Casa si gradina

ARDEIUL – tot ce trebuie sa stii

Autor: Otilia Dovancescu | Publicat pe 06.07.2016, actualizat la 31.01.2020, in Casa si gradina ARDEIUL – tot ce trebuie sa stii

Ardeiul este o planta legumicola originara din America de Sud si America Centrala. Face parte, impreuna cu tomatele, vinetele , cartofii din grupa solanacee. Il intilnim si ca planta ornamentala, cultivat la ghiveci.

Ardeiul este bogat in vitamine, antioxidanţi şi minerale, nutrienţi extrem de benefici în buna funcţionare organismului, este un anticoagulant efecient, care ajuta la prevenirea atacului cerebral si a infarctului.

Ardeiul il putem consuma in stare proaspata in salate, sucuri, dar si copt in zacusca, tocana, sau conservat, sub forma de muraturi.

Sortimentul de ardei cultivat la noi in tara este reprezentat de hibrizi F1 care au o foarte buna vitalitate, putere de adaptare , productivitate.

Cele mai cultivate tipuri de ardei la noi sunt:

  • ardei kapia rosu: Ureche de Elefant F1, Mintos F1, Campari F1;
  • ardei Corno di Toro galben: Palladio F1;
  • ardei iute: Hot Chilli F1;
  • ardei conic alb: Bianca F1, Nemezis F1;
  • ardei gras galben-verde: Barbie F1, Belladonna F1, Vedrana F1, Blondy F1, galben Superior;
  • ardei gras rosu: Red Knight F1, Yecla F1, Magma F1;
  • ardei gogosar: Kabala F1, Cornel, Pritavit F1, Bihar F1.

Tehnologia culturii ardeiului

Ardeiul este pretentios inca de la semanat, semintele germineaza la temperaturi de minim 16 grade C, temperatura optima fiind de 24-27 grade C.

Produse recomandate

Ardei gras Amy

28,04 lei

32,99 lei (-4,95 lei)

Detalii produs
Seminte Adei gras Barbara

7,19 lei

8,99 lei (-1,8 lei)

Detalii produs
Seminte Ardei Aranyeso, 0.5 gr.

2,54 lei

2,99 lei (-0,45 lei)

Detalii produs

Plantele de ardei se dezvolta bine pe  solurile mai usoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu pH =6.8 ( cu reactie  usor acida ).

Pentru producerea rasadurilor este necesara o cantitate de 400 gr.samanta, iar pentru semanare direct in camp 1.2-1.5 kg, samanta ce se trateaza in prealabil cu Captan WDG + Topsin 70 WDG ( se umezesc semintele si se prafuiesc ).

Rasadul se transplanteaza la 65 zile de la semanat, dupa o udare buna in prealabil a solului.

Ardeiul este o planta iubitoare de apa, dar in primele 10 zile de la plantare nu udati plantele, pentru a se asigura o inradacinare mai viguroasa.

Se evita pe cat posibil udarea pe timpul infloririi masive. Apa de udat trebuie sa aiba temperatura de  25-27 grade C ( mai ales la cultura din  spatii protejate ).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plantarea in camp se face pe randuri, cu distanta de 70 cm intre randuri si intre plante, astfel :

  • ardeiul lung = 15cm;
  • ardeiul gras =  15-20 cm;
  • ardeiul gogosar = 20-25 cm;
  • ardeiul iute = 10 cm.

Lucrarile de ingrijire

La 5-7 zile de la plantare se face completarea golurilor,  se fac -2-3 prasile manuale pe rand si 3-4 prasile mecanice intre randuri.

Pentru a avea fructe mai mari, pentru productii mai timpurii, ardeii se copilesc si carnesc.

Ardei iute Cayenne.

Recoltarea ardeiului:

  • ardeiul gogosar  si boia se recolteaza la maturitatea fiziologica;
  • ardeiul gras se recolteaza la maturitatea tehnica;
  • ardeiul iute si lung (capia) se recolteaza atat la maturitatea tehnica , cat si la cea fiziologica .

Bolile ardeiului

Viroze

Mozaicul-frecvent mai ales in spatii protejate.

Simptome:  pe frunze apare mozaic  galben, pe fructe se dezvolta pete neregulate ori circulare, maronii,  sau se  deformeaza si prezinta pete clorotice ; in camp, plantele sunt mai slab dezvoltate,cu frunze mozaicate; la soiurile rezistente prin hipersensibilitate , pe frunze apar pete  necrotice de 0.5 – 1.5 cm in diametru , usor zonate concentric; la unele soiuri de adei iute, pe fructe apar  pete necrotice, pericarpul crapa longitudinal, fructele se desprind si cad.

ardei_gogosar_bolnav

Produse recomandate

Masuri de protectie: dezinfectarea semintelor fie cu Fosfat Trisodic 10% timp de doua ore, apoi spalate bine, fie termic la 58 grade C, timp de 4 – 8 ore, apoi 80 grade C, timp de 24 ore, sau 70 grade C timp de 72 ore. Rasadul sau cultura de ardei nu se amplaseaza dupa sau  langa cultura de tomate.

Piticirea sau indesirea ardeiului – mai frecventa in culturile din camp.

Simptome: rasadul infectat are o dezvoltare mai redusa , pete necrotice pe cotiledoane si frunzele bazale, mozaic si deformarea frunzelor de la varf; in cultura, plantele au talie mica, internodurile foarte scurte; frunzele au limbul redus, alungit, sau curbat lateral, cu mozaicare fina; fructele sunt mici, deformate,cu pete circulare, clorotice sau necrotice.

Masuri de protectie: tatamente impotriva afidelor, paduchelui verde al piersicului, tripsilor, omidei fructelor, cu: Mospilan 20SG, Affirm, Actara 25 WG, Nuprid AL 200 SC, Confidor Energy.

Micoplasmoze:

Stolbur- simptome: clorozarea si rasucirea frunzelor catre fata superioara, luand forma de luntre, incepand cu cele de la varf. Pe partea inferioara nervurile au un colorit albastrui-violaceu. Plantele infestate au aspect corotic, cu lastari scurti si rigizi. Dupa 15 – 20 zile de la aparitia primelor simptome, frunzele se ofilesc, se usuca si cad incepand cu cele bazale.

Masuri de protectie: se vor efectua tratamente in culturile plantelor gazda cu insecticide de mare eficacitate: Affirm, Actara 25 WG, Confidor Energy. Primul tratament se va efectua la inceputul migrarii cicadelor pe solanaceele cultivate, apoi se repeta de 2 – 3 ori la interval de 5 zile.

Bacterioze

Patarea frunzelor si basicarea fructelor- simptome: frunza se ingalbeneste spre varf si cade; in perioada infloritului, bacteria poate produce avortarea florilor. Pe fructe apar pete de 2 – 5 mm cu tesut rugos-pustular.

Masuri de protectie: in perioada de vegetatie se aplica tratamente cu: Topsin 70 WDG, Bravo 500 SC, Dithane M 45, Kocide 2000, Copac.

Micoze

Fainarea- simptome: apare pe frunzele de la baza plantelor ; pe partea lor superioara se dezvolta pete galbene, de forme diferite si cu contur difuz, in dreptul carora, pe partea inferioara apare un puf dens, alb-cenusiu; frunzele bolnave se ingalbenesc, se zbarcesc si cad.

Masuri de protectie: Sulfomat 80 WG, Kumulus.

Caderea si putrezirea plantutelor- simptome: sunt afectate plantutele din rasadnita; in dreptul coletului tesuturile se brunifica, se adancesc, tulpinile in aceasta zona se subtiaza mult , iar plantutele cad.

Masuri de protectie: patul germinativ se dezinfecteaza termic ( cu vapori supraincalziti ) inainte de semanat, sau chimic, cu:  Previcur Energy.

Putrezirea radacinii, tulpinii si frunzelor- simptome: sunt atacate toate organele plantei; la frunze tesuturile atacate sunt colapsate, iar cele ale radacinilor  si ale coletului se brunifica si prezinta un putregai uscat, ceea ce duce la ofilirea si moartea plantelor; pe fructe, in cavitatea pedunculara apar pete mici, verzi, cu tesut inmuiat; la suprafata tesuturilor atacate se dezvolta un mucegai fin, alb-cenusiu.

Masuri de protectie: tratamente chimice cu:  Topsin 70 WDG, Bravo 500 SC, Antracol 70 WP.

Bibliografie

  • Ion V., 2010, Fitotehnie
  • Stanciu G., 2009, Legumicultura de succes pentru amator, Editura Cetatea de Scaun
  • Stan N., N. Munteanu, T. Stan, 2013, Legumicultura, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iasi, Vol. III

Despre autor

Otilia Dovancescu

Agronom, cu experienta de 20 ani in tratamente fitosanitare, in pomicultura, cultura mare, viticultura.

Produse recomandate

Ardei gras Amy

28,04 lei

32,99 lei (-4,95 lei)

Detalii produs
Seminte Adei gras Barbara

7,19 lei

8,99 lei (-1,8 lei)

Detalii produs
Seminte Ardei Aranyeso, 0.5 gr.

2,54 lei

2,99 lei (-0,45 lei)

Detalii produs

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Bamele sunt din ce in ce mai cautate de micii fermieri care se orienteaz...

Citeste tot articolul
pestre

Plantele medicinale castiga tot mai mult teren atat pe piata interna cat...

Citeste tot articolul
pestre

Stevia dulce, denumita stiintific Stevia rebaudiana face parte din Famil...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.