Masini si unelte

Aparatul de sudura – cum il alegi si utilizezi corect?

Autor: Adrian Dogaru | Publicat pe 03.05.2016, actualizat la 27.08.2019, in Masini si unelte Aparatul de sudura – cum il alegi si utilizezi corect?

Aparatul de sudura – generalitati

Aparatul de sudura este un instrument cu ajutorul caruia se unesc doua obiecte, din materiale metalice, sau termoplastice.

Aparatul de sudura formeaza un scurtcircuit intre un electrod si piesa de prelucrat in urma caruia se produce o fuziune localizata pe metalul piesei si pe metalul de aport in care temperatura atinge 3.500-4.000 °C.

Prin consumare, invelisul electrodului elibereaza un gaz care izoleaza baia de sudura de oxigenul din aer si ge­nereaza concretiuni carbonice care protejeaza metalul in fuziune si incetineste racirea sa.

Aparatul de sudura este o inventie foarte populara, fiind una dintre singurele metode de a îmbina doua bucti de metal intre ele.

aparatul de sudura

Aparitia si dezvolatrea aparatului de sudura a oferit posibilitatea imbinarii efieciente a metalelor.

Aparatul de sudura a aparut in jurul anului 1800 si a evoluat in timp, de la aparat rudimentar la aparat complex, usor de folosit.

Clasificarea aparatelor de sudura

Transformatorul de sudura

Transformatorul de sudura este un aparat simplu dotat cu doua bobine, un miez de fier si borne. Acesta este fiabil si rezistent, insa, posibilitatile de sudura sunt limitate.

In general cu acesta se poate suda doar otel, fier obisnuit si mai putin oteluri aliate (cele de calitate, mai rezistenta), caci pentru acestea electrozii speciali au nevoie de curent electric continuu, ceea ce transformatorul nu poate oferi (el lucreaza in curent alternativ). Inca o deficienta a transformatorului este ca din cauza miezului de fier, greutatea acestuia este considerabila, deci transportul este dificil. Transformatorul este ideal pentru lucrarile facute in casa.

Invertorul de sudura

Un invertor de sudura este un tip de aparat de sudura nou si inovativ, ce prezinta numeroase avantaje comparativ cu transformatoarele de sudura. Un invertor de sudura foloseste o tehnologie moderna pe baza de silicon. Cu timpul invertorul a devenit usor de folosit fiind des utilizatat datorita raportului calitate-pret.

aparatul de sudura

Avantajele invertorului de sudura

 • Unul din principalele avantaje oferite de invertoarele de sudura se refera in principal la dimensiunile reduse ale acestuia. Un invertor de sudura este mic, compact si poate fi transportat oriunde si oricand.
 • Invertoarele folosesc transformatoare mai mici, care la randul lor sunt mai usor de folosit si de transportat. Dimensiunile reduse ale unui invertor de sudura sunt in contrast cu transformatoarele de sudura, care sunt foarte grele si nu pot fi depozitate in spatii mici.
 • Invertoarele de sudura au un consum redus si pot folosi o sursa de curent casnic, fapt ce duce la un consum redus de energie. Consumul redus de energie se refera la faptul ca un invertor de sudura poate fi introdus intr-o priza normala de 110 W, in loc de o sursa de curent mai puternica.
 • Acest avantaj ofera mai departe beneficiul de a folosi mai putin curent si de a economisi mai multi bani. De multe ori, un aparat de sudura necesita utilizarea unei surse mai puternice de energie, ca un generator.
 • In plus, un invertor de sudura accepta mai bine puterea impura de la generatoare decat transformatoarele de sudura. Datorita acestui lucru, activitatile gospodaresti se vor desfasura mai rapid si mai eficient.
  Insa, invertorul de sudura nu este alegerea cea mai potrivita pentru toate tipurile de sudura.

Dezavantajele invertorului de sudura

 • Faptul ca un invertor de sudura este capabil sa functioneze la o tensiune mai mica de curent se datoreaza componentelor electronice de inalta tehnologie. Din aceasta cauza, un invertor de sudura este mai fragil si se strica mai rapid decat un transformator de sudura.
 • Un aparat de sudura traditional este mai ieftin si constituie o investitie mai buna pe termen lung.

Procesul de sudura presupune imbinarea a doua obiecte din materiale metalice, folosind caldura sau presiunea. Procesul de sudura presupune folosirea mai multor elemente precum un aparat de sudura, electrozi, masca de protectie, sort de sudura, manusi de sudura.

Aparatele de sudura pot utiliza metode de lucru diferite, cum ar fi sudura cu un electrod, sudura cu fir sau sudura cu flacara.

1. Aparat de sudura cu electrod MMA

Aparatul de sudura cu electrod MMA este unul din cele mai populare si mai vechi modele de aparate de sudura si este ideal pentru profesionisti. Sudura cu electrod sau cu arc electric foloseste un electrod care, odata cu inchiderea unui circuit electric este modificat termic pana la topire ceea ce permite lipirea metalelor.

Sudarea electrica cu arc defineste toate procedeele de sudare electrica prin topire (temperatura ridicata, presiune redusa), la care cordonul sudat se formeaza prin solidificarea comuna a materialelor de baza si a materialului de adaos.

Avantajele acestui tip de sudura

Acest tip de sudura poate fi folosit fara riscuri atat in interior, cat si in exterior, permitand sudarea aliajelor chiar daca metalul este murdar sau ruginit.

Aparatul de sudura cu electrod MMA este recomandat celor care practica sudura pentru gospodarii sau sudeaza de placere in timpul liber.

Dezavantajul acestui tip de sudura

Acest tip de sudura este mai dificil de folosit, iar metalele mai subtiri de 18mm nu vor putea fi sudate. Un alt lucru ce necesita mai multa atentie este faptul ca in urma sudurii va fi necesar ca suprafata sudata sa fie curatata.

2. Aparatul de sudura MIG/MAG

Aparatul de sudura MIG/MAG topeste un fir metalic pentru a uni doua suprafete si elimina un gaz care protejeaza sudura si impiedica depunerea rezidurilor pe suprafata metalica. Gazul folosit se stabileste in functie de materialul ce urmeaza a fi sudat.

Avantajele aparatului de sudura

 • Sudura este mai curata, mai neteda si mai fina.
 • Se obtine o sudura rezistenta, chiar si in cazul unor materiale subtiri.
 • Poate fi utilizat si de incepatori.

Dezavantajele aparatului de sudura

 • Are un cost de achizitie mai ridicat.
 • Este recomandat pentru utilizarea la interior.

3. Aparatul de sudura TIG (cu gaz inert)

Aparatul de sudura TIG se foloseste un electrod neconsumabil de wolfram sau tungsten si protejeaza suprafata de sudare prin eliberarea unui gaz protector ce impiedica oxidarea.

Avantajele aparatului de sudura

 • Permite sudarea unei largi varietati de metale si aliaje, atat feroase, cat si neferoase.
 • Realizeaza o sudura rezistenta, precisa si neteda, fara reziduri.
 • Sudeaza cu succes materiale subtiri

Dezavantajele aparatului de sudura

 • Echipament de sudura costisitor.
 • Utilizare mai complexa decat a altor aparate
 • Procesul de sudura este mai lent.

4. Aparatul de sudura autogen

Aparatul de sudura autogen foloseste flacara oxiacetilenica si firul metalic pentru a topi metalul. Sudura autogen este folosita la taierea/debitarea si perforarea materialelor.

Avantajele aparatului de sudura

 • Sudeaza si materiale degradate si chiar ruginite.
 • Poate fi utilizat in siguranta si in conditii de vant.
 • Usor de folosit chiar si de incepatori.

Dezavantajele aparatului de sudura

 • Manipularea si depozitarea dificila din cauza dimensiunii sale mari
 • Deoarece introduce foarte multa caldura in material in timpul sudarii, apar foarte des deformatii.

aparatul de sudura

Procedee de sudura

Procedeul SEI: procedeul traditional de sudare, ce presupune aplicarea tensiunii unui electrod, iar materialul de urmeaza a fi sudat este conectat la masa sursei de tensiune. Prin apropierea electrodului de material se inchide un circuit electric prin intermediul unei scantei, realizandu-se sudarea materialului.

Procedeul MIG/MAG: procedeu ce presupune folosirea gazului protector in locul sudurii. Gazul poate fi de doua feluri, gaz inert (MIG) precum argonul sau heliul care se foloseste pentru materiale precum cupru, aluminiu sau magneziu si gazul activ (MAG) care se foloseste pentru sudarea otelului.

Procedeul MIG/MAG Tandem: este de fapt un subprocedeu ce implica folosirea ambelor tipuri de gaz pentru a obtine o unealta tehnologica mult mai productiva si eficienta. Mai mult decat atat, acest procedeu este o alternativa avantajoasa la sudarea sub flux.

Procedeul WIG/TIG: se mai numeste si sudarea cu electrod nefuzibil in mediu de gaz inert. Acest procedeu poate fi folosit pentru majoritatea materialelor (otel, aluminiu, cupru, nichel, diferite aliaje, etc.), iar in unele cazuri poate fi folosit si la sudarea unor materiale mai neobisnuite precum titanul si zirconul.

In functie de aceste procedee de sudura, trebuie luate in considerare si materialele consumabile necesare pentru fiecare aparat de sudura, in afara de echipamentul de protectie.

Spre exemplu, pentru aparatele de sudura traditionale (tip MMA), ce foloseste procedeul SEI, si va fi nevoie de electrozi si materiale de control. Pentru aparatele de sudura ce folosesc procedeul MIG/MAG va fi nevoie de sarme pe role, gaze de protectie, duze de contact si duze de gaz, tub de ghidaj sarma, etc. Pentru procedeul TIG (WIG) este nevoie de material de adaos, componente ale pistoletului, duza ceramica de gaz, electrod de wolfram, etc.

aparatul de sudura

Norme de siguranta

  • Se evita contactul direct cu circuitul de sudura, tensiunea furnizata de aparat la mers in gol, poate fi periculoasa.
  • Se deconecteaza aparatul de la priza electrica inainte de instalare si inaintea efectuarii tuturor operatiilor de verificare sau reparatii.
  • Se efectueaza conexiunile electrice conform regulilor si regulamentelor de protectie a muncii.
  • Se asigura ca priza de alimentare este conectata la instalatia de impamantare.
  • Nu se utilizeaza aparatul in locuri umede sau in ploaie;
  • Nu se utilizeaza cabluri cu izolatie sau conectori deteriorati;
  • Nu se sudeaza in rezervoare, containere sau tevi care au continut materiale inflamabile, lichide sau gazoase;
  • Se evita lucrarea cu materiale curatate cu solventi clorurati sau in apropierea acestor substante;
  • Nu se sudeaza in rezervoare sub presiune. Se indeparteaza din zona de lucru toate materialele inflamabile (ex. lemn, hartie, etc);
  • Se asigura o aerisire adecvata sau se folosesc ventilatoare pentru a indeparta fumul produs prin sudare;
  • Se protejeaza ochii cu casti sau masti de sudura;
  • Se folosesc imbracaminte si manusi de protectie pentru a evita expunerea pielii la razele ultraviolete produse de arcul electric. Nu se utilizeaza aparatul pentru dezghetarea conductelor.
 • In timpul lucrului aparatul se aseaza pe o suprafata plana pentru a preveni rasturnarea.

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Este un comentariu la acest articol

Ca angajat al unui atelier de sudura am intampinat multe dificultati in munca de zi cu zi si am invatat ca o aparatura de calitate te poate scapa de multe probleme neprevazute. Acum sunt in cautarea unui aparat de sudura bun, dar nu foarte costisitor, pe care sa il pot folosi in timpul liber, la lucrarile personale. De aceea, consider ca toate criteriile pe care le-ai mentionat sunt mai mult decat importante pentru un rezultat optim.

Scris de Viorel pe 11.11.2016

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X