Bradul de Craciun – cum il alegi si intretii corect?

Bradul, vesnic verde, capata in luna decembrie, semnificatii spirituale. Acesta devine un simbol al Craciunului.

Deoarece Bradul contribuie la sarbatoarea de Craciun, achizitionarea acestuia este un moment important pentru toata lumea.

Istoria pomilor de Craciun

Pomul de Craciun a devenit un simbol al crestinismulu, insa, initial acesta era un simbol al prosperitatii. Unii oameni obisnuiau sa atarne crengile in casele lor in ideea de protectie impotriva fortelor raului.

In crestinism nu exista o explicatie clara cu privire la cum si unde a aparut conceptul de pom de Craciun, insa, multe surse il indica pe Sf. Bonifaciu. Legenda spune ca el a taiat stejarul lui Donar care a servit lui Thor, zeul nordic al Traznetului. Acest lucru a anulat legitimitatea zeilor nordici la triburile germanice care traiau in Geismar, un oras german. Sf. Bonifaciu a utilizat copacul pentru a proclama legitimitatea lui Hristos, de atunci, copacul devenid un simbol al crestinismului.

In secolul al XV -lea apar primele dovezi despre decorarea bradului in Livonia (Estonia si Letonia de astazi). Ulterior, traditia a intrat si in cultura altor popoare.

In Evul Mediu, pomi de Craciun impodobiti apar in provinciile Alsacia si Lorena, dar nu cu ocazia Craciunului ci a Anului Nou. De aici traditia s-a extins in Franta, Spania, Italia si Elvetia.

Bradul de Craciun din New York, 1931

De asemenea, o legenda spune ca pomul de Craciun provine de la nordici, care obisnuiau sa-si impodobeasca casele cu ramuri de brad si vasc.

In Rusia, Ajunul Craciunului era sarbatorit in padurile de brazi, unde era ales si impodobit cel mai frumos brad.

Tipuri de brazi de Craciun

Bradul de Craciun se gaseste in diferite variatii, specii caracterizate de forme, culori si marimi diverse.

Iata care sunt speciile de rasinoase care pot deveni un brad de Craciun perfect!

Brad argintiu – Abies concolor

Bradul argintiu este apreciat datorita rezistentei la seceta, caldura, fum si praf. Acesta poate fi intretinut foarte usor si poate decora casa de Craciun timp de multi ani.

Bradul argintiu face parte din genul cu peste 55 de specii de conifere din familia Pinaceae.

Bradul argintiu sau bradul alb este originar din Europa. Acesta este o specie rasinoasa masiva, verde tot timpul anului, ce atinge o inaltime de 4-5 m si un diametru de pana la 1.5 m.

Bradul argintiu are frunze de forma aciculara, aplatizata, verde inchise deasupra si cu doua benzi lungi albe de stomate dedesupt. Varfurile frunzelor sunt crenalate.

Conurile au lungimi de 9-17 cm cu 150-200 solzi, fiecare solz cu cate 2 seminte inaripate, ce se dezintegreaza la maturitate pentru a elibera semintele.

Bradul argintiu a fost prima specie folosita ca pom de Craciun. Insa, in timp acesta a fost inlocuit de bradul Nordmannian care are un frunzis mai des si molidul norvegian mult mai ieftin de crescut si intretinut.

Brad corean – Abies Koreana

Bradul corean sau Abies koreana este un conifer ce atinge o inaltime maxima de 10 m, foarte decorativ prin acele de 2 cm, recurbate in sus, verzi lucioase cu reversul alb si conurile violacee in tinerete.

Bradul corean poate fi o alegere buna pentru Craciun. Acesta dupa ce-si indeplineste functia de Brad de Craciun poate fi plantat in gradina pentru un decor vesnic verde.

Brad caucazian – Abies nordmanniana

Abies nordmanniana este un brad care seamana foarte mult cu bradul obisnuit, numai ca acesta are o coroana piramidala mai viguroasa, regulata, frunzis mai des si mai intunecat.

Acele bradului nordmannian sunt grupate in perie pe fata superioara a lujerilor. Acestea sunt lucioase, cu reversul mai argintiu, datorita dungilor albe de stomate.

Bradul de Caucaz are conurile mai mici decat ale bradului alb.

Bradul Fat Albert

Bradul Fat Albert originar din Colorado, se vinde ca brad de Craciun inca din 1970. Acesta se remarca prin culoarea albastra intensa, la extremitatile ramurilor si forma piramidala.

Brad romanesc – Abies alba

Bradul romanesc este o specie cu putine crengi, insa, cu un miros puternic de rasina.

Mireasma se mentine daca bradul este asezat intr-o camera racoroasa, bine aerisita iar la doua zile acesta se pulverizeaza cu apa.

Brad de Danemarca

Bradul de Danemarca este rezistent la seceta dar nu are un miros puternic de rasina ca cel romanesc. Bradul de Danemarca se recomanda in cazul locuintelor inalte sau spatiilor mari.

Brad de Olanda

Bradul de Olanda are ramuri dese si bine ramificate. Acesta se gaseste in diferite dimensiuni si marimi, astfel ca, se poate potrivi fiecarei locuinte, mici sau mari.

Molid – Picea sp.

In pietele romanesti de cele mai multe ori brazii de Craciun sunt inlocuiti de molizi.

Molidul este tot o specie de conifere dar care se usuca mult mai repde decat bradul. Dintre acestia cel mai cunoscut este Picea glauca.

Picea glauca

Picea glauca sau molidul Canadian, este un arbore originar din America de Nord, foarte ramificat, cu frunzis verde-albastrui, cu conuri mici. Acesta poate fi cu usurinta folosit ca Brad de Craciun.

Diferenta dintre brad si molid

Bradul are trunchiul de culoare brun-cenusiu iar molidul brun – roscat
Acele bradului au mai putin de 3 cm lungime si sunt fixate pe ramuri pe acelasi plan; spre deosebire de molid, care are acele dispuse de jur-imprejurul ramurii.

Acele de brad sunt latite si au doua dungi albicioase din ceara, pe partea inferioara, pe cand molidul are ace cu patru muchii, lungi de 3 cm.
Acele de brad nu inteapa spre deosebire de restul coniferelor care au ace intepatoare.

Trucuri pentru a mentine mai mult timp bradul de Craciun

Deoarece tot mai multi dintre noi promovam protejarea mediului inconjurator, prin aleagerea unui brad de Craciun la ghiveci, iata care sunt sfaturile pentru a intretine si a planta corect dupa sarbatori Bradul de Craciun.

Bradul si molidul sunt specii care au nevoie de temperaturi de – 0 grade Celsius pentru a supravietui, aer rece si lumina naturala.

In luna Decembrie, cand se realizeaza achizitionarea btazilor de Craciun, coniferele sunt deja in repaus vegetativ.

Procesul de repaus vegetativ apare odata cu venirea iernii si este caracterizat de hibernarea plantei. Aceasta isi reduce procesul de asimilatie clorofiliana, inmugurire, infrunzire, inflorire, frunctificare, coacere, diseminare a semintelor si procesul de pierdere a aparatului foliar.

Pentru a asigura conditii optime de dezvoltare a brazilor si molizilor crescuti in casa trebuie sa respectam urmatoarele reguli:

 • La cumparare, bradul trebuie sa fie de culoare verde inchis si sa nu aiba crengi rupte
 • Crengile bradului se pulverizeaza cu apa cel putin o data pe zi.
 • Bradul se pastreaza intr-o camera racoroasa departe de sursele de caldura.
 • Pe perioada sarbatorilor se recomanda pozitionarea Bradului in camere cu temperatui scazute (de preferat este ca temperatura sa nu depaseasca 20 de grade)
 • Camera in care se afla bradul se aeriseste zilnic.
 • Bradul in ghiveci, cu balot sau cu radacina nuda ce urmeaza a fi transformat in Brad de Craciun, trebuie acomodat cu o temparatura mai ridicata timp de 2-3 zile. Astfel, inainte de a-l aduce in casa, bradul se va tine cateva zile in garaj sau in balcon, la o temperatura de maxim 10 -15 grade cu sursa de lumina naturala.
  Pamantul nu trebuie lasat sa se usuce complet si nu se folosesc ingrasaminte in perioada de iarna.
 • Se evita incarcarea excesiva a bradului cu ornamente. De asemenea, nu se folosesc ornamente luminoase ce degaja caldura
 • Nu se taie varful bradului

Plantarea brazilor dupa Sarbatori

Coniferele alese pentru Craciun pot fi crescute in interior o perioada indelungata de timp. In cazul in care au fost achizitionate rasinoase de mici dimensiuni acestea se pot transplanta in ghivece mai mari in orice moment, cu conditia ca balotul de pamant din jurul radacinilor sa ramana intact.

Transplantarea se face cu pamant de conifere sau pamant universal de flori. Dupa ce a trecut inghetul coniferele in ghiveci se tin la lumina naturala si se uda la 4-5 zile, sau atunci cand pamantul este uscat.

Pamantul nu trebuie sa fie in permanenta umed. Acesta se lasa sa se usuce intre udari pentru a stimula radacinile sa traga apa.

Cand scoatem bradul de Craciun afara? Cand il plantam?

Coniferele de mari dimensiuni au o capacitate mai redusa de adaptare la temperaturi mari de aceea, acestea ar trebui pastrate in mediu protejat doua saptamani. Daca periaoada de 2 saptamani este depasita bradul are sanse de 50% de a supravietui, iar dupa o luna nu mai are nicio sansa chiar daca este plantat corect.

Atentie, in cazul in care bradul incepe sa-si piarda acele acesta se scoate de urgenta afara.

Perioada recomandata pentru a tine bradul in interior este de 7-10 zile.

De asemenea, inainte de a fi scos afara bradul are nevoie de aclimatizare, acomodarea cu temperaturile scazute din exterior. Pentru realizarea acestui proces, bradul se plaseza in spatele garajului, a magaziei sau intr-o zona adapostita timp de cateva zile, inainte sa fie plantat.

In zonele cu temperaturi scazute si ierni geroase, groapa de plantare se sapa inca din toamna, cand pamantul nu este inca inghetat.

Aceasta trebuie sa fie de doua ori mai mare decat balotul de pamant al plantei, aproximativ 70 cm diametru si 50 cm adancime.

Groapa se umple cu mulci si se acopera cu o prelata pentru a se proteja de inghet.

Bradul se planteaza intr-o zi insorita cu temperaturi de peste 0 garde Celsius.

Se indeparteaza prelata de protectie si mulciul, se aseaza balotul iar groapa se umple cu pamant. Se preseaza bine la radacina pentru un contact eficient.

Dupa plantare bradul se uda din abundenta si se acopera solul cu mulci. Astfel, plantat bradul va decora spatiul in fiecare anotimp!

Bibliografie

 • Bitner R., 2011, Designing with Conifers: The Best Choices for Year-Round Interest in Your Garden, Editura Timber, Portland, Londra
 • Fuleky G., 2009, CULTIVATED PLANTS, PRIMARILY AS FOOD SOURCES -Volume II
 • Ouden D., B.K. Boom, 1965, Manual of Cultivated Conifers: Hardy in the Cold- and Warm-Temperature Zone, Editura The hague
 • Proudley B., V. Proudley, 1984 How to grow conifers, Editura Blandford
  Thomas R., 1997, Brooklyn Botanic Garden, Growing Conifers: Four-season Plants, Editura Great editors
Dana Lazareanu :Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea Cookie-urilor. Pentru mai multe informatii puteti consulta politica privind prelucrarea datelor personale.