Climatizare si Sanitare

Aeroterma sau tun de caldura? Cum le utilizezi si intretii corect?

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 03.12.2018, actualizat la 19.06.2019, in Climatizare si Sanitare Aeroterma sau tun de caldura? Cum le utilizezi si intretii corect?

Aerotermele se folosesc de zeci de ani ca sursa de incalzire a caselor. Unul dintre motivele pentru care sunt atat de cunoscute este ca au un cost mic de achizitie si sunt usor de intretinut, in comparatie cu alte surse de caldura. De obicei sunt alimentate cu energie electrica.

Aerotermele transforma energia electrica in caldura prin utlizarea metalului ca element de incalzire. Metalele au rezistenta mare la temperaturi ridicate si permit ca o anumita cantitate de curent sa curga prin acestea pentru a furniza caldura necesara. Sunt prevazute cu un ventilator care forteaza circulatia aerului cald in camera.

Tunul de caldura se foloseste pentru a incalzi spatii mari, industriale, motiv pentru care se mai numeste si aeroterma industriala. Tunurile de caldura transforma combustibilul sau energia electrica in caldura printr-un proces numit transfer de caldura.

Daca sistemul actual de incalzire a locuintei este prea scump pentru a mai continua sa functioneze, este in stare defectuoasa sau daca intentionezi sa cumperi o locuinta noua, probabil ca ai in vedere si cateva optiuni pentru incalzirea acesteia. Aproximativ 60% din energia care ruleaza intr-o locuinta este in medie utilizata pentru incalzirea spatiului.

Prin urmare, unul dintre cele mai importante proiecte pe care le vei intreprinde ca proprietar de locuinta, in afara de izolare si tencuire, este alegerea, inlocuirea sau imbunatatirea sistemului de incalzire. O decizie inteleapta privind incalzirea poate reduce in mod semnificativ costurile de incalzire si in acelasi timp ofera confort casei tale.

 Au fost facute unele inovatii impresionante in domeniul sistemelor de incalzire in ultimii ani si exista o gama larga de echipamente bune pe piata. Vei folosi noul tau sistem de incalzire sau poate ca il vei imbunatati pentru o perioada lunga de timp, deci este important sa faci niste cercetari inainte de a decide.

Merita sa iti faci timp pentru a te asigura ca alegi cea mai buna varianta pentru situatia ta, asa ca inainte de a achizitiona, trebuie  investigate cu atentie toate variantele. In prezent, optiunile pot fi destul de uimitoare, datorita gamei largi de echipamente si surse de energie disponibile.

Aceast articol te va ajuta, fara indoiala, in procesul de luare a deciziilor, indiferent daca instalezi un sistem intr-o casa noua, inlocuieste un sistem intr-o casa existenta sau pur si simplu ia in considerare actualizarea sistemului actual.

Aeroterme si tunuri de caldura – Scurt istoric

Dupa ce au descoperit focul in urma cu aproximativ 500 000 de ani, incetul cu incetul oamenii au reusit sa il utilizeze ca pe un aliat pentru supravietuire si pentru propriul confort. De-a lungul istoriei, oamenii au cautat modalitati prin care sa se protejeze de conditiile nefavorabile precum sezonul rece, iar focul constituie principala sursa de incalzire din lume.

aeroterma si tun de caldura

Cu timpul, idei revolutionare in tehnologie au facut ca incalzirea caselor sa fie mult mai sigura si mai convenabila. Ingeniozitatea oamenilor si avansarea tehnologiei au permis crearea unor medii din ce in ce mai confortabile. Acum, sistemele de incalzire moderne ofera caldura intregii case doar prin simpla apasare a unui buton.

Pana la mijlocul secolului al XX-lea, au existat o serie de optiuni pentru incalzirea caselor. Atunci se foloseau:

  • vetre in interiorul structurii casei (cel mai frecvent folosita pana in secolul al XIV-lea)
  • incalzirea prin pardoseala
  • sistemul de incalzire hypocausts (cladirile erau construite pe stalpi de sustinere cu spatiu intre podele si pereti, iar focul se aprindea sub cladire permitand caldurii sa treaca prin acel spatiu si sa incalzeasca cladirea, fara ca fumul sa polueze aerul din interior)
  • semineul (in secolul al XII-lea)
  • radiatorul (inventat in Rusia in secolul al XIX-lea)
  • incalzitorul electric al lui Thomas Edison (1883)
  • sistemul de incalzire centralizata (1919)

Astazi, oamenii inca folosesc seminee sau sobe cu lemne sau gaz, dar si alte inventii moderne, precum aeroterma electrica, incalzitorul electric, tunul de caldura electric sau incalzirea centralizata.

Cum functioneaza aeroterma

Aeroterma electrica este un dispozitiv pentru incalzirea incaperilor ce transforma curentul electric in caldura prin intermediul unor rezistente ce emit caldura. Rezistoarele pot fi compuse din aliaje de metal, compusi de carbon nemetalici sau circuite imprimate.

Exista o mare varietate de aeroterme disponibile pe piata. De obicei, se aplica aceleasi principii la majoritatea aerotermelor insa, fiecare model vine cu variatii subtile. In timp ce unele sunt alimentate cu gaz, aerotermele portabile sunt adesea alimentate cu electricitate. Componenta principala si comuna tuturor aerotermelor este rezistenta electrica.

mod de functionare aeroterma

Atunci cand pornesti o aeroterma, curentul electric produs incalzeste componentele firului de nicrom – cunoscut mai bine ca si bobina. Energia electrica este transformata in caldura, datorita trecerii prin rezistor. De aceea, incalzitoarele electrice sunt cunoscute ca si unitati de incalzire cu rezistenta.

Urmatorul pas in procesul de incalzire are la baza ventilatorul electric al aerotermei. Daca aeroterma este dotata cu ventilator, aceasta va ajuta la extragerea aerului rece in aeroterma. Aerul rece se va incalzi si va fi impins usor in incapere- similar modului de functionare a uscatorului de par. Acest proces este cunoscut sub numele de incalzire prin convectie, deoarece caldura este transferata prin aer.

Daca aeroterma nu este prevazuta cu un ventilator, aerul patrunde de jos in unitate. Fluxul de aer trece peste bobine, se incalzeste si in cele din urma isi gaseste drumul prin partea superioara a dispozitivului. Acest tip de incalzire este cunoscut sub numele de incalzire radianta – ca o soba electrica. Aceasta este o alegere buna pentru spatiile mici si zonele in care poti sta langa sursa de caldura in timp ce este in uz.

Aerotermele ofera o modalitate eficienta de introducere a energiei termice intr-o incapere fara a schimba infrastructura casei tale.

Tipuri de aeroterme

  • Aeroterme electrice – se folosesc pentru incalzirea spatiilor mici, precum dormitoarele si se gasesc la preturi mici. Toate aerotermele electrice sunt la fel de eficiente atunci cand convertesc energia electrica in caldura utila. Aerotermele sunt de mai multe tipuri (radiante, convectie, ventilatoare) si ofera caldura in moduri diferite, pentru a se potrivi mai multor situatii. Majoritatea aerotermelor au si termostat incorporat.
  • Aerotermele pe gaz – sunt o buna metoda de inlocuire a aerotermelor electrice in timpul penelor de curent. Acestea sunt convenabile datorita pretului mic al gazului in comparatie cu cel al electricitartii.
  • Aerotermele pe apa calda – se pot conecta la centralele termice pe gaz sau lemn.

tipuri de aeroterma

Masuri de siguranta in utilizarea aerotermelor si tunurilor de caldura

Daca nu sunt monitorizate corespunzator, aerotermele portabile pot deveni cu usurinta un pericol de incendiu. Prin urmare, este esential sa se ia in considerare masurile de siguranta. Pentru a reduce in mod semnificativ riscul de incendii, multi producatori isi echipeaza incalzitoarele electrice cu suprafete reci la atingere.

Unele incalzitoare dispun de un  intrerupator intern care opreste automat alimentarea electrica daca dispozitivul s-a rasturnat in mod accidental. De asemenea, o alta functie de siguranta este protectia la supraincalzire care este inclusa la unele dispozitive de incalzire. Acest comutator este un senzor care opreste automat dispozitivul daca componentele interne ating o temperatura nesigura.

Alege locul potrivit. Ofera aerotermei spatiul necesar. Unele aeroterme sunt compacte si ocupa un spatiu mic, precum aeroterma de perete. In general se recomanda ca acestea sa fie plasate la cel putin un metru distanta fata de mobilier, ferestre, materiale textile sau combustibili.

Aceste elemente pot provoca un  incendiu daca intra in contact cu dispozitivul de incalzire. In plus, trebuie sa te asiguri ca dispozitivul este amplasat pe o suprafata tare si uniforma.

Conectarea la o priza directa. Ca o regula generala, conecteaza incalzitorul electric portabil direct la o priza cu capacitate suficienta de alimentare. Atasarea unui cablu prelungitor mareste sansele de supraincalzire, incendii sau socuri electrice. Daca este necesara atasarea unui cablu prelungitor, utilizeaza unul care este evaluat corespunzator si dimensionat in conformitate cu aparatul de incalzire portabil.

Verifica si ingrijeste periodic dispozitivul Ar trebui sa verifici ocazional dispozitivul de incalzire, fie ca este vorba despre o aeroterma sau un tun de caldura, in special atunci cand il cumperi pentru prima oara. Curata frecvent pentru a te asigura ca functioneaza in siguranta si bineinteles, intretine periodic pentru a reduce cantitatile de praf si alergeniile care pot fi dispersate in jurul tau. Nu folosi un dispozitiv care s-a defectat.

Opreste si deconecteaza daca nu se afla in uz. Cand parasesti incinta, opreste dispozitivul si deconetcateaza-l.

Pastratreaza dispozitivele departe de apa. Daca nu este proiectat pentru a fi utilizat in spatii umede, nu se va folosi in baie sau intr-un subsol umed.

Diferenta dintre o aeroterma si un tun de caldura o face spatiul pentru care sunt folosite. Aeroterma se foloseste pentru a incalzi spatii de dimensiuni mici, precum dormitoarele, in timp ce tunurile de caldura se flolosesc pentru a incalzi spatii mari, industriale.

Recomandarile noastre: aeroterma electrica si tun de caldura

Aeroterma electrica ZB-EF2

Aeroterma electrica ZB-EF2 este o aeroterma industriala, prevazuta cu ventilator ce se poate utiliza atat in gospodarii, cat si in spatii de mare intindere, precum ateliere de lucru, spatii de depozitare, sere sau birouri. Carcasa aparatului este din otel inoxidabil, ceea ce ii confera protectie la supraincalzire. Aceasta aeroterma este dotata cu un termostat si cu un termostat cu non-auto-resetare, care controleaza temperatura din incapere in functie de temperatura aerului de intrare.

Ventilatorul nu este controlat de termostat. Atunci cand termostatul opreste echipamentul, se va opri si elementul de incalzire, insa motorul continua sa functioneze. In cazul in care aeroterma se supraincalzeste, aceasta se va opri pentru a evita orice pericol.

Specificatii tehnice. Model ZB-EF2 cu grad de protectie IP XP, tensiune de alimentare de 230 V, putere maxima de 2000W, curent 9.0 A, siguranta 10 A, debit aer 120 m³/h, trepte de putere 3 (25 / 1000 / 2000 W). Temperatura este reglabila, intre 0 si75ºC. Are o dimensiune de 210 x 200 x 330 mm si greutatea de 3.4 kg.

Mod de utilizare. Aparatul se floloseste intotdeauna in pozitie verticala, pe o suprafata neteda si tare, la o distanta sigura fata de medii umede sau obiecte inflamabile. Aeroterma se conecteaza la reteaua electrica, se seteaza butonul termostatului la temperatura maxima, iar ventilatorul aparatului va porni atunci cand butonul ce selecteaza incalzirea este setat intr-unul din cele trei trepte de putere.

Dupa ce incaperea ajunge la temperatura dorita, elementul de incalzire se va opri, insa ventilatorul va continua sa functioneze. In momentul in care temperatura scade, elementul de incalzire va relua functionarea. Din acest moment, ventilatorul aerotermei va porni si se va opri automat, astfel incat, temperatura camerei se va pastra constanta.

Inainte de a opri aeroterma, se va seta mai intai termostatul in pozitia OFF, selectorul de incalzire in pozitia 0 si timp de 2 minute se va lasa sa se raceasca aparatul. Dupa utilizare, mai intai se opreste aeroterma, dupa care se va scoate stecherul din priza electrica.

Curatare si intretinere. Inainte de a curata aparatul, se scoate stecherul din priza si se asteapta pana cand aparatul se raceste. Carcasa aparatului se poate murdari cu usurinta, de aceea, se poate curata frecvent cu un burete moale, inmuiat in apa si detergent, dupa care se sterge cu o laveta curata si uscata.

Se curata cu grija, nu se lasa ca apa sa patrunda in interiorul aparatului si nu se folosesc solventi inflamabili, precum benzina, la curatarea aerotermei. Dupa ce se finalizeaza procesul de curatare, se introduce aparatul intr-o punga de plastic, se depoziteaza intr-un spatiu bine ventilat si racoros.

Tunul de caldura ZB-GB40A

Tunul de caldura ZB-GB40A este portabil si stabil, rezistent la vant si protejat impotriva ploii. Aprinderea echipamentului se efectueaza prin aprindere cu scanteie continua sau prin aprindere prin scanteie piezo.

Specificatii tehnice. Tensiune nominala: 230V (50Hz), putere de intrare nominala: 50W, curent: 0.25A, putere calorica: 11.7(40000), debit aer: 500 mc/h, consum estimat: 0.78 kg/h, greutate: 5.4 kg, tip combustibil: I3B/P (amestec butan/propan), presiune de lucru: 28 mbar.

Mod de utilizare. Pentru a porni echipamentul este necesara conectarea cablului de alimentare la o prize standard europeana de 230 V, 50 Hz, dupa care se conecteaza aeroterma la o butelie de gaz corespunzatoare. Supapa de gaze se roteste in sensul acelor de ceasornic, in pozitia OFF dupa care se asteapta 5 minute pentru a se dispersa gazul.

Daca dupa cele cici minute nu se mai simte miros de gaz, se poate trece la urmatoarea etapa. Se apasa si se roteste butonul de control al gazului in sensul invers al acelor de ceasornic in pozitia LOW/IGN si astfel se va aprinde arzatorul. Tine apasat butonul supapei pentru cel putin 30 de secunde dupa aprinderea arzatorului, iar dupa cele 30 de secunde se elibereaza butonul supapei.

Instructiuni de oprire. Pentru a se opri aeroterma se roteste butonul supapei de gaz in sensul acelor de ceasornic, pe pozitia OFF, dupa care se opreste alimentarea cu gaz prin rotirea supapei de la butelie in sens orar pentru a se inchide. Se deconecteaza cablul de alimentare.

Curatare si intretinere. Verificarea periodica si curatarea reduce necesitatea activitatilor de intretinere si pastreaza aeroterma in cele mai bune conditii. Motorul trebuie sa fie ventilat corect in timpul functionarii aerotermei, de aceea, nu trebuie blocat orificiul de admisie al aerului. Aeroterma se va verifica anual de catre personal calificat, intr-un service autorizat.

Bibliografie

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.