Pestre Blog

ACTIVITATILE IN SOLARII IN IULIE

Autor: Otilia Dovancescu | Publicat pe 27.07.2016, actualizat la 16.05.2019, in Pestre Blog ACTIVITATILE IN SOLARII IN IULIE

Activitatile in solarii in iulie constau in desfasurarea lucrarilor de carnire la tomate si castraveti, in paralel cu recoltarea lor,lucrari de intretinere, in paralel cu recoltarea lor.

In solarii in iulie plantam castravetii de toamna, semanam fasolea fideluta, spanacul.

Echipa Pestre va prezinta cateva sfaturi si lucrari de ingrajire in luna iulie in solarii, pentru a avea plante sanatoase ferite de boli si daunatori.

ardei solarii

Lucrari de intretinere la ardei:

Palisarea

Pe parcursul dezvoltarii vegetative a plantelor se utilizeaza o varianta modificata și ieftina a modelului spaniol de palisare: se fixeaza spalierii la capetele randurilor, se leaga o ața deunul din  spaliere și se pornește cu bobina pe randul de ardei cu care se fixeaza bratele laterale ale plantelor, cu atentie, pe sub frunze, prin incrucisarea atei de palisat , fara a rani planta .

La celalalt capat al randului se trece cu bobina de ata de doua trei ori in jurul spalierului, apoi se continua aceeași operatiune de impletire a brațelor laterale de ardei, iar in capat se fixeaza ața prin legare in acelasi punct din care s-a pornit.

Operatiunea aceasta de palisare se repeta la fiecare 15 – 20 cm pe parcursul cresterii in inaltime a plantelor. Metoda este simpla, ieftina, și are avantajul unei producții ridicate datorita numarului mare de brate laterale protejate care produc fructe.

Defolierea

Masa vegetativa a plantelor reprezentata de aparatul foliar este foarte importanta deoarece aici se produc toti compusii necesari dezvoltarii noilor tesuturi si organe, cresterii fructelor, etc. Desi este foarte important sa avem un aparat foliar bine dezvoltat pentru a putea sustine si hrani cat mai multe fructe sunt cazuri in care este necesara indepartarea unora din frunze – defoliere. Sunt mai multe motive pentru care se recomanda defolierea cum ar fi: ofilirea si uscarea unor frunze datorita cantitatii insuficiente a luminii care ajunge la ele (acest fenomen se intampla des la frunzele bazale), necesitatea unei aerisiri mai puternice la nivelul solului in cazul serelor/solariilor cu umiditate mare.

In cazul culturii de ardei gras in sere si solarii este recomandata defolierea pana la primul internod dupa ce s-au finalizat complet recoltarile de la primele internoduri. Defolierea ajuta foarte mult la aerisirea corespunzatoare a plantelor mai ales in perioadele calduroase.

In iulie in solarii se face formarea tufei, lasand 3-4 ramificatii, lastarii de rod se lasa in exterior si se ciupesc la 1-2 flori, iar lastarii interiori si cei sterili se suprima. Se face carnitul varfului lastarilor la 2 frunze deasupra ultimului fruct si defolierea frunzelor batrane de la baza.

Combaterea bolilor se face prin masuri de igiena a culturii (indepartarea plantelor bolnave) si tratamente fito-sanitare. Principalele boli  ce pot aparea in aceasta perioada in cultura ardeiului din solar sunt: Alternarioza, Mana si Putregaiul cenusiu ce pot  fi prevenite cu stropiri  la avertizare cu Ortiva , Rovral sau Teldor 500SC. Acarienii se pot combate cu Vertimec.

Udarea se face de obicei intre randuri, aducand apa pe santuri.sau prin instalatii de picurare.

Lucrari de intretinere la tomate in solarii:

Palisarea

La rosii palisarea plantelor se face cu rafie sau sfoara intotdeauna sub o frunza de la baza plantei , prin incrucisarea sforii intre tulpina si arac, prevenind ranirea tulpinii in urma frecarii cu aracul.

Se va avea in vedere ca legatura snurului pe tulpina sa nu fie prea stransa. Pe masura cresterii plantelor, acestea se rasucesc in jurul sforii, dupa doua frunze, intotdeauna in acelasi sens.

Se continua copilirea rosiilor, copilii nu trebuiesc rupti de la baza, va trebui sa lasam o codita de 1-1,5 cm pentru a preveni aparitia omizilor deosebit de periculoase care vor aparea in momentul in care fructele sunt aproape coapte..In mod normal sutinerea plantelor se face pe snur din sfoara,

 Defolierea

Defolierea incepe cu frunzele bazale, moarte, imbatranite, ingalbenitite atacate de boli si daunatori.

Prin acesata lucrare se imbunatateste si circulatia aerului la nivelul solului, care favorizeaza omogenizarea aerului din sera.

Defolierea se face de la baza plantei  si pana la 2-3 frunze sub inflorescenta care are fructe de 10-20 mm in diametru. Pe masura recoltarii fructelor din inflorescenta va avansa si defolierea.

Plantarea castravetilor de toamna in solarii:

La plantare este bine sa se puna in cuib mranita ce mentine umiditatea in sol, planta se fixeaza in cuib putin inclinata  si ingropata pana la primele frunze adevarate. Dupa plantare se administreaza 1- 1.5 l apa pe planta . Se recomanda udarea prin picurare, evitand aparitia bolilor.

Pana cand vrejii se pot palisa se fac 1-2 prasile si se musuroiesc.

Temperatura este bine a se incadra intre 19-21 grade C.

Mulcirea se face prin acoperirea solului cu resturi vegetale sau cu folie.

Conducerea si formarea : fixam un capat al  atei de palisat  de agrafa din plastic  pe care o prinde de suportul longitudinal pe directia randului: cu celalalt capat  executam un nod slab la inaltimea de 20-30 cm de la pamant.

castraveti. solarii

O lucrare foarte importanta la castraveti este copilitul, care contribuie la obtinerea unor recolte mari. Cand plantele au format 4-5 frunze li se rup lastarii laterali de la baza spre varf .

In iulie in solarii principalele boli care pot aparea in cultura castravetilor, sunt :

Mana, care poate fi prevenita si combatuta cu Ridomil GoldOrtiva sau Bravo 500 SC.

Mana la sol si caderea plantutelor  se combat cu tratamente aplicate la sol cu: Previcur Energy.

Fainarea, care se previne prin stropire cu: Thiovit jetTopasScoreShavit F72 WDG. Pentru principali daunatori ce apar la castraveti, Afide, Musculita alba de sera si trips se fac stropiri de avertizare cu Actara .

Pentru a avea recolte bogate va recomandam sa aveti in vedere ca:

 Temperatura in spatiile protejate trebuie sa fie de 16 grade C noaptea si  intre 18-22 grade C ziua.

Umiditatea solului nu trebuie sa scada sub 65% din capacitatea de camp a apei.

Aerisirea se face prin deschiderea permanenta a partilor laterale.

Irigarea de racorire care se aplica in perioadele de arsita cu scopul scaderii temperaturii,prin intensificarea transpiratiei si cresterea umiditatii atmosferice. Irigarea de racorire se face prin aspersie.

Irigarea de fertilizare care completeaza nevoia de hrana a plantelor in cursul vegetatiei folosinsu-se in acest scop ingrasaminte foliare administrate prin picurare.

Despre autor

Otilia Dovancescu

Agronom, cu experienta de 20 ani in tratamente fitosanitare, in pomicultura, cultura mare, viticultura.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Amenajarile cu apa adauga frumusete, eleganta si stil curtii tale. Fie c...

Citeste tot articolul
pestre

Turnarea betonului este o lucrare profesionala care are ca scop umplerea sau acoperir...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.