Bio

Bolile castravetilor

Autor: Otilia Dovancescu | Publicat pe 21.05.2017, actualizat la 03.09.2019, in Bio Bolile castravetilor

Castravetele este o plantă comestibilă din familia Curcubitaceae şi este originar din India. În România este cultivat în sere şi culturi intense.

Planta de castravete este târâtoare, ajunge până la 2 metri lungime şi se agaţă pe suprafete de susţinere cu ajutorul cârceilor.
Frunzele sale sunt mari, aspre şi acoperă fructele. Florile sunt mici, de culoarea galben pal.

Castravetele (fructul) este cilindric, alungit, poate ajunge şi la lungimi de 50 cm, deşi în mod normal are cca 10 cm lungime.

În fitoterapie este utilizat fructul ca atare sau sucul lui.

Castravetele conţine 95% apă, carotenoide, vitamine A, B, C, fibre, săruri de calciu, fier, sulf, magneziu, fosfor, sodium, potasiu, mucilagii şi erepsină.

Bolile castravetilor

VIROZELE CASTRAVETILOR

Mozaicul castravetilor produs de Cucumber mosaic virus. Virusul are o mare raspandire, fiind cunoscut la dovlecel, bostan, tomate, vinete, arde, precum si la alte specii de plante spontane. Se manifesta prin aparitia pe frunze a simptomelor unui mozaic slab, care evolueaza in arsuri paralele pe tesuturi, care ulterior duc la ofilirea acestora.

Produse recomandate

Plantele atacate produc fructe mici, deformate, care prezinta petele de mozaicare. Virusul se transmite de la planta la planta prin intermediul speciilor de Cuscuta, seminte infecte si afide.

Masuri de prevenire si combatere:

 1. igiena culturala;
 2. distrugerea buruienilor din cultura;
 3. aplicarea insecicidelor pentru a tine sub control populatia de afide;
 4. folosirea de samanta sanatoasa;
 5. utilizarea soiurilor rezistente.

BACTERIOZE LA CASTRAVETI

1Patarea unghiulara este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe). Inca de la inceputul vegetatiei apar pete mici, umede, de culoare bruna si forma circulara neregulata. Ulterior aceste pete se brunifica, iar in dreptul lor tesutul se usuca si se desprinde.

Pe fructe atacul produce pete mici, circulare, adancite in tesut, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa. In dreptul acestor pete tesutul se umple cu lichid bacterian pe vreme umeda, iar pe vreme uscata se crapa.

Aparitia bolii este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%) si temperaturi intre 18-28º C. Boala se transmite prin samanta infectata, prin vectori (vant, irigatii, ploi, oameni sau uneltele agricole).

Masuri de prevenire si combatere:

 1. Ofilirea bacteriana a cucurbitaceelor este produsa de bacteria Erwinia tracheiphila.La plantele atacate frunzele se ofilesc si se lasa in jos sub forma unei umbrele. Ulterior se ofileste, iar tulpina si planta se usuca. Simptomul de ofilire se datoreaza faptului ca bacteria astupa vasele liberiene ale plantei. In urma sectionarii radacinilor si tulpinilor, din vasele liberiene se scurge un lichid bacterian, de culoare alb-cenusie.

Bacteria nu rezista pe resturile vegetale decat cateva saptamani, dar este transmisa de catre gandacul dungat (Acalymma vittata) si gandacul patat (Diabrotica undecimpunctata). Bacteria rezista o perioada lunga de timp in intestinele acestor specii de insecte.

Masuri de prevenire si combatere:

MICOZE LA CASTRAVETI:

1. Fainarea cucurbitaceelor produsa de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Este o boala omniprezenta in culturile de castraveti, pepeni, dovlecel si alte cucurbitacee, sere si solarii producand pagube insemnate. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mari, albe pasloase care devin fainoase odata cu formarea fructificatiilor ciuipecii.

Frunzele acoperite in intregime de ciuperca se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24º C si vreme uscata.

Masuri de prevenire si combatere:

Produse recomandate

 1. Mana cucurbitaceelor produsa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Este cea mai importanta boala a cucurbitaceelor, producand pagube insemnate atat in culturile de camp, cat si in cele din spatiile protejate. Boala se manifesta prin aparitia pe partea superioara a frunzelor a unor pete de culoare galben-verzui, care ulterior devin galbene si in final se brunifica.

Pe partea inferioara a frunzelor in dreptul petelor apare un puf de culoare violet-cenusiu, format din fructificatiile ciupercii. In urma atacului frunzele se usuca si cad, iar fructele raman mici. Aparitia infectiei este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 10º- 30º C.


Masuri de prevenire si combatere:

 1. Ofilirea fuzariana este produsa de ciuperca Fusarium oxysporum.Este o boala vasculara, primul semn este reprezentat de ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora, dupa care boala progreseaza treptat catre varful plantei. In sectiune pe tulpina se observa brunificarea tesutului vascular.

Temperaturile intre 28- 32º, pH-ul solului intre 5-5.6, umiditatea ridicata si nivelul scazut de potasiu, sunt factori care favorizeaza aparitia acestei boli. Daca temperaturile au valori sub 20º si peste 34º C, boala nu se manifesta.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • dezinfectarea substratului din rasadinta si tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru mai multe informatii despre metode
 • dezinfectie a solului si de tratare a semintelor ;
 • fertilizare rationala;
 • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu  Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de  0.1 % (10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);
 1.  Putregaiul cenusiu este produs de ciuperca Botrytis cinerea.Atacul se manifesta in sere, solarii si in anii cu precipitatii abundente si in camp. Simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpini, fructe).

Pe fructe atacul se manifesta prin aparitia unor pete adancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate. Atacul este favorizat de umiditate ridicata (peste 95% mai multe zile la rand), lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea excesiva.

Masuri de prevenire si combatere:

 1. Antracnoza cucurbitaceelor este produsa de Colletotrichum lagenarium.Boala se manifesta pe toate organele aeriene in conditii de umiditate atmosferica si temperturi de 25 grade Celsius.

Pe frunze si pe tulpini apar pete uleioase, apoi brune. Tesuturile afectate se scufunda. Pe fructe apar pete mari, circulare, de culoare bruna. Cu timpul, petele se acopera cu un mucegai roz. Pe aceste leziuni se pot instala alti agenti patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

6. Caderea si putrezirea plantulelor, produsa de Phythium debarianum. Este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor.  Se manifesta din stadiul de germinare si rasarire pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate.

In caz de atac, tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.

Masuri de prevenire si combatere:

 1. Verticilioza produsa de ciuperca Verticilium dahliae. Aceasta boala produce o ofilire inceata, insotita de ingalbenirea si arsura frunzelor. In final toata planta este distrusa.

In functie de gradul ce atac, pe planta se gasesc plante mici, brune, care se usuca.Vasele conducatoare sunt astupate de micielul ciupercii. Ciuperca traieste in sol, iar cand conditiile de mediu permit, aceasta se dezvolta si ataca plantele.

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor;
 • dezinfectia solului si a semintelor;
 • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu  Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.1 % (10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva) ;

Cladosporioza cucurbitaceelor produsa de Cladosporium cucumerinum. Boala isi poate face prezenta inca de la aparitia cotiledoanelor. Atacul se observa sub forma unor pete colturoase, verzui, apoi cenusii. Petele sunt marginite de un inel galben.

Tesuturile atacate se brunifica, se usuca si se desprind de pe planta. Pe fructe apar pete cenusii, ce se scufunda. Aparitia bolii este favorizata de umiditatea ridicata si temperaturi scazute (18-25 oC).

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • dezinfectarea substratului din rasadinta si tratarea semintelor inainte de semanat;
 • fertilizare rationala;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu Bravo 500 SC, Dithane M45, Topsin 70 WDG.
 1. Alternarioza produsa de Alternaria cucumerina.Este o boala intalnita frecvent pe plantele din familia Cucurbitaceae (castraveti, dovlecei, pepeni, etc.). Pe frunzele infectate apar pete mici de decolorare, care se pot uni.

Petele sunt inconjurate de o margine galbena, iar pe suprfata petelor apar zone concentrice, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului si pe cucurbitaceele spontane.

Masuri de prevenire si combatere:

  • rotatia corecta a culturilor;
  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • combaterea buruienilor;
  • tratarea semintelor inainte de semanat;

Despre autor

Otilia Dovancescu

Agronom, cu experienta de 20 ani in tratamente fitosanitare, in pomicultura, cultura mare, viticultura.

Este un comentariu la acest articol

Clar,concis ,descriere și recomandări pe înțelesul tuturor. Diagnostic și tratamente ce dovedesc cunoștințe temeinice. Mi-au folosit ,pentru care , mulțumesc mult!

Scris de Viorica pe 17.07.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.