Casa si gradina

Accesorii si consumabile sobe si seminee

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 25.11.2020, actualizat la 25.11.2020, in Casa si gradina Accesorii si consumabile sobe si seminee

Accesoriile ideale pentru buna functionare si intretinere a semineelor si sobelor cuprind o gama generoasa de produse rustice, moderne sau clasice pentru orice tip de semineu sau soba pe lemne, de la startere pentru aprins focul, suporti si cosuri pentru depozitarea lemnului, elememente componente de racord, la consumabile precum sticla termorezistenta, samota pentru captuseala interioara a focarului, sau spray termorezistent pentru acoperirea zonelor supuse temperaturilor mari.
Pentru a avea un semineu complet echipat si bine intretinut alege componentele potrivite pentru sursa ta termica sau pentru hornul de fum.

Cea mai buna plita pentru soba

In localitatile rurale, zonele preorasenesti sau chiar orasenesti, resursa energetica unica pentru caldura este: lemnul din padure, de aceea baza pentru pregatirea hranei si incalzirea locuintei o constituie soba. Acest fapt aduce in prim plan asigurarea unui minim necesar de economie a lemnelor, in functie de organizarea proprie, a fiecarui gospodar.

Procurarea lemnelor de foc, taierea si pregatirea acestora pentru a fi folosite implica un volum destul de mare de munca. Organizatoric, pregatirea hranei si incalzirea locuintei constituite o preocupare de supravietuire permanenta a oamenilor pe care acestia au perfectionat-o continuu.

In present, exista diverse modele constructive de sobe realizate din caramida, caramida refractara/ samotata, teracota, lut, metal etc. unele suficient de eficiente caloric, cu pierderi rezonabile comparativ cu unele modele actuale si uneori cu o estetica surprinzator de placuta.

Imbunatatirea si perfectionarea sistemului de tiraj (circulatia aerului si gazelor de ardere) a permis marirea suprafetei si volumului de incalzire.
In locuintele unde se foloseste lemnul ca material energetic, se intalnesc de obicei sobe pentru incalzit incaperile, sobe de gatit hrana (mai rar), sobe mixte (de incalzit si gatit), sobe – semineu, seminee, sobe decorative etc..
In prezent, din ce in ce mai multe persoane sunt convinse si chiar s-a demonstrat, ca hrana pregatita pe plita la foc de lemne este foarte sanatoasa.

Sobele pentru pregatirea hranei sunt dotate cu plite cu un numar variabil de ochiuri intre 1 si 3 (mai rar 4 – 5). Plitele sunt confectionate din metal, de regula din fonta, asigura o buna distributie a caldurii pe toata suprafata, au diferite forme si dimensiuni si sunt fixate la montare intr-o rama confectionata din acelasi material cu plita. Acestea pot fi achizitionate cu sau fara rama, in functie de necesitati.

Cum alegi cea mai buna plita pentru soba?

Cele mai utilizate plite sunt cele cu trei ochiuri deoarece sunt foarte practice si permit pregatirea concomitenta a trei feluri de mancare.
Datorita formei si ochiurilor plitei, vasele utilizate au o stabilitate mai mare decat pe aragaz, ceaunele se folosesc cu mai mult succes, iar reglarea temperaturii de fierbere, scoate in evidenta calitatile bucatarului.

Posibilitatea de gradualizare a temperaturii de fierbere / coacere, pe timpul pregatirii hranei, da gust si savoare acesteia si asigura tot necesarul termic unei mancari sanatoase.

Plita, ca suprafata de incalzire, asigura cantitatea de caldura ideala si pentru alte operatiuni culinare: prajit paine, cartofi, copt lipii, turte etc. Desi pare o suprafata statica, plita ofera mai multe posibilitati decat un aragaz cu 4 ochiuri prin facilitatile pe care le creaza.

In functie de dimensiunea focului din soba, pe plita, sunt suprafete cu temperaturi diferite, unde pot fi asezate vase pentru diferite activitati din bucatarie.

Plita se alege in functie de marimea sobei. Daca soba este cumparata din comert sau construita de un meserias dimensiunile acesteia sunt limitate la cateva modele si marimi existente pe piata. De obicei, plitele standard sunt din fonta cu trei ochiuri deoarece sunt practice, asigura suprafata necesara si o buna manevrabilitate a vaselor pe suprafata acesteia, permite o anumita gradualizare si temporizare a temperaturilor in functie de cerinte.

In cazul in care se doreste achizitionarea unei plite fara rama se iau in calcul urmatorii factori:

  • Se masoara si se verifica cu mare atentie dimensiunile ramei pe care va fi montata plita si ca aceasta sa nu aiba deformari. Imbinarea plitei cu rama trebuie sa fie perfecte deoarece in caz de turbulente atmosferice mari, iana, fumul din soba poate fi refulat in camera. Obligatoriu plita trebuie sa fie pe masura ramei.
  • Se alege materialul constructiv. Plitele din comert sunt turnate din fonta si sunt cel mai frecvent folosite in locuinte.
  • Se verifica uniformitatea grosimii plitei, aceasta trebuie sa aiba numarul de ochiuri stabilit, sa fie dreapta, sa nu fie ovalizata, sa nu fie deformata, sa nu fie crapata sau ciobita, formele geometrice sa fie bine dimensionate (diametre, lungimi, latimi etc.), conturate si curatate bine pentru imbinarea partilor.
  • Atentie la ochiurile decupate in plita
    Circumferintele acestora trebuie sa fie bine taiate, conturate si finisate, pentru a face o buna priza cu plita si pentru a nu zgaria vasele sau ustensilele de bucatarie.
  • In cazul plitei din fonta aceasta trebuie sa aiba o culoare uniforma pe toata suprafata. Dupa montare se respecta cu strictete masurile de punere in functiune iar cateva ore este bine ca plita sa fie incalzita la foc mic si incet pentru probe si stabilizare.
  • Se verifica cu atentie modul de acoperire a ochiurilor plitei. Cercurile pot fi considerate elemente de siguranta, fiind folosite adaptabil la stilul de activitati de incalzire sau prepararea hranei. La unele activitati cercurile sunt folosite in totalitate sau partial si inchid in totalitate sau partial ochiurile, in functie de necesitatile imediate ale utilizatorului.
  • Atentie la ochiuri si mai ales la la modul de imbinare perfecta dintre acestea si plita. Verifica dimensiunea acestora (diametrul, uniformitatea grosimii, finisajul etc.).
  • Atentie, cercurile trebuie sa fie rotunde sa se suprapuna perfect si sa obtureze perfect golurile, sa nu fie ovalizate, deformate, ciobite, macinate de rugina sa poata fi folsite de la un ochi la altul, cele de aceeasi marime
  •  Capacele de la cercuri sa nu fie sparte, crapate ovalizate, deformate. Obligatoriu orice capac trebuie sa obtureze perfect fiecare din cercurile cele mai mici utilizate.

Cele mai bune burlane pentru sobe si seminee

Un burlan soba sau semineu este un element cheie in constructia oricarui angrenaj termoradiant, fiind esential in eliminarea noxelor si a prafului chimic eliminat prin arderi. De aceea este important sa fie de calitate!

Majoritatea burlanelor de semineu si de soba sunt realizate din otel inoxidabil, material ce rezista impecabil in fata temperaturilor ridicate si permite o intretinere facila. Insa, in privinta sigurantei un aspect important este reprezentat si de montare, care trebuie sa fie realizata corespunzator.

Elementele de tubulatura care fac racordul semineului la cosul de fum sunt proiectate in asa fel incat sa se potriveasca oricarui tip de seminee, soba pe lemne sau centrala pe peleti, dar si sa functioneze la parametri optimi, pentru a fi usor de montat si durabil in timp. Acestea asigura rezistenta de care are nevoie o functionare eficienta a semineului, sobei sau centralei.
Fie ca vorbim de burlane pentru racordare la cosul de fum semineu, soba sau centrala, pentru evacuarea gazelor in deplina siguranta prin tubulatura de evacuare, alegerea variantei cea mai potrivite nu este deloc o misiune usoara.

Cele mai potrivite sunt cele reglabile, rezistente la temperaturi foarte mari, fabricate din otel rezistent si care au o mare durata de viata.
Cosul de fum ceramic sau de inox poate fi foarte periculos pentru sanatate, indiferent daca este vorba de o soba, un semineu sau un cazan pe lemne.

Traseul pentru aceste burlane de sobe pe lemne este important, deoarece, cu cat drumul de la soba in exterior este mai drept si fara deviatii, cu atat performanta pe termen lung este mai buna.

Primul pas in alegerea unui horn pentru soba sau semineu este masurarea diametrului de cos necesar. Daca cosul de fum are diametrul prea mare sau prea mic va oferi o utilizare deficitara.

Probleme intalnite in alegerea burlanelor pentru sobe si seminee

Montajul gresit al semineului sau sobei pe lemne poate avea rezultate dezastruoase precum incendii sau chiar moartea prin intoxicare. Din acest motiv este recomandata montarea unui detector de monoxid de carbon pentru protejarea de gazele toxice.

De exemplu un horn de inox pentru centrala pe lemne care iese orizontal prin acoperis, trebuie sa aiba o anumita inaltime. Si daca burlanul de inox iese printr-o portiune neprotejata, trebuie sa respecte distanta fata de obiectele inflamabile.

Daca ai o soba pe lemne, semineu sau cazan pe lemne, ai nevoie si de:

  • unelte pentru semineu (set de vatraie)
  • cos de lemne pentru semineu
  • aspirator de cenusa (filtru cenusa)

Cosuri de fum – tipuri si modele

Cosurile de fum sunt accesoriile necesare in cazul oricarui tip de incalzire a locuintei, fie cu sobe clasice, fie cu centrala proprie. Ca si aspecte cu caracter general, cosurile de fum trebuie sa intruneasca o serie de cerinte si caracteristici astfel incat sa determine atat eliminarea noxelor rezultate prin arderea combustibilului solid sau lichid, dar si o amplasare sigura in/langa locuinta.

In timpul exploatarii, cosurile de fum sunt supuse solicitarilor de natura fizica, chimica si mecanica, de unde deriva necesitatea realizarii acestora din materiale rezistente care sa ofere siguranta.

Pentru a elimina posibilele efecte nefavorabile in utilizare, cosurile de fum se amplaseaza in zona cea mai inalta a coamei acoperisului si trebuie inaltate cu cca. 40-50 cm fata de acest punct. Pentru utilizarea cazanelor cu combustibil solid cosul de fum trebuie sa aiba minim 4 m si sa fie amplasat in zona cea mai inalta a acoperisului locuintei, chiar daca, in unele situatii, acestea se amplaseaza langa unul dintre peretii exteriori ai locuintei.

O alta operatiune importanta o reprezinta etanseizarea perfecta intre corpul cosului de fum si invelitoarea acoperisului, indiferent de tipul acesteia si de zona pe care o strabate in podul locuintei. Este obligatorie etanseizarea cosului de fum cu hornuri metalice, cu placi de azbest special sau cu benzi metalice speciale pentru orice tip de cos de fum si pentru orice tip de instalatie de incalzire.

Un alt aspect important il reprezinta mentenanta permanenta a acestora prin curatare periodica. In timpul utilizarii, indiferent de tipul de combustibil folosit, rezulta depuneri pe interiorul cosului in timpul evacuarii noxelor. Cenusarul, arzatorul si suflanta trebuie curatate mai des, insa cosul de fum se recomanda a fi curatat macar bianual indepartandu-se astfel depunerile in scopul eliminarii corespunzatoare a fumului si eliminarea sursei riscului unui incendiu.

Se recomanda amplasarea in partea superioara a cosului de fum a unui grilaj metalic prin care sa se impiedice amplasarea unor cuiburi de pasari daca respectivul cos nu este utilizat o anumita perioada de timp.

Cosul de fum este o componenta importanta a instalatiei de incalzire a locuintei, oricare dintre variantele de sisteme utilizati: clasice sau moderne. Diametrul asigura tirajul optim al dispozitivului, impiedica depunerile de funingine (in cazul tirajului prea mic) si consumul ridicat de lemne (in cazul tirajului prea mare).

Cosul de fum izolat, are o functionalitate mai buna, durata de viata mai lunga si nu are probleme legate de condens, tiraj, coroziune.
Unul dintre variantele clasice ale cosului de fum este cel zidit din caramida. Acest tip de cos de fum se recomanda pentru locuintele in care incalzirea se face cu sobe clasice din teracota, deoarece puterea calorica a fumului evacuat este mica.

Procesul de zidire este adesea anevoios generat de dimensiunea mica a caramizilor si numarul mare de imbinari. Folosirea unui mortar slab calitativ pentru zidarie atrage dupa sine deteriorarea in timp a constructiei in partea superioara, respectiv partea care se ridica deasupra acoperisului si care vine in contact si cu factorii externi. Pentru o protectie corespunzatoare a acelei zone din cosul de fum se poate recurge la mansoane de tabla sau din otel care sa imbrace zidaria.

Un alt tip de cos de fum este cel prefabricat. Acest model poate fi confectionat din otel sau din ceramica si are tubulatura standard ce poate fi imbinata in cazul in care locuinta este foarte inalta.

Elementele din care sunt realizate aceste tipuri de cosuri de fum sunt foarte eficiente si prezinta siguranta in utilizare, astfel incat nu este necesara o izolare suplimentara. Singura izolare necesara este aceea de la trecerea prin acoperis pentru a se evita prelingerea apei rezultata din topirea zapezii sau cea pluviala.

O siguranta crescuta ofera si cosurile metalice duble cu termoizolatie. Aceste cosuri de fum sunt confectionate din doua tubulaturi diferite ca diametru, amplasate una in alta, iar spatiul dintre acestea este izolat cu material termoizolant. La fel ca in cazul cosurilor de fum singura grija a utilizatorului este inaltarea cosului deasupra punctului cel mai inalt al acoperisului si izolarea perfecta a trecerii acestuia prin acoperis. Calitatea materialelor utilizate in realizarea sa prezinta siguranta deplina in utilizare in orice conditii.

O varianta a cosurilor de fum duble si izolate o reprezinta acelasi principiu al tubulaturii de doua dimensiuni amplasate una in alta, insa zona dintre ele este etansiezata si astfel izolata cu aer.

Acelasi principiu al tubulaturii cu diametre diferite amplasate una in alta este utilizat in cazul cosurilor cu aerisire. In acest caz in spatiul dintre cele doua tubulaturi aerul circula permanent, permite aerisirea continua a cosului si eliminarea unor eventuale scapari de noxe.

Un alt cos de fum ingenios il reprezinta varianta tubulara tur – retur. Acesta este confectionat din doua tuburi amplasate unul in celalalt, dar in acest caz prin tubulatura interioara se elimina noxele rezultate prin ardere, iar prin spatiul liber dintre cele doua tuburi intra aerul necesar asigurarii intretinerii arderii cat mai eficiente a combustibilului.

La toate aceste tipuri de cosuri de fum trebuie mentionat faptul ca in comert se pot gasi cosuri de fum cu diametre diferite, astfel incat se pot alege variante adecvate pentru fiecare locuinta si pentru tipul de combustibil utilizat.

Pentru imbinarea efectului vizual al clasicului cos de fum zidit si noua tehnologie, se recomanda alegerea cosurilor de fum ceramice de inalta calitate care au in interior tubulatura de samota. Acestea pot fi utilizate atat pentru incalzirea cu sobe, cat si la cea cu centrale termice de puteri mari.

Aceste tipuri de cosuri de fum sunt adecvate oricarui tip de combustibil si pe durata exploatarii, fiind garantate pe 30 de ani, nu necesita interventii de intretinere decat cele clasice, de curatate bianuala. In cazul acestor cosuri de fum sunt realizate un numar mai mare de variante care au doua caracteristici generale: siguranta in exploatare si eficienta, dar se diferentiaza prin cateva aspecte.

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Manusile de protectie sunt componente oblig...

Citeste tot articolul
pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.