Animale

Aparatul de muls – cum il alegi si intretii corect?

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 30.01.2018, actualizat la 14.06.2021, in Animale Aparatul de muls – cum il alegi si intretii corect?

Aparatul de muls a devenit pentru multi fermieri un utilaj indispensabil, deoarece ofera o productie de lapte mai rapida, la costuri minime si in conditii igienice.

In zilele noastre tot mai multi fermieri folosesc aparatele de muls, avantajele utilizarii unui astfel de utilaj fiind numeroa se.

Dintre acestea enumeram: reducerea timpului de mulgere si realizarea unui muls mai igienic, cresterea productivitatii laptelui, reducerea la maxim a contaminarii laptelui

aparatul de muls

Cum functioneaza aparatul de muls?

Lucrurile nu sunt foarte complicate. Un aparat de muls extrage laptele din ugerul animalului si il transporta in bazinul de racire. Totul trebuie sa se petreaca intr-un mod rapid, placut pentru animal si usor pentru utilizator.

Componentele aparatului de muls

Sistemul de pulsare si prindere

Piesa de prindere si capsulele pentru mameloane reprezinta elementele de baza ale oricarui sistem de muls. In timpul procesului de muls mameloanele ugerului sunt prinse in capsulele piesei de prindere. Stoarcerea periodica si miscarile de aspirare ale piesei de prindere fac ca animalul sa-si elibereze laptele.

Cele doua miscari mentionate sunt declansate de pulsator, un dispozitiv ingenious care utilizeaza presiunea scazuta a aerului furnizata de catre sistemul vid pentru a simula suptul.

Unul dintre cele mai importante principii aplicate inainte de mulsul mecanic este curatenia si aerisirea grajdului.

Spalarea ugerului inainte de muls este o conditie obligatorie. Acesta se spala cu apa calduta cu ajutorul buretelui sau cu o carpa curata de unica folosinta.

Inainte de inceperea mulsului mecanic cu ajutorului aparatului de muls se vor mulge manual cateva picaturi de lapte care se vor scurge pe jos sau intr-un alt recipient. Aceasta ajuta si la depistarea inaite de muls a eventualelor boli ale ugerului.

Mulsul mecanic oferit de aparatul de muls asigura o productivitate sporita de lapte, un lapte curat si igienic si reduce considerabil timpul de muls.

aparatul de muls

Componentele masinii de mult

 • Sasiu
 • Pompa cu vid si motor
 • Rezervor cu vid
 • Pulsator
 • Indicator de vid
 • Brate de muls
 • Galeata de lapte

In alegerea celei mai potrivite mulgatori trebuie sa tinem cont de numarul de posturi pe care le are in dotare acest utilaj. Decizia este influentata de numarul de animale.

Pe piata se gasesc de cele mai multe ori mulgatori cu 1 post sau cu mulgatori bovine cu 2 posturi pentru bovine si cu 2 sau cu 4 posturi pentru oi si capre.

O mulgatoare de vaci cu un singur post are o productivitate de 8-10 vaci in decurs de o ora, iar o mulgatoare cu 2 posturi 16-20 de vaci pe ora.

O mulgatoare de oi si capre cu doua posturi are o productivitate de 30 oi/capre in decurs de o ora, iar o mulgatoare cu 4 posturi 40-60 de oi/capre pe ora.

Motorul este caracteristica importanta in alegerea aparatului de muls.

Cu ajutorul acestuia se creaza forta de suctiune prin care se obtine laptele din ugerul vacilor.

Se recomanda motoare electrice, cu alimentare de 220-230V si putere intre 0.75 -1 CP.

Procesul de muls trebuie sa fie efectuat la presiuni potrivite, astfel incat, animalele sa fie protejate.

Pompa de vacuum influenteaza procesul de muls din punct de vedere al calitatii laptelui obtinut si al timpului de muls.

Cele mai multe modele de pe piata au pompa de vid de tip uscat, cu pulsatie pneumatica, astfel incat, la 40-60 de pulsatii se obtin circa 170L lapte/minut la absortia in vid.

Capacitatea bidonului pentru lapte are un rol important in selectarea celui mai potrivit aparat de muls.

In cele mai multe cazuri mulgatoarele de vaci vin echipate cu bidoane din aluminiu sau inox.

Atentie!

Bidoanele trebuie sa fie prevazute cu o clema de prindere, care fixeaza capacul si usureaza transportul.

De obicei bidoanele au o capacitate de 30-40 litri, care poate fi atins la un singur proces de muls, de la 2-3 vaci.

Pentru un singur post este recomandat un bidon de 30 litri, iar pentru 2 posturi, cel de 40 de litri este suficient pentru transport.

Randamentul si eficienta unui aparat de muls este cu atat mai mare cu cat animalele pe care doriti sa la mulgeti sunt hranite bine si la timp si au potential mare de productie. Unele din cele mai bune surse hrana pentru animale o constutie lucerna.

Alte informatii

 • Atentie la cuva de vacuum care ar trebui sa fie 1/3 din capacitatea totala a rezervorului pentru lapte.
 • Aparatele de muls care au un opritor la bidon sunt mult mai eficiente. Opritorul impiedica trecerea laptelui din canistra in tancul vacuum.
 • Pentru a usura procesul de curatare trebuie ales un aparat de muls dotat cu perii speciale. Cu ajutorul acestora furtunele si mansoanele se pot curata mult mai usor.
 • O atentie sporita trebuie sa avem la modalitatea de transport a mulgatoarei, fiind indicat sa achizitionam o mulgatoare de vaci prevazuta cu roti pentru a usura transportul.
 • Dupa fiecare utilizare, este absolut necesara folosirea unor substante de curatare care elimina bacteriile, indeparteaza petele de grasime si murdarie.

Masuri de siguranta in folosirea aparatului de muls

 • Masina de muls nu se foloseste fara capacul de protectie al axului motorului.
 • Mulgatoarea nu se lasa la indemana copiilor, a persoanelor nespecializate sau in conditii meteorologice neadecvate
 • Pe aparatul de muls sunt scrise etichete de avertizare pentru ca aceasta sa fie folosita in mod eficient. Daca sunt rupte sau deteriorate se achizitioneaza altele noi de la furnizor.
 • In timpul mulsului bovinelor indicatorul de vid trebuie sa aiba o presiune de 0.40 bari si pulsatorul trebuie sa inceapa miscarea de pulsare.
 • In timpul mulsului oilor si caprelor indicatorul de vid trebuie sa aiba o presiune de 0.35 bari. Indicatorul de vid se ajusteaza cu un regulator pentru a nu se depasi presiunea de 0.5 bari.
 • Ciclul de compresie din pulsator trebuie sa fie de 55-60 pulsatii pentru bovine, 90 de pulsatii pentru capre, 120 de pulsatii pentru oaie, intr-un minut.
 • Cand nivelul aspiratorului atinge nivelul optim si pulsatorul incepe pulsatia, se rotesc in jos bratele de muls in pozitia in care dopul de vid din gheara va fi orientat spre podea si se impinge dopul de vid in aceasta pozitie astfel incat, capacul tetinelor va atarna si se va evita scurgerea de vid.
 • Dupa terminarea procesului de muls se ia laptele din galeata si se porneste masina prin impingerea dopului de vid. Se inmoaie bratele de muls in apa calda astfel incat,  curatarea va fi facuta cu apa absorbita si colectata in galeata. Apoi, se goleste galeata oprind aspiratorul. Se curata masina repetand aceeasi procedura cu apa calda si detergent de curatare. In final se repeta actiunea cu apa rece curata. Se pot spala toate componentele masinii facand exceptie partile electrice si motorul acesteia.
 • Masina de muls se pastreaza intr-un loc sigur, ferit de conditiile meteorologice, copii si animale.

Intretinerea zilnica

 • Inainte de a incepe mulgerea se verifica daca cablul electric si intrerupatorul masinii sunt in regula si aspiratorul si furtunul de lapte sunt in pozitia corecta
 • Se curata masina conform manualului dupa fiecare proces de mulgere.

Intretinerea lunara

 • Se verifica capacul lateral al rezervorului cu vid prin deschiderea lui si curatarea acestuia atunci cand este cazul. Daca se gaseste apa in rezervor, se goleste prin apasarea dispozitivului de golire de la baza bazinului.
 • Se curata componentele ce intra in contact direct cu laptele, prin folosirea pensulelor de curatare cum ar fi garniturile de cauciuc, furtunul scurt de lapte, furtunul transparent de lapte, gheara cu bratele de muls.

aparatul de muls

Intretinerea la 6 luni

 • Se schimba garniturile de cauciuc la fiecare 6 luni.
 • Se verifica mulgatoarea si furtunul de vid si se schimba daca este necesar.
 • Se curata filtrul prin deschiderea capacului de protectie superior al pulsatorului. Nu se deschid protectiile laterale.
 • Se verifica nivelul de pulsatii al pulsatorului. Se pune degetul aratator pe garnitura de cauciuc si se apasa incet, cand porneste masina, dopurile de vid sunt trase si nivelul presiunii de vid este la 0.4 bari. Se numara pulsatiile care se simt, acestea trebuie sa fie intre 55-60 de pulsatii pe minut.
 • Daca sunt nereguli in nivelul de pulsatii acestea pot fi ajustate cu ajutorul surubelnitei din spatele pulsatorului. Pentru aceasta ajustare se foloseste un imbus de 2 mm.
 • Se poate micsora numarul de pulsatii prin rotirea in sensul acelor de ceasornic sau se poate mari numarul de pulsatii in directia opusa.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X