Profita de transport gratuit in toata Romania la comenzile mai mari de 499 lei, mai multe detalii

Categorii produse
  • Arbust fructifer tip tufa tufa Coacaz, rosu
  • Arbust fructifer tip tufa tufa Coacaz, rosu
Arbust fructifer tip tufa tufa Coacaz, rosu

Compatibil cu acest produs:

Arbust fructifer tip tufa tufa Coacaz, rosu

  • COD #677
  • Producator: Plant
    16.35
  • 16,35 lei
  • TVA inclus
  • Produsul este Stoc magazin / Greutate 1,00 Kg

Informatii generale Arbust fructifer tip tufa tufa Coacaz, rosu

Daca nu se prind ii schimbam gratuitInformatii generale Arbust fructifer tip tufa tufa Coacaz, rosu:

Coacazul rosu face parte din categoria arbustilor fructiferi, cu crestere erecta care se dezvolta sub forma de tufe cu 10-20 tulpini emise din zona coletului si care ating inaltimea de 1.5-2 m.

Tufa de coacaz rosu este viguroasa, cu creştere erecta; soi autofertil, foarte productiv cu 10 -12 kg/tufa, rezistent la făinare si rugina. Infloreste timpuriu, are ciorchini lungi, compacti, cu boabe de mărime mijlocie.

Bacele sunt de marime mijlocie, de 0,6 – 0,8 g, colorate in roşu intens, lucioase, cu pielita subţire, transparente, aromate si foarte plăcute la gust. Coacazul rosu  fructifica constant si abundent. Perioada de coacere este timpurie, sfarsitul lunii iunie si inceputul  luni  iulie.

Frunzele sunt lobate (3-5), mai mici si mai deschise la culoare decat ale coacazului negru, dintate pe margini, sunt relativ rotunde in forma de inima cu o lungime de 4-10 cm si o latime de 3-7 cm. Florile sunt grupate in inflorescente de tip racem, mai lungi decat ale coacazului negru, formate din 5-27 flori mici, de culoare verzuie, cu nuanta rosiatica.

Mod de utilizare Arbust fructifer tip tufa tufa Coacaz, rosu:

Fructele proaspete se consuma cu putin zahar sau miere de albine intr-o cura de dezintoxicare (o zi pe saptamana, luand cate 1 kg fructe), fara a consuma altceva în ziua respectiva. Aceasta cura previne accidentele vasculare, hipertensiunea arteriala, mareste acuitatea vizuala, combate obezitatea si favorizeaza longevitatea.

Fructele se pot consuma in cantitate zilnica de 125 grame, cu adaos de iaurt sau lapte acru (200 ml) şi se indulcesc cu miere sau zahar. Se presară fulgi de cereale sau pesmet cu biscuiţi.Consumul fructelor este preferat dimineata, pe stomacul gol, cu adaos in cateva reprize în cursul zilei.

Exista si preferinta de folosire a fructelor de coacaz in aromatizarea produselor lactate, la prepararea salatelor de fructe, a unor medicamente şi ceaiuri calmante pentru boli de inima si de stomac.Sucul natural de coacăze, pur sau diluat cu apa, se consuma in doza zilnica de 200-500 ml, în 3-4 fracţionari, avand efecte benefice contra inflamaţiilor digestive si in starile febrile. 

Sucul obtinut din 400 gr fructe şi 4 frunze mari se bea in 3 reprize pentru proprietatile detoxifiante, diuretice şi antireumatismale şi antigutoase.In gargare facute de mai multe ori pe zi se recomanda pentru tratarea amigdalelor inflamate si in durerile de gat.

Tulpinile de 1 an formeaza din mugurii terminali, lastari lungi si drepti, iar o parte din mugurii axiali se transforma in ramuri de rod cu internodii scurte. Ramurile tufei isi mentin capacitatea de rodire timp de 5- 8 ani, iar sub aspectul productivitatii cele mai valoroase sunt ramurile de 3- 5 ani. Ramurile de rod sunt grupate mai ales la limita dintre cresterile de 1- 2 ani.

Coacazul rosu este autofertil. Maturarea boabelor incepe de la baza ciorchinilor si progreseaza spre varf. Fructele coapte nu cad, ceea ce permite ca recoltarea sa se faca o perioada lunga de timp, 2-4 saptamani. Cea mai buna calitate a fructelor este in anii 4- 5 de cultura; productiile maxime se obtin in anii 7- 12 dupa plantare, dar calitatea lasa de dorit, iar perioada de declin apare la 13- 17 ani de la plantare.

Recoltarea fructelor se poate face mecanizat sau manual, cu rahis (ciorchine) cu tot, de regula, dimineata devreme, pe racoare sau seara. Aceasta se face incepand cu sfarsitul lunii iunie, la soiurile timpurii si se prelungeste toata luna iulie, la soiurile cu coacere mijlocie si tarzie.

Coacazele rosii destinate pentru pregatirea gemului se recolteaza cand boabele din varful ciorchinului nu sunt inca colorate, iar cele destinate prepararii sucului se recolteaza la momentul coacerii depline, moment in care randamentul in suc este mai mare.

Caracteristici Coacaz rosu :

Fructul este o baca (8- 11 mm diametru) de culoare rosie, alba sau spre roz, cu nuanta caracteristica soiului. Marimea boabelor spre varful ciorchinelui, de obicei, scade usor. Pielita bobitei este neteda, mai mult sau mai putin transparenta si puternic lucioasa. In bobita se gaseste un numar mic de seminte, aproximativ 5, cu un volum relativ insemnat.

Gustul fructelor de coacaz rosu este placut acidulat si aromat.Inflorirea decurge esalonat in 3 saptamani, in functie de soi si dureaza 10- 14 zile in cadrul unui soi.

Fructele se pot pastra 7 saptamani in conditi de temperatura cat mai aproape de 0 grade si 90 % umiditate relativa, sau 8- 10 zile in pivnite racoroase, ori 2- 3 zile, cele destinate congelarii.

Cultura coacazului se preteaza foarte bine pe un sol argilo-lutos, bine drenat si afanat, reavan si cu o fertilitate naturala ridicata. In regiunile cu mai putine precipitatii trebuie cultivat pe soluri aluvionare umede, precum si pe versantii cu soluri mai adanci si umede. Prefera amplasarea pe versantii sudici, sud-vestici sau sud-estici.

Butasi fructiferi sau baciferi, sunt alegerea ideala pentru cei ce vor ca munca lor sa dea roade. Butasi fructiferi ne garanteaza fructe proaspete si sanatoase in propria gradina. Printre cei mai intalniti butasi fructiferi putem enumera agrisii, afinii, murii, zmeurii, coacazii. Arbustii fructiferi sunt irezistibili pentru copii. Cum pot ei sa vada un mur plin de fructe si sa nu se serveasca? Cum pot vedea zmeura crescand mare si gustoasa si sa nu o incerce? Tocmai de aceea, cand vine vorba despre ingrijirea butasilor fructiferi, nu se recomanda folosirea de ingrediente chimice pentru protejarea lor. Singurele situatii cand astfel de ingrediente sunt recomandate sunt doar cazurile speciale, cand planta se imbolnaveste sau trebuie protejata, si atunci cand stim ca nimeni nu are cum sa guste accidental din fructele produse de arbustul fructifer in cauza.

Afinul, coacazul si zmeurul prefera zonele luminoase, desi pot produce fructe si in zonele mai umbroase. Se dezvolta ideal in zone colinare si se adapteaza bine la conditiile de mediu din Romania.

Doar la Pestre ai parte de butasi fructiferi de vanzare certificati la un pret foarte avantajos si transport garantat, de aceea butasi fructiferi online se vand foarte bine si au mare cautare.

Pentru informatii suplimentare sunati la 0374.464.464 aboneaza-te la newsletter sau intreaba-l pe Pestre.

Specificatii produs

Tip produs: Coacaz
Culoare fruct: Rosu
Forma fruct: Rotund
Perioada recoltare: Pe masuta maturarii fructelor
Tip sol: Orice fel de sol
Expunere soare: Locuri insorite, Semiumbra
Perioada de sadire: Primavara, Toamna
Necesita polenizator: Nu
Posteaza un review

Momentan nu exista nici un review la acest produs !