Masini si unelte

Accesorii pentru motosape – cum le alegi corect?

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 16.02.2021, actualizat la 26.08.2021, in Masini si unelte Accesorii pentru motosape – cum le alegi corect?

In fiecare gospodarie se regaseste o motosapa! De aceea este indicat sa fii pregatit cu accesorii motosape! Afla in continuare care sunt cele esentiale!

Agricultura este unul dintre industriile fara de care nu putem supravietui, iar in ziua de astazi impactul pe care aceasta o are asupra planetei este mai mic ca niciodata. Exista multe metode folosite pentru a maximiza productia solului si, daca acestea sunt folosite in mod corespunzator, impactul asupra ecosistemului este unul minim. Desi biodiversitatea unei zone nu va fi afectata prea mult, nu exista nici o metoda care sa o conserve in proportie de 100%.

In timp ce exista efecte negative asociate cu agricultura, cum ar fi poluarea aerului, degradarea solului, a apei, are si anumite efecte pozitive, cum ar fi reducerea cantitatii de CO2 din atmosfera, dar si de a reduce riscul de inundatii, daca sunt folosite anumite practici. Agricultura este afectata in special de conditiile de clima, de la cantitatea de lumina la care solul este expus, pana la cantitatea de ploi, nivelul de temperatura, de umiditate, vant si asa mai departe. Dar un lucru este cert: agricultura este principala sursa de alimente pentru multe persoane de pe teritoriul tarii noastre si din intreaga lume.

Motosapele sunt unelte folosite pentru prelucrarea solului si au rolul de a inlatura buruienile si de a slabi crusta pamantului, pentru a maximiza calitatea si cantitatea culturilor. Acestea au inceput sa prinda popularitate de doar un deceniu si, ca un efect secundar pozitiv, pot reduce cantitatea de chimicale folosite – cum ar fi pesticide, erbicide, fungicide, defolianti, si asa mai departe. Este bine de stiut ca cel mai recomandat lucru este ca acestea sa fie folosite la culturile care dezvolta radacini adanci. Totusi, conteaza foarte mult si perioada in care se ara pamantul, dar si ca lucrarile de nivelare sa aiba loc imediat dupa aceasta.

Principalele tipuri de utilaje pentru motosape

Acestea sunt disponibile in diferite marimi si exista o sumedenie de utilaje si accesorii pentru motosape ce pot fi folosite impreuna cu acestea. In acest articol vom discuta despre principalele tipuri de utilaje pentru motosape: cositoare rotativa, cositoare motocultor, bara cosire fixa, cositoare cu lama, transmisie profesionala in baie de ulei, dispozitiv acoperit santuri, dispozitiv musuroire, bara cosire mobila si pulverizator pentru motosapatoare.

Accesorii motosape – Cositoare rotativa

O cositoare rotativa reprezinta o veriga importanta a agriculturii, pentru a avea o productie cat mai ridicata si un randament cat mai bun al solului. Acestea sunt esentiale pentru a inlatura verdeata si buruienile de pe pamant, pentru a pregati terenul pentru un nou an de agricultura. Plantele si vegetatia nativa pot impiedica cresterea culturilor, cum ar fi cea a graului, de exemplu, deoarece radacinile a mai multor specii se vor lupta pentru nutrientii din sol, afectand, astfel, cantitatea si calitatea soiului crescut.

Accesorii pentru motosape - cum le alegi corect?

Cositoarea rotativa este prevazuta cu una sau mai multe lame metalice si este folosita pentru a taia si a inlatura vegetatia din cultura. Exista, desigur, si modele de cositoare rotativa care nu necesita o motosapa sau motocultor pentru a functiona, dar ele nu sunt atat de eficiente si, adeseori, nu pot fi folosite pentru terenurile mari. O cositoare rotativa este compusa, de cele mai multe ori, din doi cilindri (sau tamburi) din metal, fiecare avand o lama metalica in interiorul sau care oscileaza cu o viteza prestabilita din panoul de comenzi.

Accesorii motosape – Cositoare motocultor

O cositoare de motocultor este un utilaj care se ataseaza la motosape si are rolul de a reduce vegetatia de pe un teren. Acesta este un accesoriu util care ajuta agricultorii sa indeplineasca diverse munci agricole de inlaturare a buruienilor fara probleme, pe un teren ce se intinde pe cateva hectare. O cositoare motocultor se ataseaza pe fulia motorului de la motosapa si reprezinta o metoda sigura si rapida de a efectua actiunea dorita. Aceasta are, de obicei, o greutate destul de mica – pana in 30 de kilograme – si poate fi manevrata cu usurinta, facand-o, astfel, foarte fiabila si eficienta. Mai mult decat atat, in functie de modelul achizitionat, inaltimea poate fi reglata pentru o mai buna cosire a terenului.

Accesorii motosape – Bara cosire fixa

Spre deosebire de o cositoare rotativa, o bara cosire fixa reprezinta un utilaj care este folosit pentru terenurile cu vegetatie mai dura. Aceasta are mai multe lame sau zimti metalici situati de-a lungul unei bare, iar miscarile lor sunt efectuate, de cele mai multe ori, cu ajutorul unei curele. Acestea au acelasi rol precum toate cositoarele, difera doar tipul si marimea terenului unde sunt folosite. O bara cosire fixa, dar si celelalte tipuri de cositoare, sunt folosite cand vegetatia nu se afla sub control si reprezinta o munca prea mare pentru cele manuale.

Accesorii pentru motosape - cum le alegi corect?

Cositoare cu lama

Aceste tipuri de cositoare cu lama sunt folosite, in special, pentru iarba si buruienile de mici dimensiuni. O cositoare cu lama poate fi oricare dintre cele exemplificate mai sus: bara cosire fixa, cositoare motocultor sau cositoare rotativa. Singurul lucru pe care trebuie sa il precizez, din nou, este acela ca nu e recomandat ca aceste tipuri de cositoare sa fie folosite cu vegetatia deasa si greu de inlaturat.

Transmisie profesionala in baie de ulei

Acest tip de accesoriu ofera motosapei o multime de avantaje si este necesar pentru un astfel de dispozitiv. O transmisie profesionala in baie de ulei ajuta motosapa sa functioneze mai eficient si mai rapid, deoarece permite acesteia sa aiba mai multe viteze. Acestea sunt extrem de fiabile si sunt folosite, de cele mai multe ori, pentru horticultura, dar si pentru gradinarit. O motosapa cu transmisie profesionala in baie de ulei ofera o structura foarte puternica, ce nu necesita prea multa mentenanta din partea celui care o foloseste. Aceasta este creata cu mai multe lame pe fiecare flansa si are, de obicei, 3 viteze: 2 inainte ai una inapoi.

Desi, in mod normal, uleiul nu afecteaza transmisia, este recomandat sa il schimbati cat mai des cu putinta, deoarece acesta reduce nivelul de frictiune si ajută la micsorarea temperaturii din interior. Astfel, o motosapa cu transmisie profesionala in baie de ulei va avea o viata mai lunga si veti evita, cat mai mult posibil, eventualele uzuri.

Dispozitiv acoperit santuri

Este lesne de inteles ce inseamna un dispozitiv de acoperit santuri. Acesta este folosit pentru a acoperi santurile si pentru a pregati terenul respectiv pentru insamantare. Acesta este compus din doua freze, care se ataseaza de motosapa sau motocultor, folosind doua bolturi ce se afla in partea superioara a acestuia. Un dispozitiv acoperit sanțuri este necesar pentru fiecare dintre cei care au terenuri mari, pentru ca poate fi folosit si pentru nivelarea terenului si la pregatirea acestuia pentru procesul de insamantare.

Accesorii motosape – Dispozitiv musuroire

Este extrem de important ca terenul agricol sa treaca prin procesul de musuroire pentru a relaxa si dezbina solul dur. Solul a devenit tare din cauza ploilor si a irigatiilor folosite in agricultura. Mai mult decat atat, un dispozitiv de musuroire ajuta la controlarea nivelului de iarba si buruieni care cresc necontenit pe teren, dar si pentru a conserva umezeala din pamant cu ajutorul ingrasamintelor. Totodata, un astfel de utilaj este necesar pentru a oferi indeajuns de mult loc pentru ca radacinile sa creasca intr-un mod sanatos si eficace.

Accesorii pentru motosape - cum le alegi corect?

Un dispozitiv musuroire este format din mai multe lame care ridica pamantul si il imping in lateral, distribuindu-l in mod egal, pentru a-l face mai stabil si pentru a evita orice neplaceri cauzate de conditiile meteorologice, cum ar fi vantul puternic. Daca santurile sunt acoperite in mod corespunzator, atunci calitatea soiurilor plantate, dar si a pamantului arat, poate fi una superioara. Procesul ajuta la controlarea cantitatii de apa din sol si are rol de a preveni eroziunea.

Accesorii motosape – Bara cosire mobila

O bara cosire mobila este ideala pentru curatarea pajistilor, dar si a livezilor si a padocurilor. Aceasta este un utilaj pentru motosape ce ajuta la inlaturarea vegetatiei groase si dese si nu este folosit doar de profesionisti, dar si de cei care practica agricultura ca si hobby. Acesta este un dispozitiv necesar si extrem de eficient pentru nisa in care este destinat. Mai ales in terenuri accidentate, acesta este usor de manevrat si de folosit, datorita mobilitatii lamei de taiat. O bara de cosire mobila este un dispozitiv extrem de ergonomic deoarece poate avea o inaltime ajustabila a lamei.

Accesorii motosape – Pulverizator pentru motosapatoare

Un pulverizator pentru motosapatoare este un dispozitiv care poate fi atasat la un motosapator, pentru a putea stropi cultura cu diverse chimicale, folosite pentru a elimina insectele si anumite plante care pot dauna soiurilor crescute. Desi impactul asupra mediului este, adeseori, extrem de negativ, procesul este necesar pentru a asigura o cultura sanatoasa, calitativa si bogata in cantitate.

Accesorii pentru motosape - cum le alegi corect?

Pentru a putea folosi un pulverizator pentru motosapatoare este necesar sa aveti si o transmisie profesionala in baie de ulei, care dirijeaza si conduce eficienta pompei, controland mai multe aspecte, precum presiunea. Acesta este folosit pentru a pulveriza apa, pesticide, erbicide, fungicide, defolianti, substante care maximizeaza cresterea, cele care omoara ierburile, etc.

Un pulverizator pentru motosapatoare este necesar pentru a asigura calitatea culturii crescute intr-o ferma. Dar pentru a avea un impact cat mai mic asupra biodiversitatii, este necesar ca echipamentele si materialele folosite sa fie de ultima generatie. Mai mult, indiferent de utilajele pe care le folositi, este imperativ ca mentenanta sa fie efectuata cat mai des cu putinta, pentru a reduce eventualele riscuri de contaminare.

Concluzii

Agricultura este una dintre cele mai importante industrii la nivel mondial, daca nu chiar cea mai importanta. Miliarde de oameni de pe planeta noastra se bazeaza ca alimentele produse prin agricultura sa fie sigure pentru consum si sa fie valabile in cantitati mari. De aceea tehnologia si evolutia acesteia este vitala pentru a asigura eficienta si eficacitatea agriculturii.

Folosirea utilajelor face posibil ca agricultura sa fie capabila sa alimenteze intregul glob, iar industria nu ar fi aceiati fara existenta diferitelor tipuri de motosape si utilajele asociate cu aceasta.

Cositoarele sunt necesare pentru mentenanta solului, dar care ofera mai multe beneficii decat ar fi vizibile la prima vedere, fie ca vorbim de cositoare rotativa, cositoarea motocultor, bara cosire fixa sau cositoare cu lama. Acestea ajuta la imbunatatirea calitatii si a sanatatii solului, reduce cantitate de daunatori – fie insecte sau plante salbatice. Mai mult, acestea asigura ca soiurile folosite sa creasca intr-un mod corespunzator. Singurul dezavantaj asociat cu aceasa practica este ca aceasta trebuie efectuata destul de des, mai ales in perioada cand clima favorizeaza cresterea buruienilor si a ierbii. Un efect secundar pozitiv al acestor dispozitive este acela ca frunzele ierbii raman pe solul proaspat cosit, iar ele sunt absorbite de catre acesta, ajutand, astfel, la cresterea soiurilor alese si la imbogatirea materialului organic din pamant.

Transmisie profesionala in baie de ulei este necesar pentru o buna eficienta a unei motosape, deoarece ofera posibilitatea de a avea doua sau mai multe viteze in privinta nivelului de rotire a echipamentului folosit. Un alt aspect este ca o transmisie profesionala in baie de ulei trebuie folosita atunci cand utilizam un pulverizator pentru motosapatoare, deoarece el controleaza presiunea si viteza cu care acesta functioneaza. E un lucru extrem de important, atunci cand lucram cu substante toxice si diferite materiale care ne pot pune in pericol viata, daca nu sunt controlate intr-un mod corespunzator.

Un dispozitiv acoperit santuri si un dispozitiv de musuroire sunt necesare pentru a pregati terenul pentru insamantare. Acestea niveleaza terenul si ajuta la inlaturarea crustei tari a solului, reduc cantitatea de buruieni si ierburi ce ar fi crescut in viitor, dar ajuta soiurile insamantate ca radacinile lor sa dispuna de mai mult loc si aer pentru a se dezvolta in mod ideal.

Aceste motosape si utilajele asociate ei nu sunt doar pentru cei care au afaceri din agricultura. Acestea pot fi folosite de oricine care are un teren in spatele casei, dar este recomandat sa urmati niste cursuri de utilizare a acestora inainte sa le cumparati, pentru a reduce riscul de accidentare. Fie ca vorbim de motosape, motosapătoare, motocultor si asa mai departe, cu ajutorul lor aveti sansa sa micsorati drastic timpul pierdut pentru diverse activitati din agricultura. Si, inca o daa, nu e vorba doar de timp. Impactul utilajelor asupra calitatii si cantitatii produsului final este cel care ar trebui sa va convinga sa achizitionati aceste dispozitive. 

Bibliografie:

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X