Casa si gradina

Surse de iluminat cu led – avantaje si dezavantaje

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 10.02.2020, actualizat la 11.02.2020, in Casa si gradina Surse de iluminat cu led – avantaje si dezavantaje

LED sau Light Emitting Diode este o dioda emitatoare de lumina, dispozitiv in stare solida care nu necesita incalzirea unui filament pentru a produce lumina. Un LED face conversia energiei electrice in lumina.

LED-urile au fost inventate la inceputul anului 1960 si au cunoscut o dezvoltare continua pana in prezent. Becurile cu Led reprezinta varianta ecologica a celor cu incandescenta si a becurilor fluorescente compacte. Ca si in cazul multor produse, LED-urile prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.

Care sunt principalele avantaje ale LED-urilor

 • Eficienta Energetica: prin inlocuirea surselor de iluminat clasice cu filament se realizeaza o economie de energie electrica de pana la 80-90%
 • Durata de Viata: comparativ cu sursele de iluminat cu filament durata de viata a unei surse de iluminat cu LED este de pana la 50 de ori mai mare.
 • Amortizarea Investitiei: tinand cont de durata de viata mare (pana la 50.000 ore), corpurile sau sursele de iluminat cu LED se amortizeaza in aproximativ 1 an daca sunt folosite in medie 3 ore pe zi.
 • Aprindere Instanta: spre deosebire de sursele de iluminat fluorescente compacte sursele de iluminat cu LED se aprind aproape instantaneu, neavand nevoie de incalzire.
 • Ecologic: LED-urile nu contin mercur si reduc considerabil emisiile de carbon. Totodata LED-urile nu emit aproape deloc raze ultraviolete (UV),
 • Putere Termica Redusa: Din toate sursele de iluminat, LED-ul se incalzeste cel mai putin si din acest motiv poate fi folosit in aplicatii de iluminat pentru produsele sensibile la caldura.
 • Durabilitate: mai putin sensibile la socuri sau vibratii acestea rezista mult mai bine in conditii de temperaturi scazute fata de celelalte alternative de surse de iluminat.

Care sunt principalele dezavantaje ale iluminatului cu LED

 • Costul Initial: pret initial mai mare decat alternativele clasice cu becuri filament, becuri economice si tuburi neon fluorescente, insa cu o tendinta de ieftinire pentru a reduce emisiile de carbon.
 • Unghiul de lumina: mai mic decat solutiile clasice cu becuri incandescente, economice sau tuburi de neon fluorescente.
 • Scaderea fluxului luminos sau a intensitatii luminoase: deprecierea cantitatii de lumina (flux luminos). Acesta poate scade cu aproximativ 5% intr-un an.

La ce tensiune se alimenteaza un LED

Cu ajutorul unei placi electronice (circuit electronic), LED-ul este conectat la reteaua de electricitate la 12 V sau 220 V. Alimentarea LED-urilor la curent se poate face cu un transformator, sursa de alimentare sau un driver LED. De exemplu:

 • Becurile cu LED sau Tuburile de neon cu LED au placa electronica inclusa in corpul becului
 • Banda cu LED 12V sau Modulele cu LED se alimenteaza cu o sursa de alimentare care transforma tensiunea din 220 V in 12 V.
 • Banda cu LED 220 V se alimenteaza cu un transformator special
 • Spoturile LED, Aplice LED sau Panourile LED sunt alimentate cu un transformator special
 • Proiectoarele cu LED, Lampile Stradale cu LED sau Lampile Industriale cu LED au in componenta lor un Driver LED cu specificatii tehnice in functie de puterea LED-ului.

ECHIVALENTA LED vs SURSE TRADITIONALE

Becurile cu LED sunt cu pana la 90% mai eficiente decat becurile incandescente cu filament. Altfel spus, un Bec cu LED care da la fel de multa lumina ca un bec incandescent cu filament, consuma doar 10% fata de sursa traditionala cu filament. Pe langa economia de consum de energie durata de viata a unui bec cu LED este de pana la 50 de ori mai mare.

Criterii de selectie a becurilor LED

FUNCTIONAREA LA TEMPERATURI SCAZUTE

Sursele si corpurile de iluminat cu LED au capacitatea de functionare la temperaturi scazute. Acestea spre deosebire de celelalte alternative de surse de iluminat rezista pana la -40 grade Celsius in functie de produs si de specificatiile tehnice ale acestuia.

INDICELE DE REDARE AL CULORII (CRI)

Indicele de redare a culorii reprezinta indicele care sta la baza masurarii capacitatii unei surse de lumina artificiale de a reda culorile asa cum sunt percepute de ochiul uman in lumina naturala.

Valoarea pentru acest indice este intre 1 si 100. Valorile de peste 80 indica o buna capacitate de redare a culorilor, iar pentru activitati profesionale ce se bazeaza pe sursa de lumina valoarea acestuia este recomandat sa fie peste 90. LED-urile au o buna valoare a acestui indice neavand nevoie de filtre pentru redarea culorilor. In general produsele comercializate de noi au indicele CRI mai mare de 80.

INTRETINEREA / MENTENANTA CORPURILOR DE ILUMINAT CU LED

Pentru a putea folosi LED-urile o perioada cat mai indelungata este recomandat sa se respecte indicatiile producatorului. Cateva sfaturi generale care trebuie avute in vedere pentru utilizarea indelungata a corpurilor de iluminare cu LED sunt:

 • Urmarea instructiunilor de instalare, pentru o inslatalre corecta si respectarea indicatiilor pentru care a fost construit corpul de iluminat.
 • Sa nu se foloseasca corpurile de iluminat cu LED-uri in locuri umede, daca nu au fost construite special cu acest scop. De asemenea, curatarea LED-urilor (in situatia in care sunt la vedere) sa se faca cu o carpa uscata.
 • Sa nu se foloseasca sursele sau corpurile de iluminat cu LED in locuri cu tempraturi ridicate, intervalul de temperatura ideala de functionare fiind intre 5-40 C. Cu toate ca LED-urile nu emit caldura trebuie tinut cont de faptul ca si ele se incalzesc si suporturile acestora trebuie sa fie din materiale ce faciliteaza racirea si sunt prevazute cu guri de ventilare pentru ca LED-ul sa nu se supraincalzeasca si sa functioneze la capacitate optima.

IMPACT ASUPRA MEDIULUI

LED-urile prezinta avantaje importante: consumul energetic redus si durata de viata mare. Pentru emiterea unei lumini de aceeasi putere, LED-urile consuma mult mai putina energie ceea ce inseamna costuri mai mici pentru plata energiei. Becurile cu LED folosesc energia mai eficient fata de becurile incandescente cu filament care consuma 90% din energie pentru a se incalzi.

Durata de viata a acestora poate fi cu pana la de 50 ori mai lunga fata de cele ale surselor traditionale de iluminat (un bec clasic cu filament are o durata de viata de 1.000 ore iar un bec LED are durata de viata de pana la 50.000 ore).

LED-urile nu contin substante periculoase pentru mediul inconjurator. La nivel mondial se renunta la sursele traditionale de iluminat pentru cele mai eficiente din punct de vedere energetic care ocrotesc mediul inconjurator. La nivelul Uniunii Europene, legislatia prevede ca pana in 2017 sa se renunte la sursele de iluminat cu incandescenta si descarcare de gaze.

REZISTENTA LA SOCURI SI VIBRATII

LED-urile sunt rezistente la socuri si vibratii comparativ cu alte surse de lumina ce trebuie manipulate cu grija. Materialele din care sunt facute sunt superioare din punct de vedere al rezistentei la socuri si vibratii comparativ cu cele folosite in alte tipuri de surse de iluminat (precum sticla si filamentele subtiri).

In acest sens sursele si corpurile de iluminat cu LED pot fi folosite in zone in care sursele clasice de iluminat nu ar rezista pe termen lung sau ar fi periculoase (zone industaiale, mijloace de transport, zone pentru copii etc.).

REZISTENTA LA CICLURI DE APRINDERE / STINGERE

Durata de viata a LED-urilor este afectata de numarul de cicluri de aprindere sau stingere. In general o sursa sau un corp de iluminat cu LED rezista pana la 100.000 de cicluri de aprindere / stingere (pornire / oprire). Din acest motiv acestea pot fi folosite pentru aplicatii ce necesita un numar mare de aprinderi si stingeri.

Acesta este un avantaj tinand cont ca sursele traditionale prezinta inconveniente precum subtierea filamentelor pentru lampile cu incandescenta si erodarea invelisului de emitator pentru cele fluorescente sau cu descarcare de gaze.

TEMPERATURA DE CULOARE (CCT)

Este modul prin care se poate face diferenta de culoare intre anumite tipuri de surse de lumina. Masurarea temperaturii de culoare are implicatii importante in alegerea surselor de iluminare pentru uzul casnic si industrial, fotografie, videografie si alte domenii.

Culorile luminii pot varia de la temperaturi de culoare joase cu lumina calda (mai mult galben si rosu) pana la temperaturi de culoare inalte cu lumina de culoare rece (mai mult albastru).

Exemple de temperaturi de culoare:

 • Warm white (alb cald) – pana la 2700 si 3500 K – produce lumina calda, relaxanta
  Daylight (lumina zilei) – valori 3500 si 5000K – lumina apropiata de cea naturala
  Cool white (alb rece) – valori intre 5000K si 6500 K- produce o lumina rece, energizanta.

Sursele de lumina cu LED au o diversitate foarte mare din punct de vedere al variantelor temperaturlor de culoare. Sursele de lumina cu LED au specificate de cele mai multe ori temperatura de culoare a luminii ce o emit fiind un important criteriu ce trebuie luat in seama in functie de scopul pentru care se achizitioneaza.

Pe ambalajele acestora sau in specificatiile tehnice sunt trecute fie valoarea in grade Kelvin (de exemplu: 2700K) sau culoarea (de exemplu: warm white – WW).

Forma becurilor cu led

Ca si in cazul altor tipuri de becuri forma becului tine de doua aspecte cel estetic si cel practic legat de tipul corpului de iluminat. Becurile LED in forma clasica pot fi folosite pentru o gama larga de corpuri de iluminat in timp ce becurile Led in forma de lumanare se preteaza pentru veioze sau lampi. Becurile Led pentru lustra au dimensiuni ceva mai mici fiind concepute special pentru lustre.

Tipul de dulie

Tipul de dulie al becurilor Led se alege in functie de corpul de iluminat. Becurile led sunt disponibile pentru orice tip de corp de iluminat de la veioze la plafoniere, lustre si candelabre. Cele mai raspandite tipuri de dulii sunt E14 si E27.

Unghiul de iluminare

Comparativ cu becul clasic, care are un unghi de iluminare de aproximativ 300⁰, becurile Led au unghiul de iluminare ceva mai mic. Becurile Led cu sisteme semi îngropate au unghiul de iluminare de 120⁰ -160⁰. Becurile Led moderne cu forma clasica au inlaturat aceasta limitare.

Becurile Led reprezinta o alegere pentru viitor, acestea sunt o solutie foarte buna pe termen lung. Folosirea lor asigura economia de energie si protejeaza mediul inconjurator.

Iluminatul casei cu becuri Led este o solutie moderna si ecologica care nu face rabat la calitatea luminii. Estimarile specialistilor sunt ca pana in 2025 jumatate din case vor folosi iluminat cu becuri led, in UE. Sfatul nostru este sa treceti la becurile cu Led, acestea si-au dovedit deja eficienta si fiabilitatea.

Cum sa alegi sursele LED potrivite pentru fiecare incapere a casei
Incaperile locuintei sunt individualizate datorita varietatii activitatilor care se desfasoara in fiecare dintre acestea. Astfel, alegerea sursei de iluminat intr-un spatiu trebuie sa tina cont de preferintele utilizatorului.

Sursele de iluminat cu LED produc serotonina care ajuta la concentrare. Corpurile de iluminat care nu produc lumina rece permit creierului nostru sa produca melatonina, care ne face sa ne simtim relaxati si ne pregateste pentru somn.

Atunci cand alegi un corp de iluminat cu LED pentru definirea unui ambient specific este recomandabil sa fii atent la unitatea de masura numita lumen, care masoara luminozitatea unei surse si nu la cati watti are aceasta sursa deoarece acestia arata energia consumata.

Iluminat cu led pentru dormitoare

Pentru o atmosfera relaxata, calma, linistita se evita corpurile de iluminat cu LED cu lumina rece intrucat aceasta va fi perceputa ca lumina naturala a zilei si va impiedica procesul de odihnire.
Pentru dormitor se recomanda un nivel total de luminozitate de la 1500 la 4000 lumeni si un interval al temperaturii de culoare intre 2700 si 3000 K.

Iluminat cu led pentru biroul de acasa

Un sistem de iluminat cu LED pentru birou trebuie sa aiba capacitatea de a amplifica abilitatea si productivtatea. Productia de serotonina va creste daca vor fi folosite corpuri de iluminat cu LED cu lumina alb rece care sa imite lumina zilei. Astfel utilizatorii spatiului de birou sunt mai dinamici, mai concentrati si vor avea mai multa energie.

Totodata, pentru a reduce posibilitatea de orbire prin reflectarea luminii provenite din corpul de iluminat in ecranul computerului se recomanda un nivel total de luminozitate de la 3000 la 6000 lumeni si un interval al temperaturii de culoare intre 4100 si 6500 K.

Iluminat cu led pentru sufragerie

Sufrageria este un spatiu complex in care sursele de lumina trebuie combinate eficient.

Ca si in dormitor, se evita corpurile de iluminat cu lumina albastruie-rece, puternica, pentru ca acestea pot crea serotonina care ne da energie. Spoturile LED pot fi orientate catre pereti pentru a ilumina opere de arta, fotografii de familie sau numai pentru a reduce efectul de orbire produs de lumina televizorului.

Pozitionarea spoturilor catre tavan poate duce la eliminarea umbrelor nedorite. Va recomandam un nivel total de luminozitate de la 1500 la 3000 lumeni si o temperatura de culoare de la 2900 la 4100 K.

Iluminat cu led pentru sala de mese

In spatiul de luat masa lumina nu trebuie sa fie prea stralucitoare si nici prea slaba. Fie ca e masa de pranz sau cina, un corp de iluminat asezat deasupra mesei asigura lumina potrivita pentru orice moment al zilei. Se recomanda tonuri blande pana la neutre pentru sala de mese, dar si utilizarea becurilor cu LED pentru candelabre deoarece acum sunt disponibile in diverse culori si cu diverse variante de emisii de lumina.

Specialistii recomanda un nivel total de luminozitate de la 3000 la 6000 lumeni si o temperatura de culoare de la 2900 – 4100 K.

Iluminat cu led pentru bucatarie

Bucataria este un spatiu de lucru, de aceea, o lumina rece, albastruie deasupra dulapurilor va energiza intreg spatiul. In cazul in care in bucatarie se afla o masa in centru, e bine ca deasupra acesteia sa fie montat un corp de iluminat cu LED care sa aiba temperatura de culoare scazuta si deci o culoare galbuie, calda pentru a contrabalansa lumina puternica de deasupra dulapurilor.

In bucatarie pot fi amplasate si corpuri de iluminat aplicate.
Studiile arata ca un nivel total de luminozitate de la 4000 la 8000 lumeni si o temperatura de culoare de la 2700 K la 4100 K snt suficiente.

Iluminat cu led pentru baie

In baie se utilieaza un corp de iluminat cu un flux luminos mare.
Se recomanda un nivel total de luminozitate de la 4000 la 8000 lumeni si o temperatura de culoare intre 3000 si 6000 K.

Bibliografie:

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Oala sub presiune ofera siguranta in desfasurarea mai rapida a procesulu...

Citeste tot articolul
pestre

Vasele termorezistente devenite in ultima perioada din...

Citeste tot articolul
pestre

Plantele au nevoi diferite, de aceea pentru fiecare exista un anumit tip...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.