Cum transformi beciul in crama, spatiu de depozitare sau camera de zi

In mod traditional, pivnitele sunt folosite pentru depozitarea vinului si pentru a pastra aici diferite provizii, insa, in ultimii ani, le-am vazut transformate in bucatarii, baruri, sali de biliard sau de fitness. Posibilitatile de a amenaja acest spatiu sunt numeroase, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca beciul este un loc cu caracteristici speciale de umiditate, temperatura si lumina.

 1. In cate moduri poate fi utilizat un beci
 2. Ce lucrari sunt necesare pentru amenajarea beciului
 3. Cum transformam beciul in crama
 4. Amenajarea beciului sub forma de camara
 5. Beciul ca spatiu de depozitare
 6. Reguli de constructie a unui beci intr-o locuinta noua

In cate moduri poate fi utilizat un beci

Traditia ne trimite cu gandul la crame si camari cu provizii pentru iarna, dar beciul poate fi utilizat si altfel, devenind spatiu de depozitare, bar, un al doilea living, sau locul unde putem amenaja cinematograful de acasa. Unii proprietari s-au instalat aproape cu totul aici, amenajand acest spatiu ca pentru locuit, sau l-au tranformat in camere pentru oaspeti.

Cu atat de multe idei in tolba, aproape ca uitam sa mai aducem aici sticlele cu vin si  socata, insa si sub forma de crama, pivnita poate fi amenajata altfel decat ne-am obisnuit.

Ce lucrari sunt necesare pentru amenajarea beciului

Inainte de a ne gandi la decor, trebuie sa stabilim care va fi destinatia acestui spatiu, dintre toate cele enumerate mai sus, si sa schitam un plan care va compartimenta beciul in diferite zone. De exemplu, daca alegem sa il transformam in crama, vom avea nevoie de o zona pentru depozitarea vinului, o alta unde putem instala aparatura care asigura controlul umiditatii si un loc destinat degustarilor.

In ceea ce priveste lucrarile de amenajare a beciului, este indicat sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

 • Daca ne dorim aici o crama, este bine sa luam aceasta decizie inainte de a turna fundatia, pentru ca o pivnita care serveste acestui scop trebuie sa aiba o adancime de aproximativ 4 metri fata de cota zero. In acest mod, se asigura temperatura potrivita pentru pastrarea in conditii bune a vinurilor.
 • Indiferent de modul in care va fi folosit beciul, hidroizolarea peretilor, pardoselii si tavanului este obligatorie, peretii din beton fiind agresati de infiltratiile de apa si de inghet. Hidroizolatia este realizata, de obicei, cu membrane bituminoase, clasice sau armate cu poliester, sau, mai nou, cu membrane lichide.
 • Ferestrele si usa vor fi izolate, la randul lor, in asa fel incat sa avem aici o temperatura stabila.
 • Pardoseala poate fi realizata din piatra sau placi ceramice, materiale rezistente la umezeala, linoleumul si materialele textile nefiind cea mai buna idee.
 • Intr-o pivnita transformata in crama, vom avea nevoie si de instalatii de climatizare sau de un sistem de ventilatie din tubulatura pvc, calitatea aerului fiind importanta pentru mentinerea proprietatilor vinului.

Cum transformam beciul in crama

Daca ne-am ocupat deja de hidroizolatie, care impiedica patrunderea apei si aparitia mucegaiului, si de sistemul de ventilatie, care inlatura umezeala din aer, putem trece la alegerea finisajelor.

 • Cele mai frumoase crame au peretii imbracati in piatra decorativa, caramida sau lemn, piatra fiind utilizata si la nivelul pardoselii. Designul poate fi rustic sau elegant, fiecare dintre aceste materialele putand fi folosite in ambele variante, dupa cum poti vedea in imaginile de mai jos. Daca alegi lemnul, acesta trebuie tratat impotriva mucegaiului si insectelor daunatoare.
 • Intr-o crama amenajata traditional, nu trebuie sa lipseasca grinzile din lemn, butoaiele si carafele, in timp ce in cramele moderne, accentul cade asupra mobilierului folosit la depozitarea vinului, unde putem pastra adevarate colectii de vinuri vechi.
 • Vinul trebuie pastrat in sticle de culoare inchisa si forma alungita, asezate impreuna in pozitie orizontala. Exista diferite modele de rafturi si suporturi care permit o astfel de organizare, fie ca este vorba despre piese de mobilier independente sau montate in perete.
 • De asemenea, este indicat sa pastram vinurile vechi separat de cele noi, ideala fiind o organizare a acestui spatiu in compartimente care plaseaza sticlele noi la intrare si pe cele vechi in zona cel mai putin accesibila.
 • Este important ca rafturile sa fie solide, durabile, realizate din lemn si amplasate in asa fel incat sa permita accesul rapid in toate zonele cramei. Sa nu uitam, insa, de rolul decorativ al mobilierului, mai ales daca avem in plan si o zona pentru degustare, unele suporturi instalate aici avand forme dintre cele mai inedite.
 • Corpurile de iluminat recomandate pentru un astfel de spatiu sunt lampile de tavan, spoturile incastrate si cateva lampi suspendate, acestea din urma gasindu-si locul in zona destinata degustarii vinului, deasupra unei masute sau butoiului inconjurat de scaune.

Amenajarea beciului sub forma de camara

O organizare eficienta a acestui spatiu trebuie sa tina cont de cateva reguli prin care evitam atat aglomerarea, cat si deteriorarea alimentelor depozitate aici:

 • Pentru o economie de spatiu, imparte intreaga zona in compartimente si instaleaza aici rafturi verticale, suspendate si rafturi de colt. O idee excelenta sunt si rafturile construite in perete.
 • Usureaza-ti munca instaland rafturi la care ajungi usor si cutii de depozitare etichetate, care te ajuta sa faci curatenie mult mai repede.
 • Organizeaza alimentele in functie de termenul de valabilitate, plasandu-le pe cele mai vechi in zone usor de accesat.

Beciul ca spatiu de depozitare

Regulile de mai sus se aplica si in cazul organizarii beciului ca spatiu de depozitare, fiind si aici recomandata depozitarea pe verticala. Beciul poate lua locul magaziei sau debaralei, dar poti pastra aici si obiectele care nu mai au loc in garaj: bicicleta, care poate fi agatata intr-un suport montat in perete, anvelopele de iarna si diferite accesorii auto.

Printre trucurile care asigura o depozitare eficienta si ne ajuta sa facem economii, se numara refolosirea cutiilor si lazilor vechi, dar aflate in buna stare, montarea carligelor si tablelor magnetice pe interiorul usilor dulapurilor si folosirea organizatoarelor pentru rafturi.

Reguli de constructie a unui beci intr-o locuinta noua

 • Cum vei folosi acest spatiu – daca va deveni crama, bucatarie sau o mica sala de cinema – este o decizie care trebuie luata inainte de a incepe lucrarile de constructie, asta pentru ca, in anumite cazuri (daca am ales crama, de exemplu), beciul are nevoie de o adancime de 3-4 metri sub cota 0. Cu alte cuvinte, trebuie sa se afle sub casa.
 • Accesul in beci se poate face din interiorul locuintei, sau de afara, recomandata fiind prima varianta, pentru ca aduce mai putin praf in pivnita.
 • Constructorii recomanda, de asemenea, ca beciul sa se afle in zona de nord a casei, pentru a evita razele soarelui si a pastra temperatura constanta.
 • Saparea fundatiei poate fi realizata manual sau cu ajutorul unui buldoexcavator, importanta aici fiind si calitatea solului, care nu trebuie sa fie nisipos.
 • In ceea ce priveste dimensiunile pivnitei, cea mai importanta este inaltimea, care trebuie sa atinga cel putin 2 metri.

Sursa foto: Shutterstock.com

Dana Lazareanu :Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea Cookie-urilor. Pentru mai multe informatii puteti consulta politica privind prelucrarea datelor personale.