Casa si gradina

Bame – importanta culturii si modalitatile de recoltare si depozitare

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 22.10.2020, actualizat la 22.10.2020, in Casa si gradina Bame – importanta culturii si modalitatile de recoltare si depozitare

Bamele sunt din ce in ce mai cautate de micii fermieri care se orienteaza spre aceasta cultura atat pentru propriul consum, cat si pentru a obtine profituri din valorificarea productiei in piete sau magazine orientate catre clienti care au un stil de viata si un meniu alimentar sanatos.

Numele stiintific al bamei este Abelmoschus esculentus sau Hibiscus esculentus, planta anuala, originara din Asia de est care, insa, s-a raspandit si in Europa.

Bama este cultivata pentru fructul sau comestibil, sub forma de capsula, in care se gasesc semintele. Planta poate atinge o inaltime de circa 2 m, are radacini lungi, bine dezvoltate si frunze palmate, cu 5-7 lobi. Florile bamei sunt galbene, cu o pata rosie pe fiecare petala.

Numele de bama provine din arabul bāmyah care sta la originea numelor plantei in Orientul Mijlociu, Balcani, Iran,Grecia, nordul Africii si Rusia. In vest este cunoscuta sub numele de okra, cuvant de origine africana.

Desi modul de raspandire este necunoscut, bamele sunt aparent originare din Etiopia. Egiptenii si maurii din secolele XII-XIII foloseau denumirea araba a plantei, ceea ce sugereaza o origine orientala. Din Arabia, bamele s-au raspandit pe malurile Mediteranei spre est. Ulterior planta a fost introdusa in America de Sud (semnalata in Brazilia in 1658) si apoi America de Nord (1748 în zona Philadephiei).

In prezent, cele mai mari suprafete se cultiva in Asia, in Grecia si Turcia si in alte tari sud-europene, dar si în Marea Britanie.

Importanta culturii de bame

Bamele, apartin familiei Malvaceae si se cultiva pentru capsulele tinere utilizate in diverse preparate culinare sau pentru conservare. Semintele mature se folosesc la obtinerea surogatului de cafea, iar frunzele si radacinile bamelor au proprietati terapeutice.

Produse recomandate

Ardei gras Amy

28,04 lei

32,99 lei (-4,95 lei)

Detalii produs
Seminte Adei gras Barbara

7,19 lei

8,99 lei (-1,8 lei)

Detalii produs

La noi in tara bamele sunt legume putin cunoscute, pentru ca, daca nu sunt preparate corespunzator, au o textura mucilaginoasa, gatita bine insa mancarea de bame este gustoasa si frageda. Desi sunt foarte apreciate in arta culinara, exista anumite retineri in folosirea lor, pentru ca se cunosc foarte putin secretele de preparare.

Bame – compozitie chimica

Bamele sunt plante deosebit de nutritive, sarace in calorii (100g bame – 31kcal), dar bogate in proteine, grasimi nesaturate, vitamine, minerale, beta-caroten, calciu, magneziu, zinc, fibre, acid folic, in vitamine si minerale: B6, A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, potasiu. Iar datorita continutului de vitamina C, bamele au efect antioxidant si antiinflamator si sunt indicate bolnavilor de ateroscleroza.

Fibrele superioare din continutul bamelor ajuta la reglarea glicemiei, reducerea cantitatii de zahar care se absoarbe din tractul intestinal. Acestea au proprietati laxative, absorb apa si previn constipatia.

Bamele, deoarece au calorii putine, sunt recomandate pentru persoanele obeze, fibrele din bame mentinand sanatatea intestinului gros. Mucilagiul din bame micsoreaza nivelul de colesterol si acidul din bila, eliminand astfel toxinele, au proprietati emoliente fiind indicate in afectiuni respiratorii, sunt laxative, – curata intestinul gros.

Factori ecologici de care depinde cultura de bame

Planta de bame este pretentioasa fata de caldura, germineaza la 18-20 °C, iar in perioada de vegetatie creste optim la 28-30°C. Cresterea plantelor inceteaza la temperaturi sub 10 °C, iar la 0 °C, plantele pier.

In faza de inflorire si fructificare planta are nevoie de o intensitate luminoasa si o umiditate optima. Se dezvolta bine pe soluri bogate in humus si substante nutritive, usoare, bine drenate. Bamele nu suporta solurile grele, umede si reci.

Apa este un factor fata de care bamele manifesta pretentii moderate datorita sistemului radicular puternic dezvoltat. Plantele cresc, se dezvolta si realizeaza productii ridicate, numai daca nevoile de apa sunt satisfacute la nivel optim. In primul rand planta de bame nu suporta seceta prelungita, care, la nivelul ridicat al temperaturii mediului, determina reducerea asimilatiei si imbatranirea sistemului radicular. Irigarea culturii este necesara atunci cand plantele sunt sensibile la seceta, adica la inceputul vegetatiei sau in faza de fructificare.

Cultura de bame realizeaza recolte mari numai pe soluri de foarte buna calitate, fertile, bogate in humus si elemente nutritive, cu o textura mijlocie (argilo-nisipoasa sau luto-nisipoasa), profunde, cu o structura buna, care sa le confere permeabilitate pentru apa si aer si temperatura optima. B

amele nu suporta terenurile grele, umede si reci. Solurile recomandate pentru bame trebuie sa aiba următorul continut: humus 5-7%, azot total 0,14-0,20%, fosfor mobil 22–26 mg/100 g sol si potasiu schimbabil 31-41 mg/100 g sol. Plantele suporta foarte bine aplicarea ingrasamintelor organice, de aceea, in anul I de cultura se administreaza gunoi de grajd (30 t/ha). Excesul fertilizarii cu azot sensibilizeaza plantele la boli, intarzie cultura si recolta si poate mari continutul capsulelor in nitrati (pana la 2.000 mg/kg).

Soiuri de bame cultivate

Foarte timpurii (Ela), timpurii (Beatrice), semitarzii (Bella). Dintre soiurile cele mai intalnite in prezent in cultura de bame, amintim:

  •  Clemson Spineless – nu are tepi, cu pastai verzi;
  • Steaua lui David, cu pastai verzi;
  • Burgundy, cu pastai rosii.

Fata de soiurile mai vechi, a caror pastaie se putea valorifica doar sub 2 cm lungime, la aceste soiuri mai actuale, pastaile se valorifica pana la 7-8 cm.

Pregatirea terenului pentru cultura de bame

Cultura de bame se realizeaza in camp, ca planta succesiva dupa unele verdeturi ca de exemplu salata, spanac, ceapa, stufat etc. Ca plante premergatoare, se recomanda legumele pentru bulbi, cele pentru radacini, din grupa verzei si verdeturile.

Produse recomandate

Pregatirea terenului pentru infiintarea culturii de bame se realizeaza in doua etape, toamna si primavara si in mare parte, se aseamana cu pregatirea terenului pentru fasole. In primavara, terenul se mentine fara crusta si fara buruieni pana in preajma infiintarii culturii, prin lucrari usoare de grapat. Cu circa doua saptamani inainte de semanat, se efectueaza urmatoarele lucrari: fertilizarea starter cu 200-400 kg/ha azotat de amoniu, mobilizarea solului prin doua lucrari cu grapa cu discuri si/sau cu alte utilaje, intre cele doua treceri cu utilajele de mobilizare a solului, se aplica un erbicid, care se incorporeaza imediat si apoi modelarea terenului in straturi inaltate cu latimea la coronament de 94 sau 104 cm.

Epoca de semanat este determinata de temperatura si incepe din momentul cand in sol, la adancimea de 4-5 cm, se realizeaza constant cel putin 15°C. Semanatul nu trebuie intarziat prea mult, caci exista pericolul ca recolta sa fie tardiva, mai ales in cazul culturilor succesive.

Schema de infiintare pe teren modelat sau nemodelat, prevede distanta de circa 70 cm intre randuri, iar intre plante pe rand (dupa rarit) se va asigura o distanta de circa 25 cm, realizandu-se o densitate de 60-95 mii plante/ha. Norma de semanat variaza in limite foarte largi, in functie de densitatea culturii, modul de pregatire a terenului, precizia masinii de semanat s.a. Literatura de specialitate recomanda norme cuprinse intre 10 si 50 kg/ha.

Bame – lucrari de intretinere

Lucrarile de ingrijire necesare sunt relativ simple: prasilele, rarirea, irigarea, fertilizarea faziala si combaterea bolilor si daunatorilor. Prasilele, in numar de 2-4 mecanice si 1-2 manuale, se executa in mod distinct. Prima prasila mecanica se executa inainte de rasarirea bamelor. D

aca la semanat a fost adaugata si samanta plantei indicator, prasila se va efectua pe rand imediat ce aceasta a rasarit, inainte de rasarirea bamelor, cu ajutorul cultivatorului; daca planta indicator lipseste, atunci prasila se inlocuieste cu un grapat superficial, efectuat transversal pe directia randurilor. Aceasta lucrare ajuta si la o mai usoara rasarire a plantelor. Urmatoarea prasila este tot mecanica si se realizeaza dupa rasarire.

Celelalte prasile mecanice se executa in functie de nevoie si sunt asociate cu aplicarea fertilizarilor faziale. Prasilele manuale (1-2) sunt efectuate numai pe rand. Prima este efectuata simultan cu raaritul (mai ales daca distanta dintre plante este mai mare) sau la circa 5-7 zile dupa rarit si udat. A doua prasila este efectuata mai ales in cazul unei imburuienari evidente pe rand.

Irigarea este o lucrare obligatorie in conditiile din tara noastra, ca si in alte zone cu un climat mai uscat. Prima udare se executa dupa rarit pentru a ajuta plantele aflate intr-un eventual stres hidric, pentru a le stimula o dezvoltare mai buna a sistemului radicular, dar in mod deosebit pentru a uniformiza cultura.

Celelalte udari (4-5), cu norme de 350-400 mc/ha, se aplica in functie de evolutia regimul de precipitatii si de fenofaza plantelor. In mod obligatoriu se va iriga in timpul infloritului si al legarii fructelor.

Fertilizarea faziala se recomanda a fi efectuata in doua reprize, folosind cate 100-150 kg/ha azotat de amoniu; prima fertilizare se recomanda să fie executata inainte de inflorit, iar urmatoarea in plina fructificare. Fertilizarea cu azot trebuie sa tina cont neaparat de nivelul acestui element din sol.Lucrari de intretinere

  • se executa o irigare de rasarire imediat dupa semanat; irigara culturii se face apoi sistematic cu norme moderate de apa 25-30 l/metru patrat (250-300 metri cubi/ha)
  • cei care dispun de echipamente de udare prin picurare, pot distribui 5-8 grame ingrasaminte foliare la metru patrat
  • Ferilizarea clasica se executa concomitentent cu prasila si consta in administraea a 250 kg/ha complexe (15-15-15)
  • buruienile se combat prin prasile executate la intervale scurte;
  • cand plantele au 3-4 frunze se executa lucrarea de rarit;
  • se fac tratamente chimice impotriva afidelor, acarienilor sau unor boli. Bamele sunt afectate cel mai mult de fainare.

Cultivarea bamelor in gradina

Bamele pot fi cultivate atat in ghiveci, cat si direct in solul din gradina. In situatia in care decizi sa cresti bame in gradina, este important sa astepti pana la sfarsitul primaverii, cand temperaturile cresc simtitor: bamele nu tolereaza temperaturile scazute.

Se recomanda cultivarea bamelor pe brazde inaltate si plasarea semintelor la sfarsitul lunii mai. De asemenea, este important ca intre plante sa fie o distanta de circa 20 cm, iar intre randuri, de aproximativ 70 cm.

Incepe prin a inmuia semintele de bame intr-un vas de apa si a le lasa peste noapte, inainte de a le plasa in pamant. Ziua urmatoare, sadeste-le la o adancime de 1-2 cm. Germinarea semintelor de bame are loc intre 6 zile si cateva saptamani.

Este important sa plasezi semintele intr-o zona bine luminata si, asadar, incalzita a gradinii, astfel incat semintele viitoarelor bame sa aiba parte de temperaturi nu mai scazute de 15 C. De altfel, temperatura optima pentru dezvoltarea propice a bamelor se situeaza in jurul valorii de 22 C. Nu uita, de asemenea, sa le oferi apa din belsug, desi bamele fac fata cu brio umiditatii scazute (seceta, arsita).

Solul in care bamele se dezvolta cel mai bine are un pH cuprins intre circa 6.5 si 7.0, desi se descurca si in soluri cu un pH de pana la 7.6. Ajuta bamele sa se dezvolte armonios aplicand din belsug compost sau alta materie organica bogata in substante nutritive.

Tine cont de faptul ca materia organica trebuie amestecata temeinic cu pamantul inainte de plantarea semintelor de bame! In situatia in care solul din gradina nu este bogat, nu ezita sa inserezi ingrasamant organic sau un fertilizant cu eliberare treptata.

Intr-o prima faza, bamele se vor dezvolta incet, insa, pe masura ce vara se instaleaza tot mai confortabil, plantele vor cunoaste o dezvoltare mai rapida.

Recoltarea bamelor

Bamele se recolteaza la maturitatea de consum sau tehnologica. Aceasta corespunde momentului in care capsulele au dimensiunea tipica soiului sau chiar mai mici, sunt fragede, au perisorii moi si peretii nefibrosi. Recoltarea incepe din a doua jumatate a lunii iulie, in sudul tarii si din prima decada a lunii august, in nord. Lucrarea se efectueaza manual, esalonat, o data la 2-3 zile, la inceputul perioadei de recoltare si apoi zilnic. Productia este de 6 t/ha capsule verzi.

Recoltarea

  •  recoltarea se face manual incepand din a doua jumatate a lunii iunie pana la sfarsitul lui septembrie.
  • intervalul de timp intre doua recoltari este de 2-3 zile.
  • capsulele se recolteaza cand cele din sortimentul traditional au 3-4 cm lungime iar cele care apartin unor soiuri moderne au lungimea de 10-12 cm
  • fructele recoltate se valorifica rapid pentru a se evita deshidratarea
  • capsulele se folosesc in consum in stare proaspata;
  • cantitati mai mari se recolteaza pentru industrializare sau pentru congelare;
  • se obtine productii de 5-7 tone/ha, dar preturile ridicate de comercializare compenseaza acest dezavantaj;
  • oricine daca doreste o leguma fina pe langa casa, o poate cultiva in gradina sa;

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Produse recomandate

Ardei gras Amy

28,04 lei

32,99 lei (-4,95 lei)

Detalii produs
Seminte Adei gras Barbara

7,19 lei

8,99 lei (-1,8 lei)

Detalii produs

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Accesoriile ideale pentru buna functionare si intretinere a semineelor s...

Citeste tot articolul
pestre

Obtinerea rasadurilor de calitate are la baza respectarea unor criterii ...

Citeste tot articolul
pestre

Plantele medicinale castiga tot mai mult teren atat pe piata interna cat...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.