Climatizare si Sanitare

Boiler – cum il alegi si intretii corect?

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 29.01.2019, actualizat la 26.05.2021, in Climatizare si Sanitare Boiler – cum il alegi si intretii corect?

Boilerul este din ce in ce mai utilizat de catre oameni, atat in mediul rural cat si in cel urban. Fie ca este amplasat in bucatarie sau baie, un boiler asigura apa calda in mod constant.

Tipuri de boilere

Boilarele sunt de mai multe tipuri, clasificate in functie de combustibil astfel:

Boiler electric

Boilerele sunt dispozitive apreciate pentru randamentul bun la incalzire, pentru utilizatorii cu necesitati reduse de apa calda si costuri accesibile.

Singurul dezavantaj al boilerelor este faptul ca ofere o anumita cantitate de apa calda deodata. In prezent, aceste aparate sunt utilizate cel mai des in zone izolate sau rurale, unde reteaua de gaz nu exista.

Inainte de a achizitiona un boiler electric iti recomandam sa te informezi in legatura cu:

boiler electric

Capacitatea de incalzire

Capacitatea de incalzire a boilerului poate fi mica, medie sau extinsa. Aceasta se refera la ce cantitate totala de apa ofere dispozitivul la o singura sesiune de functionare.

Conventional, un boiler electric este dotat cu o cuva colectoare in interiorul careia elementii electrici transmit caldura apei. Pentru marii consumatori, este indicat un model de boiler electric cu un volum de peste 80 l – 200 l.

Acest dispozitiv trebuie tinut in priza constant, pentru a mentine apa din cuva la o temperatura constanta.

Pentru situatiile in care aparatul este decuplat de la priza in mod constant sau in zona sunt fluctuatii de current, este recomandat un boiler cu o capacitate mica de 30 – 50 l, deoarece acesta va avea nevoie de o perioada de timp mica pentru a incalzi apa.

Indicatorii de performanta

Indicatorii de performanta ai boilerului electric sunt dati de putere si presiune. Puterea de functionare este mentionata in watti (W), iar cu cat este mai mare cu atat va incalzi mai rapid apa din boiler.

Boilerul de mare capacitate ofere cel putin 1500 sau chiar 2000 W. Pentru locuintele de la casa se recomanda un boiler cu presiune mare.

Presiunea de functionare din interiorul cuvei trimite apa cat mai departe de boiler, in functie de necesitatile de apa calda ale locuintei. Indicatorul se masoara in bari sau pascali (kilopascali, megapascali, dupa caz), si cu cat este mai mare, cu atat mai extinsa poate fi distanta intre boiler si robinetul de distributie a apei.

Functionalitatea

Functionalitatea unui boiler are la baza posibilitatile de reglaj si perspectiva utilitara. Toate modelele incorporeaza un termostat boiler care va regla temperatura apei. De preferat este ca acesta sa poata fi reglat manual, astfel incat, proprietarul sa decida personal la ce valori sa fie incalzita apa.

In cazul in care vrei sa faci un dus, dar apa a fost deja consumata, este important ca timpul de incalzire al apei sa fie cat mai redus, 30 de minute.

Boiler termoelecric

Boilerul termoelectric se diferentiaza de cel electric prin capacitatea sa de functionare, prin folosirea energiei electrice si a agentului termic. Boilerul termoelectric este prevazut cu o rezistenta electrica. In momentul in care boilerul este conectat la curent electric, rezistenta electrica va incepe sa se incalzeasca determinand incalzirea apei din boiler.

Boilerul termoelectric cunoscut si sub denumirea de boiler in serpentina este prevazut cu un termostat care va determina conectarea sau deconectarea rezistentei electrice de la curent electric.

boiler termoelectric

Asigurarea circularii agentului termic in cazul boilerelor termoelectrice, este data de robinetii de pe serpentina de incalzire ai boilerului care trebuie sa fie deschisi. Aerisirea instalatiei de functionare a boilerului se face prin instalarea unui ventilator automat la intrarea in serpentina. Timpul necesar incalzirii apei calde depinde atat de temperatura, cat si de debitul apei inregistrat in sistem.

Pentru o functionare eficienta si sigura termostatul se regleaza la o temperatura maxima de 60 grade C, evitandu-se astfel, supraincalzirea rezistentei electrice si asigurarea unei rezistente si durabilitati ridicate. De asemenea, vor fi evitate pierderile de energie si caldura. Boilerul termoelectric utilizat corespunzator consuma curent electric moderat.

In timpul folosirii boilerului termoelectric, se inchide robinetul de pe serpentine, evitandu-se incalzirea apei din circuitul de incalzire.

In cazul in care boilerul nu va fi utilizat o perioada mai lunga de timp se seteaza termostatul la o valoare situata intre 3 si 11 grade C, astfel incat, dupa ce apa este incalzita la aceasta temperatura, rezistenta electrica se va stinge, iar boilerul nu va mai functiona.  In acest fel boilerul va fi protejat de inghet si i se va prelungi durata de viata.

Boilerul pe lemne

Boilerul pe lemne  este ideal in cazul incalzirii unor capacitati industriale de apa. Aceasta incalzire se bazeaza pe arderea lemnului si este varianta rudimentara a boilerelor.

Un boiler pe lemne produce apa calda menajera prin arderea lemnului intr-un focar. Caldura provenita de la gazele arse este transferata la apa din dispozitiv care, odata incalzita va fi utilizata la robinet. Boilerele pe lemne au capacitati mari de incalzire.

Boilerul pe lemne este format dintr-o mica soba si boilerul propriu-zis. Dezavantajul acestui tip de boiler este dat de faptul ca apa se incalzeste doar in momentul in care soba functioneaza. Acesta este un produs ce poate fi utilizat doar la anumite perioade de timp.

boiler pe lemne

Cum functioneaza un boiler pe lemne?

Ansamblul este format din 2 componente:

 • focarul – cel in care se face focul pentru incalzirea apei
 • boilerul – cel in care se acumuleaza apa de incalzire

Caldura provenita de la arderea lemnelor este condusa de gazele de ardere care ies pe langa recipientul boilerului spre cosul de fum.

Un boiler de apa calda pe lemne are 2 racorduri:

 • intrare apa rece
 • iesire apa calda

La racordul de apa rece se conecteaza sursa de apa, adica hidroforul sau conducta de la retea. Se recomanda utilizarea unui reductor de presiune care sa limiteze presiunea ce intra in boilerul cu lemne.

La aprindere, se pot forma picaturi de condens in camera de ardere. Acest fenomen este normal si inceteaza dupa ce apa din boiler s-a incalzit.

Boilerul pe gaz

Boilerul pe gaz este util in zona industriala, deoarece are capacitati foarte mari.

Boilerul se racordeaza la instalatia de gaz, conform reglementarilor in vigoare, de catre personal autorizat. Boilerul se aprinde deschizand sursa de gaz si actionand butonul care aprinde flacara pilot. Daca aceasta flacara se stinge, operatiunea trebuie repetata. Toate aparatele sunt dotate cu un buton de la care se regleaza temperatura apei.

Racordarea la apa se realizeaza prin intermediul supapei de siguranta, care se livreaza impreuna cu boilerul. Alimentarea cu apa rece se va face in spatele boilerului. Punctul de evacuare al supapei va fi orientat in jos.

boiler pe gaz

Boilerul pe gaz permite obtinerea de apa calda cu usurinta si in mod continuu. Acesta este un dispozitiv performant, total automatizat si sigur in exploatare.

Utilizarea unui boiler pe gaze reduce considerabil costul facturii de curent electric si incalzeste apa rapid.

Un boiler pe gaz se va alege in functie de numarul de utilizatori si numarul punctelor de consum. Daca numarul de utilizatori si cel al punctelor de consum este mare, se va opta pentru un boiler pe gaz acumulativ. Pentru 3-4 membri, se va monta un boiler pe gaz instantaneu.

Unde si cum se monteaza un boiler

Boiler tank in tank

Boilerul cu structura tank in tank reprezinta un model cu cea mai noua tehnologie de pe piata si se axeaza pe doua componente: baza boilerului, denumita invelis si balonul intern, care este confectionat din otel si are functia de rezervor.

Principalul avantaj al boilerului tank in tank este puterea, functia de reincalzire, transferul termic rapid, suprafata de incalzire mult mai mare decat la alte modele.

boiler tank in tank

Boiler cu acumulare bivalenta

Boilerul cu acumulare bivalenta inlocuieste clasicele boilere pe lemne sau gaz, deoarece au cerinte de capacitate crescuta.  Acesta are un debit mare si ritm foarte rapid de incalzire a apei, avand acumulare bivalenta, ceea ce presupune doua surse de incalzire.

Boiler instant

Boiler instant apa calda – are cea mai mica dimensiune si un consum foarte scazut. Acesta are o presiune foarte scazuta, de pana la 40% si nu poate alimenta cu apa calda concomitent baia si bucataria.

Unde si cum se monteaza un boiler?

Avantajele unui boiler sunt pe deplin simtite daca inainte de montare se tine cont de necesitatile acestuia.

In functie de tipul de combustibil, de marime sau de destinatie, boilerul se monteaza la o anumita inaltime pe perete.

In functie de forma si de volum, exista boilere care se instaleaza in diverse pozitii si zone ale locuintei astfel:

Boilerele verticale sunt cele mai intalnite. Acestea se monteaza pe perete iar volumul lor ajunge la cateva sute de litri.

 • Boilerele orizontale se monteaza in spatii mai stramte.
 • Boilerele de mici dimensiuni se monteaza deasupra sau dedesubtul chiuvetei.

Cum alegi boilerul in functie de tipul de combustibil

Boilerele functioneaza cu gaz metan, energie electrica, GPL sau lemne. Exista si boilere tip pompa de caldura care folosesc caldura din aer pentru a incalzi apa.  Inportant este sa alegi boilerul care acopera necesarul de apa calda menajera din gospodarie, in cele mai avantajoase conditii.

Dimensionarea boilerului in functie de consum 

Boilerul se dimensioneaza in functie de numarul de persoame care folosesc apa incalzita.

Calcularea volumului de apa incalzita necesara indica capacitatea boilerului si garanteaza o presiune optima in orice moment.

Calcularea volumului de apa incalzita necesara 

Volumul apei incalzite se calculeaza in functie de numarul membrilor familiei sau de persoanele care vor apela la functia de apa calda zilnic. Daca numarul camerelor care vor fi deservite de boiler este unul mare se recomanda apelarea la un personal calificat care sa estimeze corect necesarul.

Dimensionarea volumului

Dimensionarea volumului unui boiler tine cont de necesarul de apa al locuintei pe care o va deservi, in functie de tipul de combustibil, numarul camerelor si al utilizatorilor dar si de temperatura medie dorita.

Dimensionarea puterii rezistentei 

Puterea boilerului este data de puterea totala a rezistentei folosite. De regula, valoarea acesteia este cuprinsa intre 1 si 3 kW. Indicele denota timpul alocat incalzirii apei si consumul.

Designul boilerului

Designul boilerului este influentat de locul in care acesta va fi instalat. Exista pe piata boilere mici cu volum de 5 – 10 l sau unele mari cu volum de 150 l sau chiar 200 l. Cele industriale sunt si mai mari. Boilerele sunt user friendly, cu o suprafata lucioasa, in general de culoare alba, se integreaza perfect dand incaperilor un plus de personalitate.

Care sunt dotarile principale ale unui boiler

Boilerele, in prezent, sunt doatte cu termostate care stabilizeaza temperatura apei in functie de setarile impuse. Acestea au implementate mai multe functii care usureaza utilizarea si functionarea corecta si la capacitate maxima.

Protectie anti-inghet 

Protectia anti-inghet este o functie obligatorie pentru orice boiler care protejeaza, chiar daca incaperea in care este montat boilerul nu detine o sursa de incalzire proprie. In cazul in care temperatura de la interior scade drastic in timpul iernii, boilerul va functiona in conditii normale datorita functiei de protectie anti-inghet.

protectie anti inghet boiler

Protectie la supraincalzire 

Pentru un produs sigur, boilerul este dotaat cu un sistem de siguranta si protectie la supraincalzire. Acesta va opri automat boilerul atunci cand s-a supraincalzit. O astfel de functie este necesara si pentru o durata de viata prelungita a aparatului.

Protectie la suprapresiune 

Protectia la suprapresiune opreste boilerul in cazul in care presiunea a depasit limitele admise, evitandu-se accidentele nefericite.

Functia anti-legionella

Apa stocata in rezervorul boilerului favorizeaza dezvoltarea si raspandirea bacteriei legionella. Majoritatea boilerelor moderne au o functie anti-legionella pentru a asigura un grad maxim de siguranta si de igiena.

In momentul in care apa din boiler nu atinge temperatura de 65°C timp de o luna de zile, aceasta functie efectueaza un ciclu complet de incalzire la temperatura respectiva pentru a elimina bacteriile.

Functia anti-legionella creste temperatura din boiler la o valoare ce distruge bacteria dupa un program recomandat de producator si ales de utilizator.

Functia de programare 

Functia de programare a apei calde este o parte complementara a functiei ECO si ajuta utilizatorul la programarea orei de furnizare a apei calde. In acest mod se economiseste energia si utilizatorul se poate bucura de un dus cald, exact in momentul dorit.

Functia ECO consta in capacitatea boilerului de a stoca inteligent periodele din zi cand este folosita apa calda si de a o incalzi in momentul de dinaintea utilizarii.

Cum alegi boilerul in functie de clasa energetica

Clasa energetica din care face parte produsul ajuta la estmarea costurilor pentru obtinerea apei calde. Astfel ca, pe piata, boilerele sunt clasificate in functie de consum cu clasa energetica A, B, C sau D unde clasa A este echivalenta cu consum mic de energie iar D cu un consum mare.

Boilerelor de ultima generatie, boiler electric clasa A, mentin temperatura apei constanta, reducand semnificativ consumul de energie.

Cum alegi boilerul in functie de tipul rezervorului si timpul de incalzire a apei

Modelele noi de boilere sunt prevazute cu zone tampon care pastreaza temperatura apei pentru mai mult timp si impiedica pierderile de energie. Un boiler foarte bine izolat economiseste energie pe termen lung si da un randament maxim si costuri mici de utilizare.

Cum se incadreaza estetic un boiler in designul baii/bucatariei tale

Boilerul poate fi integrat foarte usor in designul locuintei prin realizarea unui nou dulap pe care il poti folosi ca spatiu de depozitare, sau daca nu ai nevoie de spatiu de depozitare in plus, poti realiza o masca in jurul boilerului, care sa se asorteze mobilierului din camera respectiva.

Cel mai bun boiler

Boilerul instant electric Tesy IWH 50X02 KI, 5000 W, 2.9 l/min, alb, 10809589, prezinta tehnologie incorporata pentru mentinerea temeperaturii optime si are un debit constant de apa calda.

Boilerul instant electric apa calda nu este influentat de fluctuatia presiunii in reteaua de alimentare cu apa.

boiler electric instant

Mod de utilizare:

 • Se recomanda instalarea de catre o persoana autorizata
 • Se instaleaza in bucatarie, deasupra lavoarului

Beneficii client:

 • Eficienta inalta
 • Dimensiuni compacte
 • Usor de montat
 • Cablu de alimentare cu stecher inclus!

Avantaje produs:

 • Incalzire instantanee
 • Debit constant de apa calda

Date tehnice:

 • Tip produs: Boiler instant
 • Utilizare: Bucatarie
 • Instalare: Deasupra lavoarului
 • Tip alimentare: Electrica
 • Putere: 5000 W 
 • Putere termica: 5000 W
 • Principiu de operare: Nepresurizat
 • Presiune de functionare: 0 Mpa
 • Racord hidraulic (intrare/iesire): 10 mm
 • Culoare: alb
 • Cablu de alimentare recomandat: 2.5 mm
 • Alimentare: Monofozat
 • Inaltime: 200 cm
 • Latime: 130 cm
 • Adancime: 76 cm
 • Debit apa: 2.9 l/min
 • Tensiune: 230 V
 • Siguranta recomandata: 25 A
 • Clasa energetica: A
 • Clasa de siguranta: I
 • Profil incaarcare: XS
 • Consum anual de energie (AEC): 481 kWh
 • Greutate: 1.24 kg
 • Producator: TESY

Bibliografie

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Convectorul este un dispozitiv care asigura incalzirea spatiilor care nu...

Citeste tot articolul
pestre

Monilierul de baie se alege in functie de obiectele sanitare instalate i...

Citeste tot articolul
pestre

In fiecare casa exista o baie dotata cu minimul necesar, un

Citeste tot articolul
X