa inflorire; daca tufa este bine ingrijita, frunzele sunt chiar estetice mult timp, iar hranirea radacinilor este asigurata continuu, fortificand planta. Se pot inlatura numai tijele uscate si portiunile ofilite sau rupte.
 • Fertilizarea bujorilor nu se face in exces, cu cantitati mari de nitrogen deoarece produce efecte negative si dauneaza sau chiar distruge planta. Se recomanda adaugarea compostului pe pamant, primavara, in jurul tulpinilor tinere.
 • Durata florilor este influentata de ruperea bobocilor. Acestia trebuie lasati pe tufa pana se maturizeaza.

Boli si daunatori la bujor

Fiecare planta are o serie de boli si daunatori care daca nu sunt tratati corespunzator ii reduc considerabil aspectul estetic. Bujorul este sensibil la atacul unor daunatori si boli. Acesta este afectat de putregaiul cenusiu (Botrytis paeoniae). Florile bolnave devin maronii si putrezesc.

putregaiul cenusiu la bujor

Boala ataca nu doar florile mature ci si bobocii, care nu se mai deschid, se inmoaie si putrezesc. Semnele de boala apar pe toate organele verzi ale plantei sub forma de pete circulare pe tulpina, dar si pe frunze care se intind pana cuprind intreaga frunza care se usuca.

Boala se raspandeste prin sporii ciupercii care asigura inmultirea asexuata. O data depistata boala, masurile de combatere includ eliminarea partilor afectate prin suprimare, aplicarea de tratament cu Topsin, Ridomil sau Ronilan.

Bujorul poate fi afectat si de Patarea bruna a frunzelor (Cladosporium paeoniae).  Pe frunzele atacate apar pete circulare, maro cu o dunga rosie pe margine. Pe masura ce petele se maresc, frunzele se rasucesc si se usuca.

Dezvoltarea bolii este influentata de umiditatea ridicata si de oscilatiile bruste de temperatura. Plantele atacate au florile din ce in ce mai mici si ajung sa nu mai infloreasca.

Combatere

Combaterea bolii se face tot ca in cazul putregaiului cenusiu: distrugerea partilor din planta care au fost infestate cu ciuperca, rarirea tufelor pentru scaderea umiditatii si o mai buna aerare a plantelor si tratamentelor chimice. Specialistii recomanda aplicarea de tratamente periodice cu Captan si Zeama bordeleza.

Daca bujorul de gradina este atacat de ciuperci si mucegaiuri se taie partile afectate; daca situatia este grava, se recomanda taierea plantei pana la suprafata solului.

Nu uita, bujorul de gradina este destul de rezistent la boli si daunatori, dar manifesta sensibilitate la nivelul radacinilor, care nu trebuie deranjate decat in cazuri speciale.

Sfat: Evita plantarea tufelor de bujori in apropierea copacilor.

Secretele bujorilor

Bujorii sunt plante perene care infloresc in luna mai. Florile bujorilor de gradina sunt inalte si rezistente, frumos colorate si parfumate.

Daca sunt plantati corespunzator in solul potrivit si beneficiaza de caldura si lumina dorita, acestia vor creste singuri.

Afla cateva lucrui mai putin stiute despre bujori

 • Bujorul este floarea nationala a Chinei si una dintre cele mai iubite flori in America
 • Bujorii aduc noroc, daca sunt folositi in decorul buchetului de mireasa.
 • Bujorul se regaseste pe toate continentele in nuante si forme diferite
  Florile bujorilor pot ajunge si la 15 cm diametru.
 • Pentru a avea bujori inediti foloseste ingrasaminte pe baza de potasiu, care vor stimula cresterea si rezistenta la boli
 • Bujorii sunt plantele perene printre cele mai longevive. Exista bujori plantati acum cu mai bine de 90 de ani in urma care arata perfect si astazi.
 • Bujorii se gasesc in nuante de roz, alb si rosu. Cei albi pot avea urme roz sau rosii, dar sunt si alb imaculati. In fapt bujorii exista in toate culorile (pe care le pot avea florile), mai putin albastru.
 • Bujorii au un polen foarte dulce si snut indragiti astfel, de catre majoritatea insectelor.
 • Bujorii sunt utilizati in medicina naturista avand proprietati terapeutice deosebite. Au efecte pozitive in cazul durerilor de cap.
 • Bujorii sunt simbolul afectiunii, a dragostei sincere si calde
 • Bujorii sunt originari din Asia. Se spune ca atunci cand Marco POlo i-a vazut prima data a spus despre bujori ca sunt “flori mari cat o varza”.

Bujorii, plante longevive sunt elemente de decor in orice gradina. Parfumul si culoarea acestora indeamna la meditatie, relaxare si calmare spirituala.
Plante deosebite, bujorii atrag insecte si creaza un colt de rai in orice gradina.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Este un comentariu la acest articol

Superb!

Scris de Ligia Dalila pe 02.04.2017

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Trandafirul este considerat o planta speciala, simbol al dragostei si iubirii,...

Citeste tot articolul
pestre

Daca ai o gradina mica, in fata casei, poti sa o decorezi cu arbusti si gardur...

Citeste tot articolul
X